Edo Murtić

Edo Murtić hrvatski je slikar, kazališni scenograf, grafički dizajner i akademik. Rodio se u Velikoj Pisanici pored Bjelovara 1921. godine. Umro je u Zagrebu 2.1.2005. godine.

Obrazovanje

U Zagrebu je pohađao osnovnu i realnu gimnaziju. Nakon gimnazije polazi i obrtnu školu kod profesora Ernesta Tomaševića, Ede Kovačevića i Kamila Tompa.

1939. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, no 1940. godine preselio se u Beograd na Akademiju i nastavio tamo studiranje. 1941. godine vratio se na Akademiju u Zagrebu. Kako je počeo rat, prekinuo je studij kako bi i sam dao svoj doprinos.

1961. godine ponovo je upisao studij, Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1967. godine je diplomirao kod profesora Ljube Babića.

Privatni život

Bio je drugo dijete u obitelji Franciske i Vinka Murtića. 1925. godine, kada je imao samo četiri godine, preselio se s obitelji u Zagreb.

1941. godine sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu. 1943. godine priključio se u pokret otpora koji se borio protiv fašista. Prihvatio je socijalističke ideje, izrađivao je grafike i plakate i opremao knjige.

Posao

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je u Zagrebu još 1935. godine u realnoj gimnaziji. Tada se počeo i intenzivnije baviti slikanjem, ali i grafičkim dizajnom.

Tijekom svog života bio je član Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Živio je na relaciji Zagreb – Vrsar.

Nakon Drugog svjetskog rata posvetio se još više slikanju te je izlagao u državama diljem svijeta. Često je putovao, posebice u inozemstvo, odnosno u Italiju, Francusku i SAD. Za svoje radove dobio je velik broj međunarodnih priznanja.

U svom bogatom životu ostvario je čak 150 samostalnih i 300-tinjak skupnih izložbi po cijelom svijetu. Radio je mozaike i murale, grafički dizajn i kazališnu scenografiju, a njegova djela se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama u cijelom svijetu.

Najveća postignuća

Zbog svog velikog doprinosa, proglašen je počasnim građaninom Bjelovara. Iako je prije svega veliki slikar i predstavnik apstrakcije, postigao je mnogo i u grafičkom dizajnu, scenografiji, a nezaobilazni su i njegovi mozaici i murali.

Njegovi najpoznatiji radovi su: oslikani grob obitelji Pirker i obitelji Šeferov na Mirogoju, djelo u luku u prostoru između arkada Mirogoja i kapele i mozaik koji je izradio na unutarnjim zidovima pošte u Rijeci na Korzu. Također, oslikao je zidove u predvorju višekatnice u Zagrebu (Kockica).

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*