Edita Majić

Edita Majić hrvatska je glumica koja je odjednom odlučila prekinuti glumačku karijeru i okrenuti se vjeri. Naime, nakon vrlo uspješnih predstava, filmova i televizijskih serija u kojima je glumila, Edita je odlučila preseliti se u Španjolsku te svoj život nastaviti u samostanu bosonogih karmelićanki u Avili, a uzela je i redovničko ime Edita Marija od Križa. Potom, nakon 13 godina provedenih u samostanu, odlučila se za pustinjački život.

Obrazovanje

Edita je pohađala srednju umjetničku školu. Nakon srednje škole započela je studij slikarstva u Splitu na Pedagoškoj akademiji, ali je ovaj studij prekinula te upisala glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Privatni život

Rođena je u Splitu 24.1.1970. godine.

Edita je priznala kako je poziv sa samostanskim načinom života osjetila još tijekom srednje škole. Tada to nije ozbiljno shvaćala te se posvetila svojim hobijima – glazbi, umjetnosti, glumi, učenju stranih jezika te plivanju.

Nakon što je osjetila da je redovnički način života zaista pravi odabir za nju, krajem travnja 2004. godine odlazi u samostan bosonogih karmelićanki u španjolski samostan u Avili gdje se zavjetovala na šutnju, siromaštvo i molitvu. Tamo je prošla šest mjeseci postulature, obukla je smeđi redovnički habit te je polagala privremene zavjete na tri godine. Potom je položila vječne zavjete kada i dobiva crni redovnički veo.

Nakon 13 godina provedenih u samostanu, Edita Marija od Križa odlučila se na vrlo radikalan pokret, što je potvrdila njezina majka, Jadranka Kanajet. Naime, Edita je odlučila živjeti pustinjačkim životom u kući Desierto de Cristo Rey, posve sama na jednom brdu u šumskome kraju. Njezina majka otkrila je kako je zadnjih sedam godina boravka u samostanu Edita mnogo čitala o svecima pustinjacima. Za ovu je odluku morala dobiti dozvole sestara, časne majke, kao i biskupa, što je i dobila. Ovakav način podrazumijeva življenje u osami i potpunom siromaštvu kako bi se što bolje osjetila povezanost s Bogom.

Posao

Diplomiravši na zagrebačkoj Akademiji, Editino je matično kazalište postalo kazalište Gavella.

Svoju prvu kazališnu ulogu Edita je ostvarila u predstavi “Salome” koju je režirala splitska redateljica Nenni Delmestre.

1993. godine glumila je u filmu “Nice Party”, a ulogu Tine ostvarila je 1995. godine u filmu “Putovanje tamnom polutkom”. Potom je glumila Jessicu 1997. godine u filmu “The Makers”, a nagrađivanu ulogu Lili ostvarila je 1999. godine u filmu “Da mi je biti morski pas”.

Lik Heni Kurstulović utjelovila je u televizijskoj seriji “Veliki odmor” 2000. godine.

Najveća postignuća

Na Pulskom filmskom festivalu 1999. godine nagrađena je Zlatnom arenom za ulogu Lili u filmu koji je režirao Ognjen Sviličić “Da mi je biti morski pas”.

Za ulogu Rebecce u predstavi “Gorki, gorki mjesec” Tetra &TD dobila je nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu.

Na Festivalu malih scena u Rijeci primila je nagradu za ulogu Susie Schwartz u kabareu “Crni maček”.

2002. godine na Festivalu glumca u Vinkovcima dobila je nagradu Fabijan Šovagović za pet uloga u predstavi “Odiseja 2001.”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*