Ecija Ojdanić

Ecija Ojdanić u javnosti je poznata kao hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica. Iako je glumila u brojnim predstavama, filmovima i serijama, najzapaženija je po ulogama zle Nele u “Larinom izboru” te po glavnoj ulozi u seriji “Zlatni dvori” gdje je utjelovila lik Irene Begovac. Rođena je 26. lipnja 1974. godine u Drnišu.

Obrazovanje

Ecija Ojdanić je u Splitu završila osnovnu i srednju školu. Još u školi, Ecija je toliko zavoljela kazalište da je znala da će gluma jednoga dana biti njezin poziv. Naime, Ecija je odmalena bila aktivna u dramskim grupama, a u srednjoj školi je kroz seminarske radove pokazala svoje glumačko umijeće. Profesorica književnosti joj je savjetovala da nakon završene srednje škole upiše Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

1992. godine stigla je u Zagreb i iz prvoj pokušaja položila prijamni ispit na nekoliko fakulteta. Roditelji su joj savjetovali da ima i drugi izbor ako ne uspije upisati Akademiju. Ecija je bila odlična učenica te je uspješno položila prijamni ispit na Pravnom fakultetu, na Studiju književnosti i engleskog i talijanskog jezika te je na kraju i iz prvoj pokušaja upisala Akademiju dramskih umjetnosti, a nekoliko godina kasnije i diplomirala.

Privatni život

Ecija Ojdanić se rodila u Drnišu, no s obitelji se preselila u Split prije polaska u osnovnu školu. Ecijini roditelji, otac Petar i majka Milenka uz Eciju su odgojili još dvoje djece, sestru Ilijanu te brata Jakšu.

Ecija pamti djetinjstvo po veselim igrama na ulici sa svojim vršnjacima. Bila je oduvijek samostalna te ističe da je sama odlazila u vrtić i školu. Od malena je voljela glumiti te je nastupala u velikom broju dramskih grupa. Kod kuće je vrijeme provodila igrajući se sa svojom sestrom Ilijanom, a djevojčice su često oživljavale likove iz svojih omiljenih dječjih serija i filmova. Ecija je voljela čitati, a knjigu “Vlak u snijegu” pročitala je kada je imala samo sedam godina.

Kada se obitelj preselila u Split Ecija i Ilijana su se upisale u “Titove mornare” što je danas “Kazalište mladih”. Prvu ulogu koju je odigrala bila je muška uloga kapetana Johna Peoplefoxa.

Obitelj Ojdanić doživjela je veliku tragediju kada je sa samo devetnaest godina poginuo Ecijin brat Jakša. Nakon toga, Ecijin otac Petar bio se razbolio od raka, ali je bolest pobijedio. Glumica i danas priznaje da je najviše u životu plaši smrt njoj bliskih osoba.

Ecija Ojdanić udala se za Antu Viljca, glazbenog menadžera s kojim je u 2005. godine dobila kćer Cvitu. 2007. godine par se odlučio rastati.

Drugi puta, Ecija se udala za redatelja Roberta Orhela, s kojim je 2009. godine dobila sina Jakova.

Nakon što je prestala pušiti, 2015. godine Ecija se posvetila trčanju kako se ne bi udebljala. S vremenom, trčanje je postalo njezina velika strast. Naime, na nagovor prijateljice odlučila je nastupiti na Zagrebačkom ceneru i tako je sve počelo. 2016. godine Ecija je istrčala Ljubljanski polumaraton čime se jako ponosi.

Posao

Iako se glumom počela baviti još za vrijeme školovanja, a kada je pohađala zadnje dvije godine srednje škole radila je kao hostesa u HNK-u u Splitu, njezin pravi glumački put započeo je nakon što je upisala Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon završene Akademije, dobila je poziv da se pridruži HNK-u u Rijeci gdje je ostala raditi dvije godine. Potom je sedam godina nastupala za ITD, da bi na kraju odlučila otići u “slobodnjake”. Kao slobodna glumica radila je kao vanjski suradnik za središnju nacionalnu kazališnu kuću.

Ecija je do sada nastupala u mnoštvu kazališnih i televizijskih uloga, a iza sebe ima i mnogo filmskih uloga. Najpoznatija su njezine uloge u serijama “Larin izbor” gdje je glumila Nelu te “Zlatni dvori” u kojoj joj je pripala jedna od glavnih uloga, uloga Irene Begovac.

2013. godine Ecija je surađivala sa suprugom Robertom Orhelom u filmu “Hitac” u kojem je glumila glavnu ulogu, inspektoricu Anitu.

Glumila je i u hrvatsko-češkoj komediji “Ministarstvo ljubavi” iz 2016. godine te u dječjem igranom filmu “Anka” iz 2017. godine.

Najveća postignuća

Iako se Ecija Ojdanić može pohvaliti velikom brojem kazališnih televizijskih i filmskih uloga, njezino najveće postignuće je predstava “Bobočka ili drugih sto strana Filipa Latinovicza” njezinog privatnog kazališta “Moruzgva”. Spomenuta predstava osvojila je glavnu nagradu u Bitoli na Međunarodnom festivalu monodrame, a Ecija u predstavi glumi Kseniju Radajevu Bobočku.

Njezino osobno najveće postignuće kojim se ponosi je istrčan polumaraton u Ljubljani. 2016. godine istrčala je tradicionalni Ljubljanski maraton za 1 sat i 53 minute te je time srušila svoj osobni rekord.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*