Đuro Utješanović

Đuro Utješanović bio je poznati i cijenjeni hrvatski glumac s brojnim ulogama u mnogim filmovima i serijama. Umro je 25.2.2013. godine u Zagrebu od moždanog udara. Ostao je najpoznatiji u ulogama “Putovanje u Vučjak”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Tri muškarca Melite Žganjer” i mnoge druge.

Obrazovanje

U Kikindi je završio osnovnu školu da bi 1956. godine bio poslan u Split kako bi mogao pohađati šumarsku školu. S njim je u srednju školu išao i Ivica Vidović, još jedna velika glumačka legenda.

Iako se tome protivio, Đuro je na neki način bio primoran vratiti se u Sarajevo da bi studirao Šumarski fakultet. Izdržao je samo dvije godine da bi otišao u Zagreb i upisao glumu.

Privatni život

Đuro Utješanović rođen je 7.7.1940. godine u mjestu Kljevci u okolici Sanskog Mosta. Postoji više dokumenata u kojima stoje različite godine rođenja, ali Đuro je odabrao 1940. jer je tu godinu mogao najlakše zapamtiti.

Nažalost bio je još dijete kada je ostao bez oba roditelja. Majku Dragicu su ubili pljačkaši 1945. godine, a otac je poginuo tijekom napada na partizansku bolnicu 1943. godine.

Dok je išao u srednju školu Đuro je već tada znao da se želi baviti glumom, a zbog čega je na kraju prekinuo studiranje u Sarajevu.

Đuro je bio veliki humanitarac pa je tako tijekom Domovinskog rata dnevno kupovao 17 kilograma kruha kako bi nahranio prognanike koje je kod sebe smjestio. Pored njih se brinuo za još četvero djece iz Dubrovnika.

Posao

Nakon što je diplomirao na Akademiji Đuro je deset godina radio za kazalište Gavella nakon čega je odlučio okušati se na drugim područjima kao što su serije i filmovi.

Na početku je u filmovima najviše glumio ustaše i žandare, a poznatije uloge bile su u filmovima: “Vlakom prema jugu”, “Hajdučka vremena”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Krhotine”.

Glumio je i u zabavnoj emisiji “Jel me netko tražio”, a u “Večernjoj školi” pokazao je veliko umijeće improvizacije. Glumio je i u serijama: “Lažeš Melita”, “Smogovci”, “Punom parom” i mnogim drugim.

U filmovima je često znao glumiti ustaše i žandare. Iako je u filmu “Ničija zemlja” imao kratku ulogu, njegova gluma ipak nije prošla nezamijećeno i mnogi su nahvalili angažman koji je Đuro imao u filmu cijenjenom od brojnih kritičara.

Od televizijskih uloga ne treba zaboraviti “U registraturi”, a od filmova “Duga mračna noć”, “S.P.U.K.”, “Rusko meso”, “Je li jasno prijatelju”.

Pored glume neko je vrijeme bio aktivan i u politici kada je na izborima 2003. godine za Hrvatski sabor bio prvi na listi Socijalističke radničke partije.

Najveća postignuća

Mnogi su mišljenja kako je ostavio najveći trag na Dubrovačkim igrama gdje je nastupao trideset godina bez prekida. Jedna od zapaženijih uloga bila je u filmu “Ničija zemlja” koji je na kraju dobio nagradu Oskar.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*