Đurđica Barlović

Đurđica Barlović bila je hrvatska pjevačica koja je obilježila jednu eru na tadašnjoj jugoslavenskoj glazbenoj sceni i tako ušla među velikane. Đurđica kao prva pjevačica poznate grupe “Novi fosili” iza sebe ima brojne hitove.

Za svoga kratkog života ostvarila je mnogo. Izdala je četiri samostalna albuma, a bila je čest gost na brojnim domaćim festivalima. Preminula je u 42. godini života od posljedica srčanog udara.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole upisuje Srednju građevinsku školu u Splitu. Premda je svoje školske obveze rješavala u roku, Đurđica je svoje vrijeme sve više htjela provoditi u glazbi i pjevanju.

Iako se nikada nije profesionalno glazbeno školovala, uz savjetovanje dirigenta Đekija Srbljenovića krenula je učiti svirati gitaru i klavir. Nakon srednje škole upisuje Višu građevinsku školu, arhitektonski smjer.

Privatni život

Rodila se 23.4.1950. godine u Splitu od majke Emilije i oca Ivice. Njezino djevojačko prezime bilo je Miličević. Otac Ivica po zanimanju je bio splitski dimnjačar. Imala je i starijeg brata Jaroslava.

Nakon završene građevinske škole Đurđica je spremila kofere i odselila u Zagreb zbog veće mogućnosti realizacije glazbene karijere. U jednom intervjuu je kasnije otkrila da je tada znala što će je dočekati u Zagrebu, nikada ne bi napustila Split.

S popularnošću i slavom se dobro nosila, na pitanje zašto ne odgovara obožavateljima na pisma, Đurđica je rekla da ih ima previše i da postavljaju više od jednog pitanja i stoga ih moli da budu strpljivi i da će svi dobiti svoje odgovore.

Jednom prilikom je priznala da nikada nije postala pjevačica, da bi zasigurno gradila karijeru arhitektice.

Početkom osamdesetih godina napustila je bend “Novi Fosili”, jer se htjela posvetiti svojoj obitelji. Vjenčala se za Ivana Barlovića s kojim je dobila dva dječaka. Stariji Hrvoje je rođen 1981. godine, a mlađi Borna je rođen 1988. godine.

26.8.1992. godine Đurđica Barlović umrla je u zadarskoj bolnici u 18 sati od akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije. Ta vijest se dugo zadržala na naslovnicama tadašnjih novina.

Posao

Još kao dijete znala je ponosno pokazivati, prvo u obiteljskom domu, a kasnije i izvan njega, da ima veliki dar za pjevanje. Svoj prvi javni nastup imala je 1963. godine na festivalu “Djeca pjevaju”, gdje je nastupila pred većim brojem ljudi u pratnji s orkestrom, a dirigent je bio Vinko Lesić.

Iako joj je otac savjetovao da se nastavi baviti građevinom, Đurđica je bila uporna u svojoj ideji pjevačice. U početku je nastupala kao solistica s već tada popularnim bendom “VIS Batali”.

U Jugotonu su 1973. godine izdali dva singla “Na vrh brda vrba mrda” i “Opajdi, Opajda”, a Đurđica je samo godinu dana prije izdala dva singla u Jugotonu “Himna suncu” i “Sad znanci smo samo”.

Nakon ostvarene karijere u toj glazbenoj formaciji, Đurđica odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme nastupa kao solo pjevačica. Aktivno je radila na svojim novim pjesmama i u tom vremenu ostvarila veliki nastup 1974. godine u poznatoj beogradskoj emisiji “Obraz uz obraz” gdje je izvela pjesmu “Kad si bio samo moj”.

Vrhunac u njezinoj glazbenoj karijeri je zasigurno sredina sedamdesetih godina kada se pridružila hrvatskom glazbenom sastavu “Novi fosili”. Svojim radom, kompozicijama i pjesmama postali su najpopularnija pop grupa na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Godine 1977. su se predstavili na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom Zdenka Runjića “Diridonda”.

Cijelu godinu su se posvetili albumu koji su izdali 1978. godine pod nazivom “Da te ne volim”, na kojem su se našle pjesme poput “Lastavice mala”, “Kaži mi mama”, “Sanjaj me”, “Kad godine prođu”. Skladatelj je Rajko Dujmić.

S albumom su progresivno išli ka vrhuncu tadašnje estradne glazbene scene i bili su rado slušani i traženi na festivalima i sličnim događanjima.

Godine 1980. izdaju drugi album pod nazivom “Nedovršene priče” na kojem su se našle pjesme poput “Nikad više staro vino”, “Li la lo”, “Tako je malo riječi palo”, zatim hit “Šuti, moj dječače plavi” koji je obilježio generacije i generacije nakon izdavanja te pjesme.

Iz godine u godinu su se pojavljivali s novim hitovima, a već 1981. godine izdali su treći album pod nazivom “Budi uvijek blizu” i na njemu su pjesme koje su zasigurno obilježile njihovo stvaralaštvo “Saša”, “Plava košulja”, “Ključ ispod otirača”, “Tonka” i druge.

Nakon što su 1982. godine izdali album “Za djecu i odrasle” Đurđica odlazi iz Novih fosila. Razlog odlasku Đurđica je navela neslaganje po pitanju poslovne politike.

U glazbenom stvaralaštvu nisu imali problema, ali se nisu mogli dogovoriti oko svega onoga što izlazi iz glazbe. Njezin odlazak brojni su dočekali s negodovanjem i vidnim razočaranjem, ali je Đurđica željela ostvariti samostalnu karijeru kao solistica.

Solo karijeru je započela zapravo na festivalima, a zatim je krenula u izdavanje albuma. Prvi album je objavila 1984. godine s nazivom “Đurđica”. Na tom albumu se nalaze pjesme poput “Što te muči”, “Čujemo se, vidimo se”, “Dalje moram sama”, “Nemam te više” i druge.

Drugi album izdaje samo godinu dana nakon, 1985. godine, pod nazivom “Za tebe ću…” na kojem se nalaze pjesme poput “Zaboravi me, Gorane”, “Ni srebro ni zlato”, “Za tebe ću ako treba” i druge.

Treći album izdaje 1986. godine pod nazivom “Ti si to moje nešto” na kojem se nalaze pjesme poput “A mogli smo zajedno”, “Plakat ću sutra”, “Oprosti mi, mama”.

Posljednji album je izdala 1988. godine pod nazivom “Da odmorim dušu” na kojem se nalaze pjesme poput “Volim te odavde do neba”, “Vrati mi srce lopove”, “Da odmorim dušu”, “Najdraže moje”, “Vrijeme suza”, “Bilo bi dobro” i mnoge druge pjesme koje su rado slušane od strane njezinih vjernih slušatelja koji su je pratili od Novih fosila pa sve do samostalne karijere.

Nakon prerane smrti objavljen je album “Nedovršena priča” na kojem su se nalazili hitovi iz vremena s Novim fosilima, ali i solističke karijere. Godine 2009. izlazi dupli CD “Zlatna kolekcija”, a 2012. godine izlazi album “Najljepše ljubavne pjesme” pod izdavačkom kućom Croatia Records.

Đurđica je za svoje javne nastupe sve sama sređivala, svoju odjeću je samostalno dizajnirala i krojila.

Najveća postignuća

Nastupala je na koncertu koji je bio namijenjen ženama, a od prihoda na koncertu Đurđica je novac poklonila zagrebačkoj Klinici u Petrovoj, za nabavku potrebnih medicinskih instrumenata.

Za vrijeme svoje samostalne glazbene karijere Đurđica je 1984. godine izdala platinasti album “Đurđica”.

Godine 1985. izdala je dijamantni album “Za tebe ću”, zatim je 1986. i 1988. godine izdala dva zlatna albuma “Ti si to moje nešto” i “Da odmorim dušu”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*