Đurđa Adlešič

Đurđa Adlešič bivša je hrvatska političarka. Najpoznatija je bila po svojoj funkciji gradonačelnice Bjelovara te predsjednice stranke HSLS. Bila je potpredsjednica Sabora i jedna od potpredsjednica 10. Vlade Republike Hrvatske. Iz politike se nakratko povukla nakon operiranog tumora na mozgu. Đurđa Adlešič rođena je 1960. godine u Bjelovaru.

Obrazovanje

Đurđa Adlešič završila je osnovnu školu u rodnom Bjelovaru, nakon čega je upisala pedagoški smjer gimnazije u Bjelovaru. Nakon mature upisala je Filozofski fakultet, gdje je 1984. godine i diplomirala komparativnu književnost i hrvatski jezik. U svojoj biografiji je navodila da je diplomirala i filozofiju, ali 2007. se ispostavilo da taj studij nije završila. 1989. godine prebacila se na Pedagošku akademiju u Banja Luci. Tamo je položila razliku predmeta i obrazovala se za nastavnicu.

Privatni život

Đurđa Adlešič, djevojačkog prezimena Kos, rodila se u Bjelovaru 1960. godine, ali je prve godine djetinjstva provela u mjestu Tomaš, koji se nalazi nedaleko od Bjelovara. Preselila se u Zagreb za vrijeme studija, a onda i u Banja Luku, gdje je postala nastavnica. Nakon kratkog vremena rada u struci i bavljenja novinarstvom, 1990. godine počela se aktivno baviti politikom. Obnašala je razne političke funkcije, među kojima je bila i ona gradonačelnice Bjelovara.

2006. godine dijagnosticiran joj je benigni tumor na mozgu, nakon što se na Veliku Gospu srušila pred crkvom i ostala u nesvijesti preko 20 minuta. Na preporuku liječnika, u Zagrebu je operirala tumor, a onda je nastavila oporavak u Čileu. Nakon što se dovoljno oporavila, vratila se u politiku.

Đurđa Adlešič udana je za Staška Adlešiča, porijeklom iz sela Adlešiči u Sloveniji, te imaju sina Valentina.

Posao

Nakon što je stekla zvanje nastavnice, Đurđa Adlešič je najprije radila u I. Osnovnoj školi u Bjelovaru kao knjižničarka i nastavnica hrvatskog jezika. Istovremeno se bavila i novinarstvom, te je bila jedna od pokretača tjednika “Naše vrijeme”. Bio je to prvi nezavisni tjednik u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji.

1990. godine Adlešič je ušla u politiku tako što je bila jedna od osnivača bjelovarskog HSLS-a. S istom strankom 1995. godine prvi je put bila izabrana za zastupnicu u Saboru. Istovremeno je počela raditi u Odboru za obitelj, mladež i sport te u Odboru za ratne veterane. Bila je i potpredsjednica Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća.

1998. godine izabrana je na funkciju predsjednika Kluba zastupnika HSLS-a u Saboru. Za zastupnicu u Saboru ponovo je izabrana i 2000. godine. Tada je stavljena na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izabrana je za potpredsjednicu HSLS-a i zamjenicu predsjednika stranke.

2001. godine Đurđa Adlešić postala je gradonačelnica Bjelovara. 2003. godine ponovo je osvojila mandat u Saboru i postala potpredsjednica Sabora. 2005. godine Adlešić je sudjelovala na predsjedničkim izborima, ali nije prošla dalje od prvog kruga izbora. Iste godine je po drugi put izabrana za gradonačelnicu Bjelovara.

Vrativši se u politiku nakon operacije tumora na mozgu, Adlešić je 2006. godine postala predsjednica HSLS-a. 2007. godine ponovo je osvojila mandat u Saboru i postala jedna od potpredsjednica Vlade Ive Sanadera.

Đurđa Adlešič je 2011. godine izašla iz politike, nakon što joj je istekao mandat u Vladi Jadranke Kosor. Više se nije kandidirala ni za čelo HSLS-a. Danas Đurđa Adlešić piše kolumnu u listu “Bjelovarac”.

Najveća postignuća

Đurđa Adlešić je kao političarka bila na mjestu mnogih značajnih funkcija, od kojih je najistaknutija ona gradonačelnice Bjelovara. Bila je i potpredsjednica Sabora i potpredsjednica Vlade te predsjednica HSLS-a, čije je bila jedna od osnivačica. Đurđa Adlešič bila je na čelu mnogih odbora, a dok je bila potpredsjednica Vlade, aktivno se zalagala za povećanjem razminiranja Hrvatske.

Nakon njenog povratka u politiku, iz koje je nakratko istupila zbog bolesti, počele su je pratiti razne afere. Prva je bila njezino laganje u životopisu, u kojem je rekla da je završila filozofiju i Pedagošku akademiju u Zagrebu, dok je zapravo završila pedagogiju u Banja Luci. Kasnije su se javile optužbe oko poslovne funkcije koju je vršio njen muž u sestrinskoj tvrtki Croatie osiguranje. Sumnjalo se da je taj posao dobio preko veze i da je zbog njega Đurđa Adlešič u sukobu interesa zbog političke funkcije koju je sama obnašala. Uz to, muž joj je optužen da je sam sebi isplaćivao jubilarne nagrade za staž u tvrtki koji nije imao. Sve ove optužbe uništile su kredibilitet Đurđe Adlešić kao političarke i ona se s vremenom posve povukla iz politike.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*