Duje Ćaleta-Car

Duje Ćaleta-Car je profesionalni hrvatski nogometaš koji igra na mjestu braniča. Ovaj 192 centimetara visok stoper vrlo je rano otišao igrati u inozemstvo. Sa samo 16 godina je iz HNK Šibenika prešao u austrijski prvoligaš Red Bull Salzburg koji ga je na godinu dana posudio trećeligašu Paschingu. Bio je i član mlade hrvatske reprezentacije, a 2018. godine pozvan je od izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića da se pridruži hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole u Šibeniku, Duje je upisao Tehničku školu u Šibeniku. Završio je dva razreda pa je napustio školu zbog preseljenja u austrijski Salzburg. Želja mu je da jednog dana završi školu.

Privatni život

Duje je rođen 17.9.1996. godine u Šibeniku. Kao vrlo mlad, napustio je svoj rodni grad i već sa 16 godina se preselio u Salzburg. Da bi se što lakše prilagodio na život u novom gradu, pomogao mu je otac Damir koji je otišao s njime u Austriju.

U kolovozu 2017. godine Duje je javnosti predstavio djevojku, Dubrovčanku Adrianu Đurđević. Adriana je pet godina starija od Duje i po zanimanju je odvjetnica.

Posao

Duje je od mladih dana igrao za HNK Šibenik, a za njegovu prvu momčad debitirao je 2012. godine još kao dječak. Imao je 15 i pol godina kada je u 2. HNL igrao za prvu momčad Šibenika, a Šibenik je igrao protiv Sesveta. Duje tada nije imao pravo nastupa jer nije imao 16 godina pa je HNK Šibenik kažnjen oduzimanjem bodova.

Duje je imao samo 16 godina kada je prešao u austrijski Red Bull Salzburg koji ga je odmah proslijedio na prilagodbu u trećeligaški klub Pasching iz Linza.

2014. godine vratio se u Red Bull Salzburg, a u sezoni 2015./2015. bio je na posudbi u FC Lieferingu, a nakon toga nastavio igrati u Red Bull Salzburgu.

Veliki rezultati iz austrijskog kluba, stigli su i do Hrvatske pa je tako Duje bio redoviti član mlade hrvatske nogometne reprezentacije za koju je nastupao od 2012. godine.

2018. godine Duje je dobio poziv izbornika Zlatka Dalića, da se pridruži hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

3.6.2018. godine odigrao je prve minute u dresu hrvatske reprezentacije kada je Hrvatska igrala prijateljsku utakmicu protiv Brazila. Ušao je kao zamjena za Vedrana Ćorluku u 57. minuti.

Najveća postignuća

Duje Ćaleta-Car je 2012. godine, sa samo 16 godina, prešao u redove Red Bull Salzburga te time postao najperspektivniji mladi igrač.

2018. godine dobio je pozivnicu izbornika Zlatka Dalića za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

15.7.2018. godine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Duje Ćaleta-Car je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio srebro, što je najveći dotadašnji uspjeh hrvatskog nogometa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*