Dubravko Ivaniš Ripper

Dubravko Ivaniš Ripper poznati je kantautor i pjevač popularnog zagrebačkog rock benda Pips, Chips & Videoclips. Osim po legendarnoj navijačkoj pjesmi “Dinamo ja volim” koja je 1992. godine postala himna kluba te jedan od najvećih hitova, poznat je još po svojim pjesmama “Nogomet”, “Gume na kotačima”, “Na putu prema dole”, „Malena“, te mnogim drugima.

Obrazovanje

Dubravko Ivaniš osnovnu školu završio je u Zagrebu, a već se za vrijeme pohađanja osnovne škole počeo baviti glazbom. Već je tada počeo svirati i komponirati, a za vrijeme školovanja zanimalo ga je novinarstvo.

Kratko vrijeme, svega nekoliko tjedana, pohađao je školu kao “suradnik u sredstvima javnog informiranja.” Pet godina proveo je na Pravnom fakultetu, no nije završio pravo jer je shvatio da ga to ne zanima, već je to upisao zbog svojih roditelja.

Privatni život

Rođen je 2.7.1966. u Zagrebu. U tinejdžerskim danima, Rippera je osim glazbe zanimalo i novinarstvo. Smatrao je da je na taj način mogao biti bliže svojim muzičkim idolima. Pisao je za “Polet” i za “Studentski list”, listove koji su u drugoj polovici osamdesetih bili utjecajna glasila u socijalističkoj Jugoslaviji.

Nakon godinu dana veze, pred stotinjak članova obitelji i prijatelja, Ripper je oženio Jadranku Bastajić-Yayu, poznatu pjevačicu iz zagrebačke pop grupe Jinx, koja je tada bila u trećem mjesecu trudnoće s njihovom kćeri.

Ripper je prije veze s Yayom bio na glasu kao problematičan roker koji često mijenja djevojke, no njegova veza s Yayom ipak je potrajala. Postali su najpoznatiji par domaće rock scene, a u braku im se rodila kćer Lucija.

Nakon rođenja kćeri, Dubravko Ivaniš promijenio je i svoj popularni nadimak. Stari nadimak “Ripper”, poznat starijoj publici, zamijenio je novim nadimkom “Daddy.”

Posao

Početak njegovog benda veže se uz devedesete godine, a samu tematiku svojih pjesama, Ripper je u počecima vezao uz rat.

1992. Dubravko Ivaniš, zvan Ripper, osnovao je bend kao frontmen. Za sebe i svoj bend uvijek je naglašavao da su više od benda i muzike; za njega su njegove pjesme način razmišljanja. Iza njega je više od dvadeset godina glazbene karijere, nekoliko studijskih albuma i više singlova.

1997. godine surađivao je s poznatim hrvatskim glazbenikom Darkom Rundekom. Pjesma “Plači” koju su zajedno izveli, osvojila je nagradu “Porin” za najbolju vokalnu suradnju.

2004. godine svirao je u Londonu, gdje je blisko surađivao s Daveom Friedmannom (Flaming Lips, Mercury Rev, Mogwai…)

Najveća postignuća

Godinu dana nakon izlaska prve pjesme, navijačke himne “Dinamo ja volim”, na poziv Miše Kovača, sa svojim je bendom 1993. godine nastupao kao predgrupa na humanitarnom koncertu na splitskom Poljudu, pred čak 40 tisuća ljudi. Bio je to, za Dubravka Ivaniša, prvi veliki nastup pred tolikom publikom.

U prosincu 1995. godine, Ripper je sa svojim bendom objavio drugi album “Dernjava”, koji je osvojio nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma alternativnog rocka.

Njihov sljedeći album “Fred Astaire” postao je jedan od najvažnijih albuma hrvatskog rocka devedesetih godina te su za njega osvojili čak četiri nagrade “Crni mačak” te dvije nagrade “Porin” – nagrada za album godine te za najbolju vokalnu suradnju (pjesma “Plači” u suradnji s Darkom Rundekom.)

Autor: I.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*