Davor Gobac

Davor Gobac poznati je hrvatski roker, frontman grupe Psihomodo Pop. Veliki je ljubitelj punka i rocka. Rođen je u Karlovcu 17.2.1964. godine od oca Milana, kemijskog tehničara, i majke Vere, računovotkinje. Djetinjstvo je proveo na Kajzerici. Oženjen je za suprugu Deanu s kojom ima sina Vilija. Živi u Zaprešiću.

Obrazovanje

Davor Gobac školu je pohađao u Trnskom. Nije bio odličan đak, štoviše, pao je razred, a nije ga zanimalo ni upisivanje fakulteta.

Privatni život

Prva djevojka Davora Gopca bila je Saša Muhl. Suprugu Deanu, rođenu Zadranku, upoznao je dok je hodala s njegovim prijateljem Davorom Butkovićem Žuom. Zamolio ju je da mu za nastup posudi svoju crvenu majicu s mačkom Silvestrom, a odmah je uzeo i broj telefona kako bi joj majicu mogao vratiti. Vjenčali su se 1994. godine, a dva mjeseca nakon vjenčanja dobili su sina Vilija. Deana je koreografkinja i nekadašnja članica baletnog ansambla HNK. Nakon napuštanja karijere balerine, upisala je studij lingvistike i komparativne književnosti. Članica je i Stručnog povjerenstva Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Sin Vili naslijedio je očevu ljubav prema glazbi, pa je tako već s 13 godina svirao gitaru i pjevao u punk-rock sastavu Segmenta. Davor mu je prenio ljubav prema rocku, pa je već u osnovnoj školi slušao Ramonese, Sex Pistolse, Iggyja Popa, Metallicu i The Clash. S 18 godina osnovao je i svoj bend Donkey Hot u kojem svira gitaru i bubnjeve, a 2015. upisao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Gobac je oduvijek volio praviti show, pa je tako u mladosti zaradio i nekoliko prekršajnih prijava zbog skidanja u javnosti. Dugo vremena uživao je u alkoholu, kojeg je konačno prestao piti 2005. godine. Posvetio se zdravijem životu i povremeno popije tek čašu vina.

Posao

Davor Gobac od malih je nogu volio glazbu, a vrlo rano zavolio je rock’n’roll. Slušao je Bijele strijele, Buldožer, Beatlese i Pink Floyd. Kao dijete, htio je biti policajac ili arhitekt, jer je osim glazbe, volio i crtati.

Svoj prvi bend osnovao je s 13 godina s prijateljem Žmiksom, a zvao se Klinska pomora. S Klinskom pomorom prvi put je nastupao na punk festivalu u Studentskom centru. Nije dugo ostao u bendu jer je bio izbačen jer ga majka nije puštala da ostaje na probama iza 23 sata.

1983. godine pridružio se grupi Neron, u kojem su tada svirali Smiljan Paradiš Šparka, sadašnji basist Psihomodo Popa, Tigran Kalebota, sadašnji bubnjar, te Neven Kepeski koji je svirao gitaru. Nedugo nakon Gopčeva dolaska u bend mijenjaju naziv u Psihomodo Pop. Inspiracija za ime bio je album Stevea Harleyja “Psychomodo”. Većinu skladbi za bend piše upravo Gobac.

1988. Psihomodo Pop se prijavljuje na festival De Grote Prijs van Nederland u Amsterdamu, i tu je krenuo njihov veliki uspjeh. Svirali su u dvorani u kojoj su svirali i Stonesi, Amsterdam Paradisu, a od 600 prijavljenih bendova, jedino su se oni pojavili na MTV-u. Svidjeli su se voditelju MTV-a Marcelu van Tiltu, iako nisu ušli u finale, pa je tako na MTV-u prikazan spot engleske verzije pjesme “Ja volim samo sebe”, prepjevan na “I’m in Love With Gobac”. 1988. godina zaista je bila vrlo uspješna za Psihomodo Pop, jer su te godine izdali i svoj prvi album, “Godina zmaja”, koji je ostvario velik uspjeh diljem cijele bivše države.

Naredne godine bile su također vrlo plodonosne za grupu. 1989. snimili su svoj prvi live album “Live in Amsterdam”, a 1990. svirali su kao predgrupa legendarnim Ramonesima, koji su im jedan od uzora.

1992. izdali su svoj drugi album “Sexy magazin”, no zbog Domovinskog rata nisu održali turneju kojom bi album predstavili.

1995. grupu je napustio gitarist Saša Novak Radulović, a u Psihomodo Pop dolazi Jurij Novoselić – Kuzma, koji je svirao u Filmu i Disciplini kičme, a surađivao je i s Haustorom. Narednih godina izdali su još tri albuma, a 2003. izlazi dupla CD kompilacija “Tekućih dvadeset”, kojom je bend obilježio dvadeset godina karijere.

2004. izdali su album “Plastic Fantastic”, na kojem se nalaze neki od najvećih hitova Psihomodo Popa, kao što su “Linoleum boy” i “Daj mi pusu”. Dvije godine kasnije izdaju i DVD kompilaciju “Tekućih 20”. 2008. snimili su album “Jeee! Jeee! Jeee”, koji je izašao točno na Gopčev rođendan 17. veljače 2009.

Osim punka i rocka, Gobac je angažiran i u glazbi za djecu. 1992. sa Psihomodo Popom izdao je album za djecu “Tko je ubio Mickeyja Mousea”. Na albumu se nalaze pjesme koje su izvodili gostujući u dječjim emisijama. Kasnije je sa Snježanom Tribuson i Davorom Slamnigom snimio dječju igranu seriju “Poštanski sandučić”. Snimio je i nekoliko dječjih pjesmica.

2007. s plesnom partnericom Tamarom Despot nastupao je u showu Ples sa zvijezdama, u kojem je osvojio treće mjesto.

2010. bio je član žirija u OBN-ovom showu Rat bendova, u kojem su se natjecali najbolji mladi bendovi iz regije.

Osim glazbe, velika ljubav mu je i slikarstvo. Dosad je održao je već desetak izložbi, a svoje radove ne prodaje, već ih poklanja prijateljima. Prvu veliku samostalnu izložbu održao je u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a posjetilo ju je više od 3000 ljudi.

Osim glazbe i slikarstva, ima smisla i za glumu pa se tako kratko pojavio u nekoliko serija. Ipak, u jednom je intervjuu izjavio da ne bi bio dobar glumac jer mu se ne da učiti tekstove napamet.

Najveća postignuća

Psihomodo Pop bila je prva grupa u bivšoj Jugoslaviji čiji se spot emitirao na MTV-u.

1993. izdali su svoj najuspješniji album “Srebrne svinje”, na kojem se našla pjesma “Starfucker” za koju su dobili dvije nagrade – nagradu Oktavijan u kategoriji najboljeg video uratka, te Porin.

2001. album “Debakl” osvojio je Porin za najbolji album godine.

Autor: M.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*