Darko Janeš

Darko Janeš hrvatski je glumac rođen u Zagrebu 19.7.1957. godine, a glumačkim je angažmanom obilježio osamdesete godine prošloga stoljeća. Poznat je po ulozi u humorističnoj seriji Nove TV “Zauvijek susjedi” u kojoj glumi Juru Ferdića koji je oženjen glasnom i dominantnom Lili Ferdić, a susjed mu je najbolji prijatelj Ferdo. Serija zapravo prikazuje dinamičan život susjeda koji upadaju u nevolje i kako se iz njih izvlače.

Obrazovanje

U Savskom gaju je završio osnovnu školu, a nakon toga i X. gimnaziju u Zagrebu. Nakon srednje škole upisao je Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao kao odličan student nakon četiri godine.

Privatni život

Darko Janeš za sebe kaže da je novozagrebački dečko koji je odrastao u Savskom gaju, u prvom neboderu s druge strane Save. Darko je sin medicinske sestre Branke i poštarskog službenika Milana Janeša.

U dugom je braku s Đurđom Janeš koju je upoznao u Teatru &TD gdje je glumio početkom osamdesetih, a u kojemu je ona radila kao kostimografkinja. Kada su se upoznali oboje su bili u ljubavnim vezama, tako da je sve ostalo samo na pogledima. Nakon što su oboje izašli iz veza, “prohodali su” 1983. godine, a vjenčali su se šest mjeseci kasnije.

Sina Bornu dobili su 1984. godine. Darko Janeš za sina kaže da je imun na kazalište te je tako upisao Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta. Borna se bavi vaterpolom, čak je nastupao i za hrvatsku reprezentaciju.

Darko Janeš se u slobodno vrijeme druži s kolegama Ivicom Zadrom, s kojim je nekoć držao kafić u zagrebačkom kazalištu “Vidra” koji je ubrzo propao, Davorom Dretarom Dreletom, Vidom Balogom te Goranom Milićem. Ipak, priznaje da se izlazaka zasitio te da mu je veće zadovoljstvo odmarati u papučama nakon ručka.

Posao

Janeš je u Zagrebačkom kazalištu mladih počeo raditi već 1980. godine, iako se amaterskim kazalištem počeo baviti još kao gimnazijalac. Prije nego što je uopće došao na televiziju, Janeš je bio angažiran u Teatru &TD gdje je radio s brojnim poznatim režiserima. Za to razdoblje voli reći da su to zlatni trenuci hrvatskog teatra na kojima je radio kao vanjski suradnik.

Svoju prvu filmsku ulogu ostvario je već 1982. godine u filmu “Sustanar”, a u seriji “Gabrijel” pojavio se 1984. godine kao Novelin dečko te je time ostvario i prvu televizijsku ulogu.

Prvi njegov dodir s medijima bio je kada se Radio Sljeme počelo formirati, nakon Univerzijade, 1987. godine. Osim njega, u tome su sudjelovali Željka Ogresta, Dubravko Merlić te Duško Radić.

Nakon toga, Dobrivoj Keber pokrenuo je projekt na programu “Z3” u okviru Studentskog centra. Prva je Janešova uloga bila u okviru dječjeg programa, a u tom je razdoblju radio i za Muzičku omladinu. Ova je produkcija bila odlično zamišljena, ali su uvjeti bili poprilično siromašni. Radili su u prostorijama Velesajma sa svega dvije ili tri kamere, scenografija je bila od kartona, ali je prevladao entuzijazam i dobra volja da se nešto bolje učini. To je dovelo do toga da na zahtjev gledatelja budu reemitirani 1990. godine na Hrvatskoj televiziji jedan sat tjedno.

1988. godine Janeš je glumio vojnika u filmu “Honor Bound”, a iste je godine glumio u seriji “Dirty Dozen: The Series” poručnika Muellera. Godinu dana kasnije glumio je u filmu “Just another secret”, a 1990. godine ostvario je tri filmske uloge, prvo u filmu “Gavrilo Princip – smrt školarca”, zatim u “Fatal Sky” te “Night of the Fox”.

1991. godine prešao je na HTV gdje je radio u boljim produkcijskim uvjetima. Kao voditelj radio je u mozaičnoj emisiji “Malavizija”, a iste ga je godine Duško Radić pozvao na Drugi program Hrvatskog radija. Te je godine glumio i u filmovima “Born to Ride”, “Papa mora umrijeti”, gdje je glumio stražara i u “Memories of Midnight”.

U filmu “Novogodišnja pljačka” glumio je 1997. godine policajca, a 1999. u seriji “Naša kućica, naša slobodica”. 2001. godine ostvario je filmsku ulogu u “Ajmo žuti” gdje je glumio Halapiju, a 2005. godine glumio je u poznatoj hrvatskoj seriji “Zabranjena ljubav” doktora Franića.
2005. godine također je glumio u još jednoj poznatoj hrvatskoj seriji, “Ljubav u zaleđu” Vladu Cukića, a u seriji “Cimmer fraj” 2007. godine glumio je Budimira. Iste su se godine počeli emitirati “Zauvijek susjedi”, serija u kojoj je Janeš glumio Juru Ferdića. Glumio je vjernog prijatelja susjedu Ferdi za kojega smatra da ima najbolje ideje i koje je uvijek spreman realizirati, premda se na kraju ispostavi da nisu bile dobre. Jure je pomalo naivan, ponaša se djetinjasto te pokorno sluša sve što mu supruga Lili kaže, koju je utjelovila Tamara Šoletić.

Godinu dana kasnije u “Zakonu ljubavi” glumio je Slavka Levaja, i poslovođu u seriji “Sve će biti dobro”. 2009. godine u seriji “Zakon!” Janeš je glumio Miću, kao i Skoku u “Dolini sunca”. U “Dolini sunca” Janešu se uloga Skoke posebno svidjela jer je po prvi puta u svojoj dotadašnjoj karijeri glumio negativca.

U filmu “Neke druge priče” glumio je gosta na partiju 2010. godine, a iste je godine glumio u seriji “Tito”. Kokov učitelj bio je 2011. godine u filmu “Koko i duhovi”, a iste je godine glumio u dvije serije: Milića u seriji “Pod sretnom zvijezdom” i Moraninog oca u “Dnevniku plavuše”.
2012. godine Janeš se natjecao u popularnom HRT-ovom plesnom showu “Ples sa zvijezdama” u kojemu mu je partnerica bila Marija Stošić.

U seriji “Počivali u miru” glumio je 2013. godine javnog bilježnika.

2014. godine Darko Janeš istaknuo se ulogom Godota s Pešćenice, Gere u predstavi “Dobitnik”, kao završnom dijelu trilogije “Kvart” o ljudima iz svakodnevice, “golom puku” u režiji Georgija Para. U ovoj su trilogiji nagrađivani tekstovi “Amater” i “Grupa”, a plakat za ovu predstavu dobio je priznanje na Festivalu glumca u Vukovaru 2016. godine.

Osim što je kao diplomirani glumac izgradio zavidnu glumačku karijeru, iskustvom je stekao voditeljsko iskustvo. Tako Janeš voli reći da je glumac-voditelj. Osim toga radio je i kao radijski voditelj i novinar.

Najveća postignuća

Zbog brojnih uspješnih glumačkih postignuća, Janeš je često u žiriju za dodjelu nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Također, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*