Đani Stipaničev

Đani Stipaničev poznat je kao hrvatski pjevač s prepoznatljivim glasovnim mogućnostima. Pored toga što je uspješni pjevač, poznat je i kao kazališni glumac. Izdao je tri albuma, nastupao je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo. Sudjelovao je tri godine u televizijskoj emisiji “Zvijezde pjevaju” gdje je bio mentor.

Obrazovanje

Kao dijete s roditeljima je živio u Tribunju, ali i Šibeniku. Osnovnu školu je pohađao u Tribunju, a završio u Šibeniku, gdje je završio i srednju školu.

Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje upisuje smjer biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Glazbeno se nikada nije školovao.

Privatni život

Rodio se 27.5. 1969. godine u mjestu Mokrin u Vojvodini, u susjednoj Srbiji. S roditeljima je živio u Tribunju i Šibeniku. Kada su se preselili u Šibenik znao je ljeto provoditi kod svoje bake u Tribunju, gdje je satima znao pecati ribu i tako provesti veći dio školskih praznika. Đani ima sestru Anitu.

Kako sam Đani kaže, dok je bio dječak sa sestrom Anitom godinama je za božićno vrijeme znao ukrašavati umjetni bor sa šarenim kuglicama, koji je gotovo uvijek izgledao malo previše kičast, ali kako Đani kaže, upravo kako bor treba izgledati, a kasnije je sa svojom djecom ukrašavao umjetno i pravo drvce.

Svoju suprugu Nelli upoznao je na zanimljivom događaju 2002. godine u Tribunju tijekom zabavne manifestacije “Magareća utrka”.

Nelli je pravnica i vlasnica građevinske tvrtke “Stinell”. Imaju dvije kćerke, Karlu i Laru. Žive u Samoboru. Djevojčice su naslijedile ljubav i talent prema glazbi. Tako je Karla odabrala u glazbenoj školi naučiti svirati klavir dok se Lara odlučila za flautu.

Posao

Još za vrijeme studentskih dana Đani je aktivno pjevao i tako se pridružio zboru “Lira” gdje je postupno razvijao svoj glas. Nakon uspješnog komponiranja studentskih obveza s potrebama na zboru, Đani se pridružio klapi “Dalmati” s kojima je usavršio glazbeni talent.

Ozbiljnija ponuda dolazi pozivom u rock operi “Jesus Christ Superstar”, gdje je Đani dobio glavnu ulogu. To je ujedno i njegov prvi angažman u ZGK Komedija.

U prvom činu mu je prestao raditi mikrofon i Đani je morao improvizirati da ne dođe do klasične panike prvog ozbiljnijeg javnog nastupa. U drugom činu je dobio mikrofon, ali ga je ispratio i uz poneku psovku.

Možda zbog tehničkih problema s mikrofonom ili pak improvizirane psovke koju je izgovorio prilikom izvedbe, Đani je dobio prilično dobre kritike i krenule su brojne ponude za druge predstave. Uskoro je postao stalnim članom ZGK Komedija.

Igrao je u predstavama poput “Briljantin”, “Jalta Jalta” hrvatski mjuzikl koji se prvi put izveo 1971. godine. Glazbu za taj mjuzikl je napisao Alfi Kabiljo. Također je sudjelovao u predstavi “Lijepa Helena” u kojoj je predstavljen život o poznatoj mitologiji Helene Trojanske.

Vrijedi spomenuti i humoristične predstave poput “Dundo Maroje”, “Kosa”, “Noć u Veneciji”, “Šišmiš”, “Mali dućan strave” i druge.

Godine 2006. izdao je svoj prvi album “Karolina iz Dalmacije” na kojem se nalaze poznati stari dalmatinski hitovi, ali i njegove samostalne pjesme. Na albumu su se našle pjesme poput “Budi noćas mirno more”, “Da te mogu pismom zvati”, “Pismo ćali (Ćale moj)”, “Galeb i ja”, “Maslina je neobrana” i druge.

Godine 2008. izdao je drugi album “Live in Komedija” u kojoj se nalaze pjesme koje je izveo uživo na koncertu u Kazalištu Komedija, gdje su također gostovali umjetnici poput Josipe Lisac, Renate Sabljak, Barbare Othman i drugi.

Na albumu se nalaze izvedbe pjesama koje se nalaze i na prvom albumu, ali i neke druge pjesme poput “I got life” poznat hit u svjetskom mjuziklu “Hair” ili “Kosa”, pjesma inspirirana poznatom pjesmom “Ain’t Got No, I Got Life” od glazbene dive Nine Simone. Na albumu su također pjesme poput “Con te partiro”, “Ljubavna pjesma” i druge poznate pjesme.

Godine 2009. izdao je treći album pod nazivom “Ti si moje sve” na kojem se nalaze pjesme poput “Ja ne mogu drugo nego da je ljubim”, “Prave riči”, “More ti suzo plava”, “Mali paškin”, “Dalmatinke cure fine” i druge.

Đani je par godina nastupao na Dori. Godine 1999. nastupio je s pjesmom “Još jedno jutro budi se”, zatim je 2006. godine nastupio pjesmom “Tilo uz tilo”, 2008. godine je nastupio pjesmom “Ja san umra za ljubav” i 2010. godine s pjesmom “Nek nam bude lijepo”.

Nastupao je i na raznim festivalima poput “Melodije Jadrana”, zatim “Šibenska šansona” i mnogi drugi festivali.

Sudjelovao je i u televizijskim emisijama poput “Zvijezde pjevaju”, “Evergreen”, “Svirci moji”, “Lijepom našom” i druge.

Najveća postignuća

Đani je u svojoj karijeri organizirao veći broj humanitarnih koncerata. Ostvario je veliki broj nastupa izvan granica Hrvatske u europskim gradovima, ali i preko oceana u Americi i Kanadi.

Godine 1999. dobio je Nagradu za interpretaciju na festivalu u Splitu pjesmom “Zbog tebe”. Zatim je na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku 2005. godine dobio Prvu nagradu publike i Nagradu za najbolju interpretaciju.

Godine 2009. na Festivalu Šibenik osvojio je prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike, za pjesmu “Sve smo bliži” koju je izveo zajedno s klapom Maslina.

Godine 2004. za predstavu “Priča sa zapadne strane” osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*