Damir Mišković

Damir Mišković u javnosti je poznat kao predsjednik nogometnog kluba Rijeke i jedan od najmoćnijih Hrvata. Upravo zbog njegovog doprinosa prekinuta je jedanaestogodišnja dominacija NK Dinama kada je iz pomoć suradnika i momčadi podigao NK Rijeku. 2012. godine Damir je ostvario jedno od najvećih ulaganja u hrvatski sport gledajući posljednju četvrt stoljeća kada je u NK Rijeku uložio 50 milijuna eura.

Obrazovanje

Damir Mišković završio je Pomorsku školu u Rijeci.

Privatni život

Damir se rodio 20.3.1965. godine u Rijeci. Njegova obitelj potječe iz sela Miškovići, na otoku Pagu, s kojeg je njegov djed nakon Drugog svjetskog rata otišao u Rijeku gdje se zaposlio u luci. Damirov otac Šime odrastao je u Rijeci u Starom gradu gdje je upoznao i njegovu majku koja je bila radila u trgovini obuće Beograd. Damir se rodio u obitelji u kojoj se navijao za NK Rijeku. Njegov otac je od malena navijao za kultni riječki klub.

Damir je bio jako vezan za nogomet od malih nogu, a u prilog tome govori i to da je igrao na mjestu braniča za neke manje riječke klubove kao što su Krasicu, Orijent, Pomorac i Grobničan. Osim nogometa zanimala ga je i glazba. U orkestru limene glazbe svirao je doboš.

Damir je oženjen Riječankom Snježanom, bivšom rukometašicom, s kojom ima dvije kćeri, Mateu i Annu.  Već dok je osnovao obitelj, otišao je raditi u Nigeriju, a obitelj je ostala živjeti na Zametu. No, nakon tri godine, u Nigeriju je stigla i Snježana s Annom i Mateom.

Jedno vrijeme obitelj je bila razdvojena, Anna i Matea su studirale u Švicarskoj, a Damir je radio u Nigeriji. Samo je Snježana bila u Rijeci te je ona bila zadužena za snimanje utakmica kako bi ih Damir mogao pratiti preko nekih od aplikacija mobilnog telefona.

U svinju 2017. godine Miškovićeve kćeri su diplomirale na Sveučilištu Franklin u Luganu, u Švicarskoj, gdje su studirale Međunarodni menadžment i marketing. Zanimljivo je to da su djevojke diplomirale upravo na isti dan kada je NK Rijeka osvojila prvenstvo pa je Damir Mišković propustio slavlje svoga kluba i proslavio diplome s kćerima i ostatkom obitelji. Djevojke su i srednju, Američku međunarodnu školu, također završile u Švicarskoj.

Damir je dobar prijatelj s Deanom Zanellijem i Idrizom Cizeom, voli jedriti Kvarnerom, a velika strast su mu plivanje i mediteranska hrana. Njegovi omiljeni stihovi su: “Iz tvoje sam kolijevke, Rijeko, otplovio negdje daleko…”.

Posao

Nakon što je završio Pomorsku školu, Damir je otišao raditi u Norvešku gdje je surađivao s kapetanom u luci, kontrolirao ukrcaj i iskrcaj robe. Damirov otac Šime je u razdoblju od 1978. do 1984. godine radio u Nigeriji za Gabrielea Volpija, talijanskog biznismena. S Volpijem je surađivao i Predrag Sloboda, na čiji nagovor Damir također odlazi u Nigeriju. Radio je u lučkom gradu Warri za tvrtku Orlean Invest, na istom radnom mjestu kao i u Norveškoj. U vrijeme kada je došao u Nigeriju, javna pogubljenja su bila redovna, a mnogo puta im je i sam Damir svjedočio.

Iako su uvjeti rada bili jako teški, Damir je napredovao u poslu i uskoro postao najmlađi glavni manager Orlean Investa. Spomenuta tvrtka ima koncesije za četiri luke u kojima rade svu potrebnu logistiku za naftne kompanije koje se bave bušotinama na kopnu i na moru. Pošto je Nigerija jedna od najvećih izvoznika nafte u Africi, Damir je pristojno zarađivao. Posao je išao dobro pa su Mišković i Sloboda željeli uložiti novac u svoj grad. Na isto to, nagovorili su i Volpija koji je inače bio ljubitelj vaterpola.

Tako su ušli u NK Rijeku 2012. godine i odlučili je spasiti. Od tada tvrtka je bila u vlasništvu Social Sporta čiji je vlasnik Talijan Gabriele Volpi. Naime, tada je klub bio u dugovima, a oni su predanim radom i dobrim poslom uspjeli od NK Rijeke stvoriti moćan klub, a što su uskoro pokazali i domaći i inozemni rezultati. Tada je u NK Rijeku uloženo 50 milijuna eura, u momčad, rad kluba i izgradnju kampa i stadiona. Rezultati koje NK Rijeka nakon toga ostvaruje su impresivni, a upravo je Damir vjerovao da ona to može, uz prave ljude koji vjeruju u nju.

29.12.2017. godine NK Rijeka prešla je iz vlasništva Social Sporta u vlasništvo Teanna Limited, londonske tvrtke čije su vlasnice Miškovićeve kćeri Matea i Anna Mišković.

Damir zbog posla živi na relaciji Hrvatska – Engleska – Nigerija.

Najveća postignuća

Damir Mišković je najveća postignuća postigao u Nigeriji radeći za tvrtku Orlean Invest i napredujući do mjesta generalnog managera. Novac koji je zaradio u Nigeriji, odlučio je uložiti u NK Rijeku te je tako postao i njezin predsjednik. Nakon toga, NK Rijeka je počela ostvarivati velike rezultate kako u domaći ligi, tako i u inozemnoj.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*