Damir Klemenić

Damir Klemenić je hrvatski kazališni i filmski glumac i plesač. Član je skupina Montažstroj i Performingunit, a surađivao je i s kazalištima Komedija, Mala scena, Teatar Exit, Teatar ITD, ZKM, HNK Rijeka i HNK Zagreb. Glumio je u filmovima “Blizine”, “Fabijan” i mini seriji “Tužni bogataš”. Rođen je 1973. godine u Zagrebu.

Obrazovanje

Njegovo obrazovanje se zasnivalo na istraživanju akrobatike, biomehanike i afektivnog atletizma te na sistematskom tjelesnom treningu.

S obzirom na ograničene uvjete za obrazovanje na području izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj, Klemenić je upisao studij na Hoogeschool voor der Kunsten u Nizozemskoj.

Posao

Klemenić je od 1990. do 1999. godine bio član kazališne družine Montažstroj, a 2000. postaje član hrvatsko-nizozemske izvedbene skupine Performingunit. S različitim umjetnicima iz drugih umjetničkih područja je ostvario brojne likovne, audio i video radove.

Polazna točka njegovog scenskog izričaja je snaga izvođačevog tijela, a pomičući granice izdržljivosti i inzistirajući na psiho-fizičkom naporu postao je kompletan izvođač. Njegovo istraživanje kazališne sintakse i scenskog izričaja sastojalo se od sjedinjavanja dramskog te “verbalnog” i “neverbalnog” teatra i tradicionalnih i suvremenih plesnih stilova.

Nakon što je Montažstroj 1997. godine pokrenuo umjetnički plan “Performing mission”, Klemenić je radio kao asistent redatelja, a sudjelujući na različitim radionicama u Europi i Hrvatskoj do danas kontinuirano radi na unapređenju profesionalnih vještina.

U kazalištu Mala scena je debitirao ulogom u predstavi “Bio jednom jedan zmaj” za koju je dobio pohvale. Suradnju s Malom scenom je nastavio ulogama u predstavama “Padobranci ili o umjetnosti padanja”, “Kralj A”, “Kako živi Antuntun” i “Rock’n’roll za dva miša”.

Ostvario je 12 televizijskih i filmskih uloga, a u kazalištima se kao izvođač pojavio u predstavama “Cvrčak i mrav”, “Očevi i sinovi”, “Neispričana bajka”, “Das Kapital”, “Plaža”, “Bio jednom jedan zmaj”, “Kazalište naše i vaše mladosti”, “Tijelo”, “VIS Životinje”, “Šeherezada”, “Nemirne noge”, “Nosefratu”, “Princeza i žabac” i “Crvenkapica”.

U predstavama “Poligraf”, “Lom”, “Noć pjeva pjesme svoje”, “Elektri pristaje crnina”, “Preko Trnja do Zvijezde”, “Ukroćena goropadnica”, “Moj prijatelj Mačkodlak”, “Gospođica iz Maxima”, “Šporki Špiro i Neposlušna Tonka” te “Hotel Bellevue” je bio zadužen za scenski pokret.

2017. godine se pojavio u spotu grupe Dubioza kolektiv za pjesmu “Treba mi zraka”, koju je davno počeo Dino Dvornik.

Najveća postignuća

Sudjelujući u svim produkcijama skupina Montažstroj i Peformingunit u više od 50 gradova Europe i SAD-a ostvario je 150 internacionalnih gostovanja.

Kao dio Montažstroja nagrađen je za nekoliko produkcija – “Vatrotehna” iz 1991., “Everybody goes to disco” iz 1994., te “Fragile” iz 1999. godine. Sa skupinom Performingunit je 2001. godine nagrađen za komad “Terrible fish”.

Na 14. susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade u Čakovcu 2011. godine, Klemenčić je dobio nagradu ua mušku ulogu u predstavi “Tijelo” zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja.

2016. godine je u konkurenciji od 15 inozemnih i domaćih predstava na 16. Međunarodnom Naj, naj, naj festivalu dobio nagradu za najboljeg glumca, za ulogu u dječjoj predstavi “Neispričana bajka”.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*