Dado Topić

Adolf Topić, poznatiji kao Dado Topić, hrvatski je glazbenik, skladatelj i tekstopisac. Rođen je u Novoj Gradiški 4.9.1949. godine. Ime Adolf dobio je po očevu prijatelju koji je bio partizan i kojega je spasio u ratu, a ujedno je bio i Dadin kršteni kum.

Obrazovanje

U glazbu se Dado zaljubio već sa 7 godina kada je prvi put čuo violinu dok ju je njegov prijatelj Josip Bočkaj svirao na proslavi Nove godine. Završio je osnovnu i srednju školu, gimnaziju, a nakon toga počeo je svoju glazbenu karijeru s osječkim “Dinamitima”, a prije toga je nastupao s “Đavoljim eliksirima”.

Privatni život

Dado je dijete majke Anke i oca Petra. Bio je vrlo privržen majci za koju je izjavio da je strašna žena, da je lijepo šivala i imala je dara za glazbu koji je on naslijedio. Naime, njegova je majka svirala gitaru i klavir. Unatoč siromaštvu, Dado priznaje da je imao sretno djetinjstvo. Otac mu je dvaput htio pobjeći u Australiju, no oba su ga puta uhvatili na talijanskoj granici, a da bi financijski pomogli roditeljima, Dado i njegov brat radili su na gradilištu, a kasnije i u šećerani.

Oženio se s 20 godina za svoju gimnazijsku ljubav Gordanu. Sina Danijela dobio je 1975. godine kada je Dado bio na odsluženju vojnog roka u Celju. Bračni par Topić se razveo nakon deset godina braka jer mu je bivša supruga zamjerala što malo vremena provodi kod kuće.

Drugu suprugu, Mirjanu, Dado je upoznao kada je imao 33 godine. Ona je odrastala u Londonu i Stockholmu. S njom ima sina Rea.

Posao

Topić je u srednjoj školi počeo nastupati u sastavu “Đavolji eliksiri” gdje je pjevao i svirao bas. U istom je sastavu svirao i gitarist Josip Boček s kojim je Topić kasnije svirao u grupi “Lavine” i “Dinamiti”. U “Dinamitima” su u prvoj postavi bili pjevač Krunoslav Kićo Slabinac i gitarist Antun Nikolić, ali su sastav napustili zbog služenja obveznog vojnog roka. Na njihovo su mjesto došli Topić i Boček koji su u grupu unijeli male promjene, odnosno, svirali su blues i soul glazbu i pjevali su uglavnom tuđe pjesme, a grupa je u to vrijeme dobila nadimak “Genijalci iz Osijeka”.

Dado Topić iz “Dinamita” odlazi 1969. godine, a iste se godine grupa i raspala, te zamjenjuje pjevača Dalibora Bruna u grupi “Korni grupe”. Topić je za sobom u Beograd poveo i dugogodišnjeg prijatelja Bočeka gdje nastaju Topićeve prve autorske pjesme “Remember” i “Žena je luka a čovjek brod”.

U rujnu 1971. godine Topić napušta “Korni grupu” te u Zagrebu osniva grupu “Time” s menadžerom Vlatkom Mihaljekom. “Time” su još činili Tihomir Pop Asanović, Mario Mavrin, Vedran Božić, Ratko Divjak i Brane Lambert Živković. Prvu su ploču izdali već iduće godina na kojoj se našla poznata pjesma “Za koji život treba da se rodim”. U to je vrijeme Topić provodio vrijeme u Njemačkoj s Vedranom Božićem s kojim je svirao po klubovima.

Po povratku u Hrvatsku nastupao je s “Jugoslavenskom pop selekcijom” koju je osnovao Pop Asanović. S grupom “Time” i “Pop selekcijom” Topić je nastupao po Berlinu gdje su dobili nagradu za Asanovićevu pjesmu “Berlin” na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu. Nakon toga su nastavili svoju inozemnu turneju po Austriji, a u Ljubljani su bili predgrupa engleskom sastavu “East of Eden” i “Boom ’73 festivalu”.

Članovi “Pop selekcije” kasnije su osnovali “Septemper”, grupu s kojom je Dado Topić povremeno nastupao, a tijekom 1974. godine Topić je u zatvoru završio u dva navrata zbog izbjegavanja služenja obveznog vojnog roka.

Topić je vojni rok ipak odslužio u Sloveniji, Celju 1974. godine. Nakon što je izašao iz vojske posvetio se promociji novog albuma “Time II” koji je objavljen 1975. Godine. Za ovaj je album sam napisao pjesme, a svirao je i bas-gitaru. Jedna od najpoznatijih pjesama s tog albuma čuvana je “Da li znaš da te volim”, kao i pjesme “Živjeti slobodno” i “Divlje guske”.

Topić se potom seli u London gdje je nastupao s grupom “Foundations” i gdje je također svirao bas-gitaru. S ovom je grupom Topić nastupao i diljem Jugoslavije počevši sa siječnjom 1976. godine. U toj je grupi bio i Pečo Petej s kojim je Topić nakon turneje obnovio grupu “Time”, u kojoj im se pridružio engleski klavijaturist Chris Nichols. Album “Život u čizmama s visokom petom” snimili su u Münchenu, a objavili su ga 1976. godine. Na snimanju ovoga albuma prateći je vokal bila hrvatska pjevačica Zdenka Kovačiček. Poznati hit “Rock and Roll u Beogradu” upravo se nalazi na ovome albumu, a sljedeće dvije godine Topić je pravio oproštajne turneje s grupom “Time”.

Nakon raspada grupe Topić i Nichols postali su članovi beogradske grupe “Ribeli” koja je ubrzo promijenila naziv u “Mama Co Co”. U Beogradu su često imali nastupe, posebice u Domu omladine, a pratili su i Zdravka Čolića na njegovoj turneji “Putujući zemljotres”.

1979. godine Topić je snimio dupli solistički album “Neosedlani”. U pjesmi “Hej Jugoslaveni” iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića.

Album “Šaputanje na jastuku” objavio je 1980. godine, 1984. “Negdje izvan planeta – Princeza”, a “Bolji život” 1986. godine.
1993. godine objavljuje album “Call it Love”.

Surađivao je s grupom “Smak” na njihovom albumu “Zašto ne volim sneg” iz 1981. godine. Dado je sa spomenutom grupom otpjevao istoimenu pjesmu s albuma.

Topić se okušao i u glumi te je glumio u “Crnoj kraljici”. Ova je rock opera praizvedbu imala 1995. godine u Lisinskom. Potpisuju ju Ivica Krajač i Zlatko Tanodi.

1998. godine Dado Topić ponovo počinje nastupati s grupom “Time” s kojom je odradio nekoliko koncerata. U to je vrijeme surađivao s grupom “Parni valjak” i “Telephone Blues Band”.

2001. godine Topić je objavio album “Otok u moru tišine”, a 2004. “Apsolutno sve”.

Na vrh hrvatske glazbene scene vratio se s grupom “Dragonfly” i pjesmom “Vjerujem u ljubav” koja je pobijedila na Dori 2007. godine. S ovom je grupom Topić nastupao kao predgrupa na koncertu Bryan Adamsa u Osijeku.

2008. godine Topić je sudjelovao na snimanju i promociji studijskog albuma makedonske grupe “Leb i Sol”. Na njihovom albumu “I taka nataka” otpjevao je dvije kompozicije.

2016. objavio je dva albuma: “Dado Topić Live in Kerempuh” i “The Ultimate Collection”.

Najveća postignuća

Najbolja Topićeva ostvarenja u rok glazbi definitivno su nastupi s grupama “Dinamiti” i “Time”. 1994. godine snimio je duet s Akijem Rahimovskim i njegovim bendom “Parni valjak” za pjesmu “Molitva” za koju je dobio Porin u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju.

2006. godine Topić je dobio Fender Mega Muzika nagradu za najveći utjecaj na rock pjevanje u posljednjih 40 godina, a grupa “Dragonfly” dobila je nagradu za rock singl. Isto tako, važno je spomenuti da je 2007. godine nastupao na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, s grupom “Dragonfly” i pobijedio s pjesmom “Vjerujem u ljubav”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*