Božo Skoko

Božo Skoko, izvanredni profesor odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je pročelnik Odsjeka za novinarstvo i odnose s javnošću. Bio je i gostujući profesor na poslijediplomskom studiju Diplomacija i diplomatsko komuniciranje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kolegij Upravljanje identitetom i imidžom države. Objavio je tri knjige i više znanstvenih radova s tematikom vezanom za odnose s javnošću.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Ljubuškom, malenom gradiću u Bosni i Hercegovini, odakle je dalje krenuo na fakultet u Zagreb, gdje je diplomirao novinarstvo 1999. godine, na Fakultetu političkih znanosti.

Pod mentorstvom prof. dr. Radovana Vukadinovića, magistrirao je 2003. godine na temu Imidž hrvatske u međunarodnim odnosima. Zatim je, pod mentorstvom prof. dr. Ivana Šibera, 2008. godine obranio doktorsku disertaciju iz politologije, na temu Komparativna analiza imidža Hrvatske u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

Privatni život

Božo Skoko rodio se 26.2.1976. godine u mjestu Klobuk, pokraj Ljubuškog, u Bosni i Hercegovini. Dolazi iz obitelji koja nije bila imućna, ali su cijenili uporan rad i zalaganje i, kako sam Skoko kaže, tu je naučio da upornim radom i uvažavanjem drugih mišljenja i stajališta može ostvariti sve ciljeve koje si odredi u životu.

Kao i svako dijete, Skoko je za vrijeme školskih dana maštao što želi biti kada odraste. U prvim razredima osnovne škole želio je postati astronaut ili pilot. Krajem osnovne škole izrazio je želju da postane književnik, jer je još kao dijete pisao tekstove, da bi zatim u srednjoj školi razmišljao o arhitekturi.

Uz posao koji radi teško je naći slobodno vrijeme, ali Skoko ga rado provodi u dobroj glazbi, bez koje ne može funkcionirati, filmovima i u društvu svojih prijatelja i obitelji. Velika strast su mu putovanja i jahanje na zagrebačkom hipodromu.

Sa suprugom Martinom Pandžić Skoko 2012. godine dobio je sina Davida.

Posao

Kada je još kao dijete otkrio da svoje misli može lako pretočiti u riječi na papiru, počeo je, još za vrijeme osnovne škole, surađivati s tadašnjim prestižnim hrvatskim dječjim listom, Mak. K tome je još pisao za sarajevske Male novine. Već je u srednjoj školi počeo zarađivati svoj prvi džeparac radeći kao radijski voditelj.

Ta iskustva iz školskih klupa inspirirala su ga da nastavi raditi to u čemu je dobar i odlazi iz Ljubuškog u Zagreb, gdje upisuje studij novinarstva. Dolaskom u Zagreb uredništvo Glasa Koncila nudi mu stipendiju i suradničko mjesto. Skoko se rado prisjeća toga iskustva i izdvaja da je, pišući za njih, upoznao Zagreb, posebno Kaptol. Pored toga, naučio je pisati ozbiljnije teme i sudjelovao je na raznim olimpijadama, koje bi organizirali u sklopu vjeronaučnih druženja.

Pored toga što je surađivao s Glasom Koncila, Skoko je djelovao u Hrvatskom informativnom centru, koji je osnovan 1991. godine s ciljem informiranja javnosti o zbivanjima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Godine 1996. počinje raditi na Hrvatskoj televiziji kao novinar, a kasnije je došao na poziciju urednika informativnog programa.

Bio je jedan od utemeljitelja jedne od najuspješnijih regionalnih konzultantskih komunikacijskih agencija, Millenium promocija, koja je krenula s radom 1999 godine. Agencija od osnutka radi u kontinuitetu, a 2006. godine postala je druga agencija na hrvatskom tržištu. Bitno je naglasiti da su članovi te agencije, a među njima i Skoko, sudjelovali u delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj. Također je bio dopisnik Federalne televizije u Sarajevu i Radio New Yorka, za hrvatski program.

Nakon što je diplomirao 1991. godine, upisao je poslijediplomski studij i 2001. godine izabran je za znanstvenog novaka – asistenta na kolegijima iz odnosa s javnošću. Na poziciji asistenta bio je do 2009. godine kada je postao docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i voditelj kolegija odnosa s javnošću.

Od 2010. do 2011. godine bio je na poziciji gostujućeg profesora na Odsjeku za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku iz kolegija Tehnike odnosa s javnošću i Strategije odnosa s javnošću.

Godine 2014. došao je na poziciju izvanrednog profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na toj poziciji je i danas.

Božo Skoko je 2004. godine objavio knjigu Hrvatska – identitet, image, promocija, zatim 2009. godine objavio je knjigu pod nakladom Matica hrvatska, Država kao brend, a 2010. godine knjigu Hrvatska i susjedi. Izdao je i Priručnik za razumijevanje odnosa s javnošću. Autor je brojnih znanstvenih radova na temu međunarodnih odnosa, medija i odnosa s javnošću.

Najveća postignuća

Od 2006. do 2008. godine bio je savjetnik na TEMPUS projektu Establishment of Public Relations Offices at Croatian Universities. Bio je član Odbora za zaštitu dobara od nacionalnog interesa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU-a.

Za vrijeme studija 1995. i 1997. godine dobio je dvije Rektorove nagrade za rad iz povijesti novinarstva i rad iz međunarodnih političkih odnosa.

Godine 2010. bio je među izabranim profesorima za posebno rektorovo priznanje „Radnoj skupini za definiranje novog identitetskog sustava Sveučilišta u Zagrebu“.

Od Hrvatske udruge za odnose s javnošću, 24. studenog 2011. godine dodijeljena mu je, tzv. Grand Prix award nagrada za razvoj struke odnosa s javnošću u Hrvatskoj.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*