Božidar Kalmeta

Božidar Kalmeta hrvatski je političar, poznat kao dugogodišnji gradonačelnik Zadra. Bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture u vladi Ive Sanadera od 2003. godine, a na toj dužnosti je ostao i kad je dužnost premijerke preuzela Jadranka Kosor. Od 2015. godine Kalmetino ime počelo se pojavljivati u aferama Remorker i Fimi-medija. Božidar Kalmeta rođen je u Zadru 1958. godine.

Obrazovanje

Kalmeta je osnovnu školu završio u Zadru, gdje je također završio i srednju. Nakon mature preselio se u Zagreb i tamo upisao Agronomski fakultet. 1982. godine je na tom fakultetu diplomirao, nakon čega se vratio u rodni grad.

Privatni život

Božidar Kalmeta rođen je 1958. godine u Zadru, u naselju Arbanasi, gdje su se njegovi preci doselili još u 18. stoljeću iz Albanije, točnije, iz sela Kalmete. Kalmeta je odrastao u Zadru, gdje se vratio i nakon diplome te tamo započeo svoju karijeru. Još 1989. godine postao je član HDZ-a.

1991. godine dobrovoljno se prijavio u vojsku i tako postao dragovoljac Domovinskog rata. U ratu je bio od početka listopada 1991. do početka veljače 1992., a onda opet dva mjeseca početkom 1993. godine. Služio je u ugljanskoj mornaričkoj pješadiji kao poručnik.

1993. godine se počeo baviti politikom, a prva politička dužnost koju je obnašao bila je pozicija na mjestu zamjenika gradonačelnika Zadra. 1994. godine Kalmeta je i sam postao gradonačelnik, a već sljedeće godine i saborski zastupnik.

2004. godine Kalmeta se razveo o svoje prve supruge, s kojom ima dvoje djece – sina Antu i kćer Mariju. Kalmeta se razveo od žene nakon nekoliko godina lošeg braka, za vrijeme kojeg je bio u vezi sa svojom tajnicom, Dolores Grdović. Odmah nakon razvoda Kalmeta se po drugi put oženio, i to upravo svojom dotadašnjom ljubavnicom, s kojom je bio u vezi skoro osam godina dok je bio u prvom braku. U braku su Božidar i Dolores dobili dvoje djece, sinove Marka i Niku.

Kalmeta je član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata te Lions kluba.

Posao

Nakon diplome na Agronomskom fakultetu Božidar Kalmeta najprije je počeo raditi u zadarskoj Maraski, tvornici sokova i alkoholnih pića. Bio je tehnolog i šef proizvodnje, a onda je napredovao do predsjednika Nadzornog odbora. Već 1989. godine Kalmeta je ušao u HDZ, preko kojega je počeo raditi i na svojoj političkoj karijeri. Bio je tajnik, a onda i predsjednik Gradskog odbora Zadra, te potpredsjednik, a zatim i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije.

Nakon služenja u Domovinskom ratu, Kalmeta je 1993. godine postao zamjenik gradonačelnika Zadra. Već sljedeće godine postao je i gradonačelnik. Gradonačelnik Zadra bio je sve do 2003. godine.

1995. godine Kalmeta je izborio i svoje mjesto u saboru. 2003. godine ušao je i u Vladu koju je vodio Ivo Sanader. Tada mi je dodijeljena funkcija ministra mora, turizma, promet i razvitka. Čak i kad je, nakon Sanaderove ostavke, vođenje vlade preuzela Jadranka Kosor, Kalmeta je ostao na svojoj poziciji ministra. 2011. godine ostao je u saboru i nakon HDZ-ovog poraza na parlamentarnim izborima. 2012. godine ušao je u Predsjedništvo stranke nakon što je njeno vodstvo preuzeo Tomislav Karamarko.

2013. godine Kalmeta se ponovo kandidirao na lokalnim izborima i tada ponovo postao zadarski gradonačelnik. 2016. godine Kalmeta se svojevoljno povukao iz borbe za saborsko mjesto na parlamentarnim izborima, te najavio da se neće kandidirati ni na lokalnim izborima.

Najveća postignuća

Božidar Kalmeta svoju političku karijeri počeo je graditi u HDZ-u, kojemu je vjeran od njegovih prvih dana. U svojoj višegodišnjoj političkoj karijeri uspio je prebroditi sve političke smjene, opozicijske vlade i turbulencije na vlastitim političkim stranama. Stvorio je oko sebe raznoliku vojsku političara, poduzetnika i sumnjivih poduzetnika koji su ustalili njegovu moć, pogotovo u njegovom rodnom gradu. Kalmeta je, pogotovo u Zadru, stvorio jak kult ličnosti oko svog lika, pa su ga Zadrani, unatoč svemu, opetovano birali za gradonačelnika. Upravo zbog njegova utjecaja, Zadar je postao grad HDZ-a, koji tamo već desecima godina ne gubi svoju moć.

Kalmeta se tako s lokalne vlasti, popeo sve do ministarske fotelje. Za vrijeme njegova mandata kao ministra pomorstva, prometa i turizma, koje je dobio u vladi Ive Sanader, započela je gradnja luke Gaženica u Zadru, gradske obilaznice prema toj luci, te su dovršene turističke atrakcije Morske orgulje i Pozdrav suncu u centru grada. U to vrijeme također je dovršena i gradnja autoceste A1 Zagreb-Split.

Upravo gradnja autoceste dovela ga je i do afere. Naime, 2015. godine protiv Kalmete je podignuta optužnica da je s još 12 okrivljenika sudjelovao u izvlačenju novca iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta za vrijeme gradnje Autoceste Zagreb-Split. 2016. godine podignuta je još jedan optužnica protiv Kalmete, ovoga puta za aferu Fimi-medija. Ovom optužnicom ga se tereti da je kao ministar 2007. i 2008. godine Fimi-mediji, bez postupka javne nabave, platio snimanje nikad emitiranog promotivnog spota. Time je, kako stoji u optužnici, oštetio državni proračun za preko 600 000 kuna.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*