Boris Jokić

Boris Jokić jedan je od najpoznatijih aktualnih hrvatskih pedagoga i sociologa. Njegovo ime je široj javnosti postalo poznato kada mu je dodijeljeno vodstvo refrome obrazovanja u Hrvatskoj, tzv. “Kurikularne reforme”. 2016. godine Jokić se usprotivio pokušajima Vlade da izmjeni projekt reforme, a njegov otpor rezultirao je rušenjem cijelog projekta i Jokićevom smjenom s mjesta voditelja reforme, što je dovelo do masovnih prosvjeda diljem Hrvatske, kojima se podržavao Jokić i njegova vizija Reforme. Boris Jokić rođen je 1976. godine u Zagrebu.

Obrazovanje

Boris Jokić je nakon osnovne škole, koju je završio u rodnom gradu, upisao Klasičnu gimnaziju, također u Zagrebu. U školi je bio odličan učenik, ali nikada štreber. Četvrti razred srednje škole polazio je u Americi, točnije u Zapadnoj Virginiji, gdje je i maturirao. Nakon mature vratio se u Zagreb, gdje je upisao Filozofski fakultet i počeo sa studijem psihologije. Istovremeno je upisao studij ekonomije, te je paralelno išao na dva studija. Na Filozofskom fakultetu je magistrirao, a na Ekonomskom došao do četvrte godine.

Nakon diplome na zagrebačkom sveučilištu, Jokić je upisao i magisterij na Sveučilištu u Cambridgeu. 2002. godine postao je znanstveni novak. 2005. godine doktorirao je na istom sveučilištu i to na temu religijskog obrazovanja u Hrvatskoj. 2009. godine tu temu je proširio u svojoj disertaciju koja je govorila o religiji u hrvatskom osnovnoškolskom obrazovanju. Ova disertacija također je obranjena na Cambridgeu.

Privatni život

Boris Jokić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je proveo na Knežiji i Jarunu, gdje je živio s roditeljima. Kao osnovnoškolac i srednjoškolac bio je odličan u školi. Bio je čak i državni prvak u astronomiji, ali unatoč dobrim ocjenama, njegovi prijatelji smatrali su ga više “fakinom”, nego štreberom. Volio je sport. U osnovnoj školi trenirao je košarku i u slobodno vrijeme igrao nogomet. Jokić je još tada bio veliki ljubitelj glazbe, a s godinama je skupio stotine glazbenih albuma iz cijeloga svijeta.

Srednju školu Jokić je završio u Americi, diplomirao je u Zagrebu, a magisterij i doktorat stekao je na Cambridgeu. Tamo je upoznao i svoju buduću suprugu, Claire Sangster. S njom je u braku dobio kćerku i sina. Iako je Jokić važna osoba u sustavu obrazovanja, njegova djeca idu u državnu školu i gradski vrtić. Jokić slovi kao brižan otac, a zbog budućnosti svoje djece se i bori za bolji sustav obrazovanja.

Jokić je veoma cijenjen čovjek u svojoj profesiji. Kolege ga opisuju kao iznimno optimističnog i entuzijastičnog čovjeka, velike kreativnosti i tolerancije. On ne samo radom, nego i dobrim međuljudskim odnosima pokušava učiniti promjenu u svijetu. Na posao ide biciklom, a svoje životne stavove izražava načinom svakodnevnog života, pa tako čak i u poslu bira moral, profesionalizam i riječ struke, pred politikom i populizmom.

Posao

Otkako je postao znanstveni novak, Jokić je počeo raditi na raznim projektima vezanim za istraživanje ili poboljšanje hrvatskog obrazovnog sustava. Od 2002. godine radi na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Te je godine pod pokroviteljstvom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, počeo raditi na evaluaciji nastavnih programa, te na razvoju kurikuluma za obavezno obrazovanje.

2004. godine radio je na istraživanju razvoja i utjecaja privatnih instrukcija na srednjoškolsko obrazovanje, a od 2006. istraživao je poduzetništvo u osnovnom školstvu. Do 2008. godine radio je na stranim projektima, sve dok iste godine nije počeo raditi na projektu za podizanje kvalitete osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, ponovo za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Od 2010. do 2013. godine radio je na nizu projekata procjene, analize i poboljšanja znanja učenika u obaveznom obrazovanju iz raznih predmeta.

2015. godine Jokić je postavljen na čelo ekspertne skupne koja je trebala izraditi i provesti novi kurikulum za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj. Nakon što je politički smijenjen s te funkcije 2016. godine, Jokić se vratio na matični Institut.

Najveća postignuća

Boris Jokić cijeli svoj dosadašnji radni vijek radio na raznim projektima procjene i usavršavanja obrazovnog sustava. Radio je na preko 20 projekata, a uz to, autor je ili koautor dvadesetak stručnih knjiga na temu obrazovanja, te nekoliko znanstvenih članaka.

Ipak, Jokić je u centar medijske popularnosti došao tek kada je počeo raditi na projektu reforme školstva u Hrvatskoj, a još više kada je odbio pokoriti se tadašnjoj novoj Vladi koja je iz političkih razloga htjela mijenjati novi kurikulum. Jokić nije htio da politika ima važniju riječ od struke, pa je podnio ostavku na mjesto voditelja projekta, a slijedili su ga i njegovi suradnici. To je podiglo veliku medijsku buru, jer je time i sama reforma bila ugrožena. Tadašnji ministar obrazovanja, Predrag Šustar, nije htio prihvatiti ostavku, ali niti nastaviti reformu po Jokićevim uvjetima. Na kraju je Jokić razriješen dužnosti, što je izazvalo veliki interes javnosti. 2016. godine su zbog ove situacije održani masovni prosvjedi diljem Hrvatske, u znak potpore Borisu Jokiću i njegovoj viziji kurikularne reforme.

Ipak, s novom vladom Jokić nije vraćen na mjesto voditelja reforme, već se vratio na svoj dotadašnji posao u Institut za društvena istraživanja. Unatoč tome, Jokić je od samih početaka uživao velike simpatije javnosti, pogotovo nakon što se usprotivio političkim utjecajima u reformi obrazovanja.

Jedine (nepolitičke) neistomišljenike Jokić je stekao nakon objave novog popisa lektire, u kojem su se našli neki naslovi koji navodno sadrže učenicima neprimjerene sadržaje. Nakon procjene spornih knjiga, neke su uklonjene s popisa lektire.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*