Biljana Borzan

Biljana Borzan je hrvatska političarka i liječnica. Članica je SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu. Kaže da se politikom počela baviti nakon završetka studija, kada je odlučila ne biti pasivni promatrač jer je bila nezadovoljna razinom demokracije, pravde i tolerancije u svojoj zemlji. Od strane saborskih zastupnika HDSSB-a, Borzan je prozivana za nepotizam jer joj je bratić Zoran Horvat postavljen za direktora Bizovačkih toplica, a suprug za zamjenika ravnatelja KBC Osijek. Predstavnica je Europskog parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove.

Obrazovanje

U Osijeku je završila osnovnu i srednju školu – Centar za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar”, smjer suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama.

U Osijeku je također završila studij medicine, a specijalizirala je medicinu rada i sporta.

Privatni život

Biljana je rođena 29.11.1971. godine u Osijeku. Odrasla je u obitelji gdje je bilo napretek alata jer je njezin otac bio inženjer pa se još kao djevojčica voljela okušavati u popravcima.

Kada se udala ona i suprug Vladimir su kod njegovih roditelja sami uređivali svoj stan u potkrovlju. Postavljali su izolaciju, rigips ploče, ličili zidove i lijepili pločice u kupaonici. U braku su dobili dva sina, Andreja i Mateja.

U njezinoj imovinskoj kartici stoji da ima dva automobila, paket HT-ovih dionica vrijedan dvadeset tisuća kuna, a sa suprugom je kupila stan u Zagrebu od 45 kvadrata i garažu. Njezin suprug je također liječnik, gastroenterolog u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku.

Aktivno se služi engleskim jezikom, a pasivno njemačkim, ruskim i francuskim. Iako je političarka i liječnica, za sebe kaže da je više umjetnički tip. Voli pjevati, čitati, slikati i sama šije dio odjeće koju nosi. Kad je u Osijeku voli sa suprugom ići u vožnje s biciklom. Zbog posla većinu vremena provodi u zgradi EU parlamenta, hotelu, vlaku ili zrakoplovu pa zbog toga voli iskoristiti svaku priliku da provede vrijeme na svježem zraku.

Posao

1997. godine se zaposlila u Domu zdravlja Osijek, a 1999. postaje članica SDP-a. Godinu dana kasnije je izabrana u Gradski odbor Osijeka, a 2001. postaje predsjednica Foruma žena gradske organizacije i vijećnica u Gradskom vijeću Osijeka. Iz tog razdoblja se pamte polemike koje je vodila s Branimirom Glavašem.

2003. godine ju je osječka gradska organizacija SDP-a predložila za saborsku listu. Njen tadašnji životopis je mogao stati u nekoliko redova, ali Ivica Račan, tadašnji predsjednik SDP-a koji se upoznao s njom i obavio razgovor, odlučio je staviti ju na SDP-ovu saborsku listu. Našla se na šestom mjestu u četvrtoj izbornoj jedinici, pa na tim izborima nije dospjela na Markov trg.

2004. godine postaje potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a, a funkciju predsjednice Gradskog vijeća Osijeka je obavljala od rujna 2004. do svibnja 2005. godine. Borzan na čelo osječkog SDP-a dolazi 2005. godine, a široj javnosti postaje poznata dvije godine kasnije, kada je SDP ostvario dobar rezultat u istočnoj Slavoniji i Osijeku. Na tim je izborima iz 2007. godine postala saborska zastupnica.

Od 2008. godine je članica Predsjedništva SDP-a, a od ožujka 2008. do siječnja 2009. godine je bila zamjenica osječkog gradonačelnika. Tri puta se kandidirala za gradonačelnicu Osijeka ali nije prošla, a 2011. godine je ponovno izabrana kao zastupnica u Hrvatskom saboru.

Na izborima za Europski parlament koji su se održavali u travnju 2013. godine, Borzan je izabrana kao druga od 12 hrvatskih zastupnika po broju glasova s koalicijske liste predvođene SDP-om. Nakon sudjelovanja na prvoj sjednici Europskog parlamenta kazala je kako ondje morate biti stručni i kompetentni, a ne “općolog što je, prema njezinim riječima, praksa u Saboru gdje se priča svašta o svačemu. Kasnije je pojasnila da u Europskom parlamentu nema teatralne atmosfere kao u Saboru i da tamo “ne pale bećarci”, nego stručnost.

U Europskom parlamentu je vrlo aktivna, a najčešće sudjeluje u raspravama koje se tiču zdravstva, okoliša ili kontrole prometa i proizvodnje hrane. Iako je najaktivnija u raspravama koje se izravno ili posredno tiču njene liječničke profesije, vrlo je aktivna i kad je u pitanju zaštita potrošača i njihovih prava.

Oštro je komentirala odluku Vlade Republike Hrvatske iz studenog 2017. godine da povuče kandidaturu za domaćinstvo Europske agencije za lijekove. Izjavila je da je to sramotan završetak iznimno loše odrađenog posla, a da se iz službenog objašnjenja Vlade može zaključiti da smatraju kako druge države članice nisu prepoznale veličanstvenost naše kandidature. Smatra da se debakl mogao očekivati odmah, s obzirom na to da je Vlada radnu skupinu za izradu kandidature osnovala tek u lipnju, a rok za prijave je bio u srpnju.

Biljana Borzan na SDP-ovoj je listi od 12 kandidata za izbor zastupnika u Europski parlament 2019. godine. Deveti po redu izbori održavaju će se od 23. do 26.5.2019. godine. Biljana se do sada ako aktualna europarlamentarka zalagala za bolja i veća prava žena, na dostupnost kvalitetne i sigurne hrane te na ugradnju dizala. U novom, potencijalnom mandatu, bavit će se pitanjima bijele tehnike, odnosno njezinog radnog vijeka, budući da od građana dobiva puno pritužaba na njezinu kvalitetu.

Najveća postignuća

Biljana Borzan se u politiku uključila 1999. godine i od tada je napredovala velikom brzinom. Kaže kako su joj se, za razliku od profesionalne liječničke karijere, u politici otvarala mnogo brže otvarala vrata na koja nije morala niti pokucati.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*