Barbara Kolar

Barbara Kolar poznata je hrvatska radijska i televizijska voditeljica. Rodom je iz Čakovca, dio djetinjstva provela je u Bjelovaru, no radi i živi u Zagrebu. Slušateljima je poznata po radijskoj emisiji “Prijepodne na Anteni”, a na malim ekranima među istaknutijima su pod njezinom voditeljskom palicom bile emisije “Ples sa zvijezdama”, “Zvijezde pjevaju”, “Ja to mogu”, “Dobro jutro Hrvatska” i mnoge druge. Okušala se i u glumačkim vodama u sporednim ulogama serija “Stipe u gostima”, “Bitange i princeze” te “Naša mala klinika”. Dobitnica je i niza nagrada za rad u medijima.

Obrazovanje

Osnovnu školu Barbara Kolar završila je u Bjelovaru u koji se njezina obitelj doselila iz Čakovca. Kako je njezin otac radio na Televiziji, iz Bjelovara su se potom preselili u Zagreb gdje je nastavila školovanje.

Barbara Kolar pohađala je i glazbenu školu te je, iako je voljela i dramsku skupinu, glazba bila njezina ljubav. Svirala je klavir, u čemu ju je posebno poticao otac i profesorica klavira, želeći da upiše Muzičku akademiju. Privlačili su je mjuzikli te se čak prijavila za prijemni ispit u Beču na visokoj školi za mjuzikle.

Ipak, dvojila je između nečeg sasvim drugog – Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Veterinarskog koji je na koncu i upisala.

Kada je bila na drugoj godini veterine, paralelno je na PMF-u upisala ekologiju, no zbog nemogućnosti pohađanja svih vježbi, od toga je morala odustati. Po završetku studija stekla je zvanje doktorice veterinarske medicine (dr. med. vet.), no strukom se nikada nije bavila te se kao “glas etera” otisnula u svijet medija, konkretno radija i televizije.

Privatni život

Barbara Kolar rođena je 18. travnja 1970. godine u Čakovcu iz kojeg se s obitelji preselila u Bjelovar, a potom u Zagreb. Uz roditelje, ima i mlađeg brata.

Po prirodi vrlo pozitivna osoba, sama za sebe kaže da je vedrog duha i pogleda na svijet, komunikativna i vrlo svestrana. Od malih nogu zanimao ju je niz stvari koje međusobno nemaju gotovo ništa zajedničko, poput primjerice glazbe, glume, arhitekture, kulinarstva, a tu je i ljubav prema životinjama. Svestranih interesa, Barbara se stoga i odlučila na studij veterine po završetku kojega u struci nikada nije radila, već je zaplivala medijskim vodama u kojima je danas prepoznatljiva i glasom i stasom.

Umjetnička je duša, voli čitanje i putovanja i dok se u poslu smatra realnom, kaže da je u ljubavnom životu pomalo iracionalna. U kolumnama koje je pisala na ordinacija.vecernji.com otkrila je da je izlaske na neki način “prerasla”, otkucava joj biološki sat te je svjesna da bi “srodnu dušu” mogla pronaći na kakvom tečaju stranog jezika ili sličnoj aktivnosti za koju, s obzirom na posao, nema vremena.

Barbara Kolar vodila je i bitku s kilogramima, a oscilacije su se mogle primijetiti tijekom njezinih televizijskih nastupa. U jednoj od svojoj kolumni napisala je da za sklonost debljanju krivi Amerikance jer su joj liječnici kada je kao mala imala zdravstvenih problema, dali vitaminsku injekciju “da malo ojača” i otada se kilogrami “lijepe za nju”. Sklonija je vjerovati toj teoriji nego onoj da je kriva genetika. Voli šetnje, plivanje, rolanje, pilates, no ne i teretanu.

Barbara obožava putovati, a od omiljenih destinacija izdvaja London, New York i sve tople destinacije uz more.

Posao

Radijsku je karijeru započela na Radio Samoboru i Radio Velikoj Gorici, a vidjeti je se moglo i u televizijskim emisijama od 1996. godine na HTV-u gdje radi kao stalna suradnica. Tvrdi da je u poslu “vuk samotnjak”, no lako se navikne raditi i u timu. Svoju je karijeru na televiziji započela u emisijama Obrazovnog programa u području znanosti i kulture.

Mnogi je se sjećaju u ulozi voditeljice mozaične emisija “Dobro jutro, Hrvatska” te “Svakodnevica”, “Svijet zabave”, “Život je lijep”. Našla se i u ulozi voditeljice kviza “Slagalica”, zatim emisije iz kulture “Transfer”, sportskih emisija “Nogometno SP 2002.” i “EP 2004” koje smatra velikim izazovom jer o nogometu do tada nije mnogo znala pa se za emisije trebala više pripremati.

Kako i sama voli kuhati, rado je prihvatila vođenje kulinarskih emisija “Gušti su gušti” i “Kruške i jabuke”. Posebno se istaknula u vrlo popularnim emisijama zabavnog karaktera, “Ples sa zvijezdama”, “Zvijezde pjevaju” i “Ja to mogu”.

Uz voditeljske projekte, Barbara Kolar našla se i u nekoliko gostujućih uloga u popularnim humorističnim serijama “Bitange i princeze” u kojima je glumila glasnogovornicu MUP-a, “Stipe u gostima” i “Naša mala klinika” u kojima je glumila sebe, a pojavila se i u seriji “Odmori se, zaslužio si”.

Kao natjecateljica sudjelovala je u prvoj sezoni showa “Maestro”. Barbari nije strano ni pisanje – pisala je kolumne za ordinacija.vecernji.com i GloriaGlam.

Svoju profesionalnu karijeru gradila je i na radiju Antena Zagreb.

Kada je vodila Jutarnji show na Anteni Zagreb Barbara je svakoga dana ustajala oko 4.30. Kako je izjavila jednom prilikom, najteže joj je ustati iz kreveta, a čim stigne na posao nije joj problem pomagati slušateljima da se razbude. Kako je po prirodi vedra osoba, lako potakne dobro raspoloženje u svojim radijskim emisijama, a mnogi se slažu da to čini i u ulozi televizijske voditeljice.

Nakon Jutarnjeg showa na Ateni Zagreb, njezin sljedeći angažman je “Prijepodne na Anteni Zagreb” koji počinje u 9 sati.

S obzirom na to da prihvaća i voditeljske angažmane, vidjeti je se može kao voditeljicu raznih događanja. Primjerice, uz Davora Dretara godinama vodi dodjelu nagrada “Ponos Hrvatske”, uz Duška Ćurlića vodila je i “Večernjakovu domovnicu”, godišnju nagradu najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu, glasanje za Eurosong, Splitski festival i mnoga druga događanja.

Velika joj je želja voditi Eurosong za koji je do sada vodila samo glasovanje iz zagrebačkog studija. S obzirom na to da se etablirala u zabavnom sektoru, emisija koju ne bi osobito voljela raditi jest Dnevnik. U politiku se ne voli miješati te uvijek kategorički odbija voditi političke kampanje.

Najveća postignuća

Barbara Kolar posebno se istaknula kao voditeljica showa “Ples sa zvijezdama”, kao i “Zvijezde pjevaju” te je, s obzirom na veliku gledanost, tom voditeljskom ulogom stekla simpatije šire javnosti.

Voditeljski angažman na Anteni Zagreb također je svima poznat te je njezin glas etera danas u Hrvatskoj vrlo prepoznatljiv.

Profesionalnost u poslu potvrđuju i nagrade koje je Kolar primila tijekom svojeg rada. Godine 2013. na Weekend Media Festivalu u Rovinju proglašena je najpopularnijom radijskom voditeljicom u Hrvatskoj uz Luku Bulića i Davora Dretara, a isto je priznanje dobila i 2015. i 2016. godine.

Dobitnica je četiri Večernjakove ruže za najbolju radijsku voditeljicu. Večernjakovu je ružu za 2013. godinu dobila i TV emisija “Ples sa zvijezdama” pod voditeljskom palicom Barbare Kolar i Duška Ćurlića.

Nagradu Večernjakov ekran osvojila je 2008. godine za najbolju TV osobu u zabavnom i sportskom sadržaju za proteklu godinu. Godine 2014. sa svojim je timom Kolar bila dobitnica Godišnje nagrade HRT-a za osobiti doprinos u produkciji programskog sadržaja za emisiju “Godišnjica mature”.

Nastup u TV showu “Maestro” u kojem je stigla do finala navodi kao jednu od pet najdražih stvari koje su joj se dogodile.

Autor: T.P.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*