Ashley Colburn

Ashley Colburn je američka televizijska producentica i voditeljica te jedna od predanih ambasadorica hrvatskog turizma. Hrvatska javnost ju je upoznala kroz dokumentarac “Wow Croatia!” koji je nagrađen Emmyjem. Ima vlastitu produkcijsku tvrtku Ashley Colburn Productions.

Obrazovanje

Završila je diplomski studij novinarstva na državnom sveučilištu u Coloradu.

Privatni život

Ashley je rođena i odrasla u južnoj Kaliforniji. Želja za putovanjima kod nje se javila u ranoj dobi, a postala je ozbiljna kada je počela studirati u Španjolskoj. Učila je jezik i istraživala je zemlju autobusom, vlakom i zrakoplovom, a našla je i vremena za izlete u Veliku Britaniju, Italiju, Njemačku i Švicarsku.

Hrvatsku smatra svojim drugim domom. Sviđa joj se što svi pričaju engleski, što je većina hrane koju jede svježa iz vrta i što ljudi još uvijek prakticiraju stare zanate, a više od svega obožava tradiciju, ljubav i ponos koje Hrvati osjećaju prema svojoj zemlji.

Proputovala je više od 50 zemalja svijeta, a odlučila se skrasiti u Hrvatskoj, točnije u Istri. Kako bi lakše komunicirala s brojnim prijateljima koje je stekla u Hrvatskoj, potrudila se i naučiti hrvatski jezik.

Posao

Ashley Colburn svoju karijeru započinje 2009. godine na TV postaji Wealth gdje je radila kao voditeljica i producentica. Prije toga je za vrijeme studija radila na televizijskoj postaji u kampusu, bila je pripravnica na američkoj televizijskoj i radio mreži ABC te urednica jednog časopisa u San Diegu. Bila je voditeljica emisije “Ecofishing Adventures” koja se prikazivala na nekoliko televizijskih kanala

U rujnu 2009. godine s kolegom Johnom Needdenom odlazi na studijsko putovanje po Hrvatskoj. U osam dana tog putovanja zabilježili su najljepše kadrove od Zagreba do Dubrovnika, s naglaskom na prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu, hotelski smještaj, eno i gastronomsku ponudu te noćni život.

Rezultat toga bio je dokumentarni film “Wow Croatia!” koji je oduševio publiku i kritiku, a Ashley je donio nominaciju za prestižnu nagradu Emmy.

2011. godine snimljen je i nastavak nagrađenog dokumentarnog filma. U dokumentarcu “Takeoff Croatia” prikazane su hrvatske turističke atrakcije, sve ono što prvi film nije sadržavao. Ashley Colburn je sa svojom ekipom posjetila Opatiju, Šibenik, slapove Krke, Međimurje i Varaždin. Godinu dana kasnije snimila je i serijal od sedam nastavaka pod nazivom “Wonders of Croatia”.

2013. godine je radila na projektu “Discover Croatia – Exploring Route” koji je pokrenula tvrtka u čijem vlasništvu se nalazi Touristar TV. Projekt je pokrenut s ciljem predstavljanja hrvatske turističke ponude na jedinstven način, koristeći nove tehnologije i kanale komunikacije, a Ashley je bila angažirana kao voditeljica. Osim nje, u projekt je bilo uključeno i pet blogera i turističkih novinara iz Amerike, Brazila, Francuske, Finske i Španjolske.

Ashley je 2017. godine na svom YouTube kanalu objavila kratki video o Zagrebačkoj županiji. Oduševila se prirodnim i kulturnim bogatstvom koje se nalazi nadomak glavnog grada, a u videu je predstavila Muzej Turopolja, kapelu svete Barbare u Velikoj Mlaki, Kuriju Modić Bedeković u Lomnici i stari mlin u Svetoj Jani pored Jastrebarskog.

Najveća postignuća

Ashley je na dodjeli nagrade Emmy u San Diegu 26.6.2010. godine dobila prestižnu nagradu za dokumentarac “Wow Croatia”. Iste godine je nagrađena i Zlatnom penkalom, nagradom koju inozemnim novinarima za najbolje tekstove, priče i reportaže o Hrvatskoj dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica. Za nagradu su bila nominirana 33 novinara iz Europe i ostatka svijeta.

2012. godine dobila je još jedan Emmy za reportažu “Wonders of the World: Machu Picchu”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*