Antonio Šeparović

Antonio Šeparović je izvršni direktor i jedan od osnivača globalnog fintech startupa Oradian koji je tvorac nagrađivanog bankarskog sustava Instafin. Uz pomoć Instafina Oradian mikrofinancijskim zadrugama, institucijama i ruralnim bankama omogućuje da efikasnije posluju i rastu.

Obrazovanje

Studirao je unutarnju arhitekturu.

Privatni život

Antonio se rodio u Splitu, a kad je imao šest mjeseci njegovi roditelji su se vratili u Južnoafričku Republiku. Djetinjstvo je proveo u Cape Townu gdje je preko zime igrao ragbi, a ljeti tenis i kriket.

Njegov otac je imao servis za brodove pa kaže da je kod njega od malena gradio svoj poduzetnički mentalitet. Preko ljeta bi radio kao ispomoć, a već s pet godina je uz oca naučio variti željezne spojeve na brodovima.

S devetnaest godina je jedrio od Cape Towna do Rio de Janeira i kući se vratio godinu dana kasnije. Dio ljeta je provodio na Koručuli i kaže da je već tada znao da jednog dana želi živjeti u Hrvatskoj. Posao ga je nakon fakulteta odveo u London, odakle se kasnije preselio u Hrvatsku. U Zagrebu se oženio i dobio kćer.

Posao

Nakon završetka studija je otišao u Johannesburg, gdje mu je jedan prijatelj dao knjigu HTML for Dummies i tako je s prijateljima napravio prve web stranice, a njegova plaća se učetverostručila od knjige koju je upio za dva tjedna. nedugo nakon toga je postao business development manager za digitalne medije, a 1999. godine je za tvrtku Logical vodio niz najvećih klijenata u državi.

2000. godine odlazi u London gdje je radio kao konzultant za BT I druge kompanije. ondje je upoznao Zagrepčanina Lovru Ivasa koji je iznajmljivao jet ski na Hvaru, ali imao je problem. Turisti bi iznajmili jet ski i dodatno natočili benzin, te tako produžili turu zbog čega je Ivas gubio dobit. zbog toga je razvio sustav za daljinski nadzor jet skija, ali bio mu je potreban netko tko će ga prodati, pa je Antonio s njim razvio biznis s izradom tog sustava.

Postali su vodeći proizvođači takvih sustava u Europi, a proizvodnja je bila smještena u Hrvatskoj. Čak im je i Yamaha poslala svoj novi model jet skija kako bi na njega dodali svoj sustav. Antonio kaže da je iz tog biznisa naučio puno o proizvodnji i plasmanu, te da je iskustvo koje je stekao tu imalo najviše utjecaja na to kako izgleda tvrtka Oradian koju je kasnije osnovao s nekoliko partnera.

U Hrvatskoj nisu postojali uvjeti da posao sa upravljanjem jet skijem razviju tako da cvjeta, a nisu uspjeli ni pronaći investitora da proizvod plasiraju van Hrvatske pa su partner i on krenuli u neke nove poslovne avanture. On se vratio u London i zaposlio se u email marketing tvrtki Ligare. Zbog traženja novih izazova odlučio se napustiti Ligare i otići u jednu softversku tvrtku koja ga je imenovala svojim globalnim direktorom razvoja i za koju je prodavao bankarske sustave. Nakon što je napustio i tu tvrtku preselio se u Zagreb i osnovao Oradian.

Antonio je tvrtku Oradian pokrenuo s partnerima Amerikancem Andrewom Mainhartom, Nigerijcem Onyekom Adibelijem, Nijemcem Julianom Oehrleinom. Sjedište Oradiana je u Zagrebu, a imaju urede u Luksemburgu, Londonu, Lagosu, Accri i Manili. Posluju s više od 30 mikrofinancijskih institucija i bilježe stalni rast na azijskom i afričkom tržištu.

2,5 milijarde ljudi na svijetu nema pristup uobičajenim bankarskim uslugama, a velik broj ih nema ni tekući račun i ne može raditi transfere novca što ih čini isključenima iz financijskog svijeta. Unatoč tomu što postoje brojne mikrofinancijske institucije koje pokušavaju riješiti te probleme i one same nailaze na brojne probleme, nisu povezane i nemaju softver pa im je efikasnost mala, a troškovi veliki. Tu dolazi Šeparovićev Oradian koji im svojim softverskim rješenjem pomaže u vođenju poslovanja tako da se sve nalazi u cloudu.

S partnerima je otišao na sjever Afrike i s jednom mikrofinancijskom institucijom su napravili besplatan pilot projekt od tri mjeseca. Po završetku projekta su im odmah platili godinu dana unaprijed i bili su toliko oduševljeni da su njihovu uslugu željeli platiti daleko više nego što su Antonio i partneri pomišljali.

Mikrofinancijskim institucijama s kojima surađuju nude cloud rješenje na koje se pretplate prema broju klijenata koje služe, a preko kojeg im mogu ponuditi bankovni račun, štednju, kredit, dok interno mogu voditi upravljanje kupcima i izradu svih izvješća.

Pravi uspjeh se krije u tome što je sučelje sustava jednostavno za rad, a tehnologija i sigurnost iza toga su jako složeni. Prema Antoniovim riječima, njihov softver pruža mogućnost malim financijskim institucijama da optimiziraju poslovanje i svoje usluge učine dostupnim velikom broju ljudi, što znatno utječe na razvoj lokalnih zajednica.

Najveća postignuća

Antonio je s partnerima razvio tehnološko rješenje koje financijskoj industriji omogućuje financijsku inkluziju i tako igra ključnu ulogu u smanjenju svjetskog siromaštva tako da omogućuje mikrofinanciranje najsiromašnije populacije na svijetu, kojoj su tradicionalni pristupi financiranju nedostupni.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*