Anto Gardaš

Anto Gardaš je bio hrvatski književnik. Autor je velikog broja pjesama, novela, pripovijetki, romana, bajki, igrokaza i radioigre za djecu. Osim toga, objavio je i pet zbirki haiku poezije. Njegov zasigurno najcjenjeniji i najpopularniji roman za djecu u novijoj hrvatskoj povijesti je “Duh u močvari”. Bio je suradnik u novinama, književnim časopisima i na radiju. U nekim radovima se koristio pseudonimima i šiframa poput A. G., Vladimir, Vladimir Gembarski, Vladimir Gembarovski.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u mjestu Velimirovac kraj Našica, a gimnaziju u Našicama. Upravo u vrijeme dok je pohađao gimnaziju, u srednjoškolskom zagrebačkom časopisu “Polet” objavljena je njegova prva pjesma “Pod kestenom”.

1968. godine je diplomirao pravo na pravnom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Rođen je 21.5.1938. godine u mjestu Agići pokraj Dervente u Bosni i Hercegovini. Nedugo nakon završetka rata Drugog svjetskog rata, 1947. godine, s obitelji se doselio u Slavoniju.

Sa suprugom Marijom dobio je dvoje djece, sina Miru i kćer Melitu kojima je posvetio gotovo svaku svoju knjigu. Često je isticao kako su mu oni bili inspiracija i poticaj, a kasnije su mu davali određenu temu za pisanje te bili njegovi prvi kritičari i recenzenti.

Njegova inspiracija za pisanje je bila i velika ljubav prema čitanju koju je imao u djetinjstvu te nemogućnost da u to vrijeme dođe do knjiga. Iz tog razloga je odlučio djeci pružiti ono što on nije imao.

Preminuo je u Osijeku 10.6.2004. godine.

Posao

Od 1973. godine je radio u osječkoj ispostavi pošte kao voditelj pravne službe, a godinu dana kasnije se preselio u Osijek u kojemu je napisao svoja najpoznatija djela. Bio je predsjednik slavonsko – baranjsko – srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Književnim stvaralaštvom se počeo baviti već u osnovnoj školi. Kao trinaestogodišnjak je 1968. godine objavio prvu pjesničku zbirku “Na jednoj obali”, a iste godine je objavio i prvu dječju pjesmu “Dopisnici javljaju”. Neke od zamjećenijih zbirki koje je napisao za djecu su “Uvijek netko nekog voli”, “Plavokrila ptica” i “Prvi suncokreti”.

U njegovom stvaralaštvu za djecu možemo pronaći različite motive, od tradicionalnih, zavičajnih motiva do svakodnevice i suvremenih problema. Dječji romani koje je napisao mogu se podijeliti u dvije skupine. Prvu skupinu čine romani koji su povezani istim protagonistima i koji se prema glavnom protagonistu Mironu nazivaju mironovski romani, dok drugu skupinu čine romani koje ne povezuju isti protagonisti i ista mjesta radnje.

Skupini mironovskih romana pripadaju “Ljubičasti planet”, “Izum profesora Leopolda”, “Bakreni Petar” te najpoznatiji – “Duh u močvari” čija je radnja smještena u Kopački rit, a zimski izlet glavnih likova Mirona i Melite se pretvara u kriminalističku priču. 2006. godine Branko Ištvančić je prema romanu snimio istoimeni film.

Pisao je i dječje igrokaze poput “Tri kestenjara”, “Čarobna kapa”, “Ples pahuljica”, “Uoči rođendana”, “Ubojica morskih pasa”, “Lahorka” i “Putovanje u Calcuttu”. 2000. godine je objavio zbirku igrokaza “Ledendvor”.

Godine 1996. objavio je zbirku bajki “Damjanovo jezero”. Gardaš je svoje bajke uglavnom temeljio na klasičnim motivima, a likovi su najčešće bili siromašni, dobri ljudi i djeca izložena nepravdi. Osim klasičnih, u njegovim bajkama prisutni su i čudesni motivi te likovi poput vještica, čarobnjaka, vila, patuljaka.

Najveća postignuća

Priče i pjesme Ante Gardaša prevedene su na nekoliko svjetskih jezika – engleski, francuski, japanski, njemački, turski, mađarski, poljski, makedonski, slovački, albanski i slovenski. Za svoje stvaralaštvo je bio nagrađivan u zemlji i inozemstvu, a neke od istaknutijih nagrada koje je dobio su: Nagrada Grigor Vitez za roman “Ljubičasti planet”, prva nagrada Hrvatskoga radija za igrokaz za djecu “Dječak i konj”, Nagrada Ivan Kozarac za cjelokupno književno stvaralaštvo i Pečat grada Osijeka.

Mnoge njegove pjesme su uglazbljene, a za svoju haiku poeziju primio je nagrade u domovini haiku poezije, Japanu te u Engleskoj.

U njegovu čast je osnovana književna nagrada “Anto Gardaš” koja se dodjeljuje autorima najboljih dječjih romana ili zbirki pripovjedaka na hrvatskome književnom jeziku.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*