Anto Đapić

Anto Đapić je hrvatski političar i bivši saborski zastupnik. Bio je predsjednik Hrvatske stranke prava i osječki gradonačelnik. Rođen je u malom mjestu pored Livna u Bosni i Hercegovini, 1958. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu Ante je upisao i završio u Osijeku, pa je 1973. godine upisao gimnaziju “Braća Ribar”. Već je tada pokazivao zanimanje za povijest, književnost i filozofiju. Maturirao je 1977. godine i upisao Pravni fakultet, također u Osijeku. Diplomirao je i stekao zvanje diplomiranog pravnika.

Privatni život

Anto Đapić rođen je u malom mjestu Ćaprazlijama u Bosni i Hercegovini, a obitelj mu je rodom iz Sinjske Krajne. Đapićev otac je sa svojom braćom početkom šezdesetih otišao raditi u Njemačku, a Đapić se s majkom i bratom preselio u Osijek. Dok je Đapić bio srednjoškolac, majka mu je poginula u prometnoj nesreći. Đapić je ostao sam s bratom, za kojeg se morao pobrinuti, pa je radio svakakve poslove kako bi preživio. Nakon srednje škole upisao je Pravni fakultet, nakon kojega je odslužio obavezni vojni rok. 1985. godine Đapić se oženio djevojkom Angelinom Vukanović. Sljedeće godine rođena im je kći Marija.

1989. godine, Đapić je s ocem pronašao ubijenog strica u njegovom stanu u Nürnbergu. Ubila ga je jugoslavenska tajna policija UDBA, u vrijeme pred osamostaljenje Hrvatske, kada su se provodile čistke hrvatskih emigranata u inozemstvu. Đapićeva obitelj je i ranije bila pod prismotrom UDBE i to zbog izražavanja svojih hrvatsko usmjerenih političkih stavova, ali upravo ovaj čin posljednji je koji je utjecao na Đapićevu političku borbu i odluku da se prikloni desnoj struji hrvatske politike.

Posao

Anto Đapić je već za vrijeme školovanja počeo raditi kako bi se pobrinuo za sebe i brata nakon majčine smrti. Kopao je bunare i radio ostale teške i opasne poslove, a ljeta je provodio radeći kod oca u Njemačkoj. Krajem osamdesetih uključio se u politički život, taman pred osvit raspada Jugoslavije. 1989. godine uključio se u HDZ, te postao njegov izaslanik iz Osijeka na prvom saboru HDZ-a održanom u Zagrebu, ali je upravo na tom zasjedanju i izbačen iz stranke.

1991. godine Đapić je dobio posao u Državnom odvjetništvu u Osijeku. Iste godine pristupio je Hrvatskoj stranci prava, čiji je potpredsjednik postao nakon ubojstva dotadašnjeg potpredsjednika Ante Paradžika. U isto vrijeme postao je načelnik glavnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga, sve dok ga nije 1992. zamijenio general Ante Prkačin. U to vrijeme Đapić je već postao saborski zastupnik.

Nakon što je isključen iz HSP-a, osnovao je vlastiti ogranak iste stranke, te na kraju dobio pravo da se koristi tim imenom stranke.

2005. Đapić je postao Osječki gradonačelnik i obnašao je dužnost do 2008. godine. Nekoliko je mjeseci tu dužnost obnašao i 2009. godine. Iste godine istupio je iz HSP-a, u koji se pokušao vratiti 2013. godine, ali je ponovo isključen iz stranke. Zato je na lokalne izbore izašao na nezavisnoj listi i osvojio tri mjesta u vijeću. Preuzeo je dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Osijeka.

Najveća postignuća

U političkom životu Đapić se prvi puta negativno istaknuo svojim istupom na Prvom saboru HDZ-a, gdje je došao kao predstavnik osječkog ogranka HDZ-a i javno pozdravio skupštinu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. Odmah je isključen iz stranke. Đapić se nakon toga na nekoliko godina povukao iz političkog života.

1991. godine ušao je u Hrvatsku stranku prava. S tom je strankom došao na vrhunac svoje političke moći. Kao HSP-ovac je postao načelnik Hrvatskih oružanih snaga. Ta dužnost bila mu je opravdanje što je početkom Domovinskog rata otišao iz Osijeka, što su mu njegovim sugrađani dugo zamjerali. Kada je svoju dužnost na mjestu načelnika trebao predati generalu Anti Prkačinu, Đapić je to odbio i sukobio se sa svojim nasljednikom. Članovi HSP-a zamjerali su Đapiću da od stranke radi HDZ-ovog potrčka, čak i da je on HDZ-ov doušnik u stranci, zbog čega je nakon nekog vremena i isključen iz nje. Đapić je osnovao vlastiti ogranak HSP-a na takozvanom “Kutinskom saboru”. Unatoč tužbi da je Đapić protuzakonito uzeo ime stranke, sud je presudio u Đapićevu korist.

1997. godine Anto Đapić sudjelovao je na proslavi godišnjice utemeljenja NDH u Splitu, ali se 2003. ipak ogradio od ustaštva i nazvao ga gubitnikom Drugog svjetskog rata.

Nakon što je ponovo isključen iz stranke, Đapić je izlazio na izbore na nezavisnoj listi. 2014. ta lokalna lista proširila je djelatnost na cijelu Hrvatsku, pa je i preimenovana u Demokratski savez nacionalne obnove ili DESNO, a na njenom čelu stoji Anto Đapić.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*