Ante Vlahović

Ante Vlahović poznati je hrvatski poduzetnik, najpoznatiji je kao direktor Tvornice duhana Rovinj, te predsjednik uprave Adris grupe, korporativnog centra koji se, osim proizvodnjom i distribucijom duhana, bavi još i turizmom (Maistra, Adria Resort), osiguranjima (Croatia osiguranje), proizvodnjom hrane (Cromaris) i nekretninama (Abilia). Ante Vlahović rođen je 1950. godine u Metkoviću.

Obrazovanje

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje Vlahović je dobio u rodnom mjestu. Nakon toga je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i diplomirao.

Privatni život

Vlahović je odrastao u primorskom mjestu Kominu, prored Metkovića. Dolazi iz dobrostojeće obitelji, pa je nakon mature otišao živjeti i studirati u Zagreb. Nakon diplome preselio se u Rovinj, rodno mjesto svoje supruge, gdje se zaposlio kao ekonomist u Tvornici duhana Rovinj. U toj velikoj tvrtki napredovao je sve do pozicije direktora, a onda i suvlasnika tvrtke. Postao je član uprave Adris grupe kojoj Tvornica duhana Rovinj pripada. Zbog svih tih uspjeha, Vlahović je postao poznat kao jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera, te jedan od najbogatijih Hrvata.

Ipak, on je veoma zatvorena osoba, koja, unatoč svom velikom bogatstvu, živi jednostavnim životom. Kao primjer njegove jednostavnosti ističu se to da se njegova kuća ni po čemu ne razlikuje od susjednih. U javnosti ga se može vidjeti samo na rijetkim elitnim okupljanjima, najčešće onima humanitarnog karaktera, te u jednom turističkom naselju gdje rado igra tenis s prijateljima. Svoj utjecaj iskoristio je tako što je zakupio jedan od teren u odmaralištu, koji se čuva za njega kad god da se pojavi. Osim u tenisu, Vlahović uživa i u plovidbi morem, pa posjeduje jahtu nazvanu “Iga”, koja, osim svojom veličinom od 16.5 metara, ne odaje nikakav poseban luksuz.  Vlahović i dalje živi u Rovinju sa svojom ženom i dvije kćerke. Supruga mu radi u jednoj Rovinjskoj školi, a ni ona ni kćerke se ni po čemu ne ističu, kamoli da se medijski eksponiraju.

Posao

Ante Vlahović se u Tvornici Duhana Rovinj zaposlio najprije kao ekonomist, a onda je unaprijeđen u komercijalnog direktora tvrtke. Na njeno čelo došao je 1994. godine. Privatizacijom tvrtke, postao je jedan od suvlasnika TDR-a, a time naravno i najveći od nekoliko tisuća dioničara tvrtke. Nakon što je došao na čelo tvrtke, nastojao je da svojim utjecajem zabrani ulazak konkurentskih duhanskih tvrtki na hrvatsko tržište, ali je istovremeno sam preuzimao druge kompanije iz duhanskog sektora te ih pripojio TDR-u. Ubrzo je Vlahović ušao u Upravu Adris grupe, velikog korporativnog centra kojemu TDR pripada, te postao jedan od njegovih najvećih dioničara. Danas je on predsjednik uprave Adris grupe, koja je uz Agrokor Ivice Todorića, jedna od najmoćnijih hrvatskih privatnih koncerna.

Najveća postignuća

Vlahoviću se pripisuje stručnost kojom je, jednom kada je došao na čelo Tvornice duhana Rovinj, modernizirao tvrtku i to tako što je, između ostalog, doveo stručne ljude, iskoristio njihovu kreativnost te ulagao u ljudski kapital i njihovu intelektualnost. Tvornica duhana dio je Adris grupe, koja je dio novca zarađen u duhanskoj industriji uložila u turizam, te tako mnoge istarske hotele spasila od propadanja. Ali to je bio samo početak. Osim turizmom i duhanskom industrijom, Adris grupa počela je baviti i uzgojem ribe i proizvodnjom hrane, osiguranjem i nekretninama te tako narasla u u najmoćniju regionalnu korporaciju. Naravno, sve to dogodilo se uz potporu nekih političara i gospodarstvenika. Uskoro je Vlahović sa svojom tvrtkom preuzeo i 40 posto tržišta Bosne i Hercegovine.

Zbog svega toga Vlahović je 2011. godine u Sarajevu proglašen najboljim menadžerom te godine, a Adris grupa najboljom kompanijom srednje i jugoistočne Europe. Vlahović je tako danas jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Posjeduje preko 20 posto dionica Adris grupe, pa se njegovo bogatstvo procjenjuje na 2, 5 milijarde kuna.

Vlahović uživa potporu i prijateljstvo velikih hrvatskih poslovnih ljudi, bankara, političara, pa čak i tajkuna, što je naziv kojim danas i njega oslovljavaju. Ipak, Adris grupa se pod vodstvom Ante Vlahovića pokazala i kao veliki dobrotvor, što je Vlahoviću priskrbilo i naziv filantropa. Naime, on i njegova tvrtka godišnje daju cijelih 1% svoje dobiti u humanitarne svrhe, što je iznos koji se mjeri u milijunima. Tako su dali gotovo milijun eura za pomoć zlostavljanoj djeci. Uz to, pomagali su Caritasu te izdvajali novac za ulaganje u mlade.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]
loading...

Komentiraj

*