Ante Vlahović

Ante Vlahović poznati je hrvatski poduzetnik koji je u javnosti najpoznatiji kao predsjednik Uprave ADRIS GRUPE d. d. od 2004. godine te predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj od 1994. godine. Bio je direktor tržišnog poslovanja Tvornice duhana Rovinj od 1977. do 1994. godine.

Obrazovanje

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje Vlahović je dobio u rodnom mjestu.

Nakon toga je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i diplomirao te 1980. godine završio i poslijediplomski studij ekonomskih znanosti na istoimenom fakultetu.

Privatni život

Ante Vlahović rođen je 1951. godine u Kominu, pored Metkovića.

Živi u Rovinju sa suprugom Marijom Tomišić Vlahović, profesoricom engleskog jezika i književnosti te talijanskog jezika i književnosti. Otac je dviju kćeri, arhitektice Ines i Tee Silvije, mag. oec.

Posao

Ante Vlahović se u Tvornici Duhana Rovinj zaposlio najprije kao ekonomist, a onda je unaprijeđen u komercijalnog direktora tvrtke. S godinama je napredovao do pozicije predsjednika Uprave ADRIS GRUPE d. d.

Od 1977. do 1994. godine bio je direktor tržišnog poslovanja Tvornice duhana Rovinj.

Od 1994. godine je predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj.

Od 2004. godine je predsjednik Uprave ADRIS GRUPE d. d.

Pripisuje mu se stručnost kojom je, jednom kada je došao na čelo Tvornice duhana Rovinj, modernizirao tvrtku i to tako što je, između ostalog, doveo stručne ljude, iskoristio njihovu kreativnost te ulagao u ljudski kapital i njihovu intelektualnost.

O uspješnosti ovog gospodarstvenika ponajbolje svjedoči činjenica da je, primjerice, u navedenom razdoblju Adris grupa povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih povećao se dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta! Adris je istodobno investirao više od osam milijardi kuna, od čega u turizam više od četiri milijarde kuna. Tri četvrtine dionica i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 14,1 %. Adris grupa danas posluje s godišnjim prihodom od gotovo šest milijardi kuna i zapošljava više od šest tisuća ljudi.

Adris je izrastao na tradiciji proizvodnje duhana u Rovinju dugoj više od 140 godina, s namjerom da investira i u druga područja poslovanja. Prije desetak godina Adris je najavio kako će ozbiljno investirati u turizam, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane i nastojati ulagati u financijski sektor, odnosno industriju osiguranja.

Svjedočimo činjenici da je Maistra postala jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj s najluksuznijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajnih jedinica i tri i pol milijuna noćenja, a Cromaris uvjerljivo najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi u proizvodnji orada i brancina.

Preuzimanje Croatia osiguranja Adrisov je snažan iskorak u industriju osiguranja i potvrda namjere nastavka ulaganja u Hrvatskoj, ali i težnje da daljnjim ulaganjima i odgovornim upravljanjem Croatia osiguranje izraste u regionalnog osiguravateljskog lidera koji je konkurentan i na globalnom tržištu.

Uza sve to, Adris prednjači i svojom društvenom odgovornošću, o čemu najbolje svjedoči Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, koja godišnje donira gotovo milijun eura za različite projekte – od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnosti. Od svojeg osnutka 2007. godine Zaklada je donirala gotovo 50 milijuna kuna.

Najveća postignuća

Za svoj rad mr. Vlahović dobio je više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješnijeg menadžera u srednjoj i jugoistočnoj Europi te regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos razvoju elitnog turizma na području jugoistočne Europe.

Dobitnik je prestižne nagrade “Gospodarstvenik godine” koju dodjeljuju Večernji list i Poslovni dnevnik, i to u dvjema kategorijama: prema izboru stručnog žirija i, u odvojenom postupku, prema izboru čitatelja. Istu mu je nagradu stručni žiri dodijelio i 2018. g. Za izniman doprinos razvoju gospodarstva Rovinja, Istre i Hrvatske Ante Vlahović dobitnik je priznanja za životno djelo – Grba grada Rovinja.

Svojom donacijom djeci bez roditelja te starim i nemoćnim osobama svrstao se u red najvećih hrvatskih filantropa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*