Anđa Marić

Anđa Marić hrvatska je pjevačica, spisateljica knjiga za djecu, blogerica i kolumnistica, nekadašnja manekenka i televizijska voditeljica. Rođena je 15. 11.1976. godine u Zagrebu, kao najstarija od troje djece. Javnosti je najpoznatija kao pjevačica grupe Flare, a bila je i druga pratilja Miss Hrvatske 1998. godine. Godinama se borila s bivšim mužem za skrbništvo nad sinom Gašperom, a uslijed borbe je i teško oboljela.

Obrazovanje

Anđa Marić je završila osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole, upisala je gimnaziju “Lucijan Vranjanin”.

Privatni život

Anđa Marić rođena je 15.11.1976. godine u Zagrebu od oca Zvonimira i majke Marije. U djetinjstvu je imala nadimak Slovojed, kojeg je dobila zbog svoje velike ljubavi prema knjigama i čitanju.

2000. godine, na Lewisovoj modnoj reviji, na kojoj je bila model, upoznala je slovenskog plesača, redatelja i kuhara Primoža Dolničara. Anđa je prva prišla njemu rekavši mu da je baš zgodan, a on joj je na to odgovorio “Znam”. Ljubav je brzo planula i uskoro su završili u vezi. Primož je Anđu zaprosio nakon samo tri mjeseca veze, a vjenčali su se 2003. godine.

2004. Anđa je rodila sina Gašpera, a s Primožem je ostala u braku sedam godina. Kao razlog rastave Anđa je tada navodila nepomirljive razlike.

Nakon rastave od Primoža, uslijedila je borba za skrbništvo nad Gašperom, i to i na hrvatskom i na slovenskom sudu. Tijekom borbe, sud je prvo Gašpera dodijelio ocu, a Anđu su čak optužili i za međunarodnu otmicu djeteta. Situacija se promijenila kada je slučaj dodijeljen drugoj sutkinji, koja je na kraju 2016. godine okončala ovaj postupak i skrbništvo dala Anđi.

Borba za skrbništvo bila je mučna, a tijekom sudskog procesa na vidjelo su izašle i mnoge tajne iz ne tako idealnog braka Anđe i Primoža. U jednom intervjuu Anđa je priznala da je odnos s bivšim mužem bio daleko od idealnog. Zlostavljao ju je psihički i fizički, obrisao joj je s laptopa sve njezine pjesme i kolumne, a prilikom svađe su se potukli, te ju je davio. Osim toga, Primož je posljednje dvije godine braka Anđu varao s njezinim prijateljicama, a jedna od njih, Nina Mlačnik, ostala je trudna dok su još bili u braku. Primož joj je pokazao i snimku seksa s ljubavnicom, a kap koja je prelila čašu bila je kad je predložio da svi troje počnu živjeti zajedno.

Nakon rastave od Primoža, Anđa je bila u kratkoj vezi sa slovenskim fotografom Matjažem Banićem.

2016. godine zbog sina je obnovila dobar odnos s bivšim suprugom.

Teška borba za skrbništvo ostavila je danak na Anđinom zdravlju te je oboljela od encefalomijelitisa, bolesti moždane ovojnice, zbog koje je imala poteškoća s govorom, te gubila vid i motoriku u rukama i nogama. Liječnici su joj predviđali i multiplu sklerozu. Tijekom bolesti, Anđa je smršavjela, tresla se, imala dvostruke i trostruke slike te je jedva hodala. Jedno je vrijeme bila i u invalidskim kolicima. U jednom je intervjuu izjavila da se osjećala kao da ju je vlastito tijelo izdalo. 2014. godine započela je liječenje alternativnom medicinom i promijenila prehranu, te joj se stanje s vremenom poboljšalo, iako još uvijek teže hoda.

Posao

Prije nego što je se probila kao glazbenica, Anđa Marić radila je u skladištu Cornyja i marmelade. Od šesnaeste godine bavila se i manekenstvom. Na revijama bi svirala klavir i tako promovirala svoj bend. Najveći uspjeh u manekenskim vodama ostvarila je 1998. godine na izboru za Miss Hrvatske, gdje je bila druga pratilja. Titulu Miss tada je ponijela Lejla Filipović, danas Šehović.

Anđa Marić karijeru pjevačice započela je u pop rock sastavu Flare. Osim nje, članovi sastava bili su Vlado Markovčić, Mario Luketa, Mario Tarle, te Anđin brat Jerko Marić, koji je pisao glazbu i tekstove za grupu. Flare je izdao samo jedan album, Srebrni, 2000. godine. Osvojili su nekoliko nagrada, a 2001. bili su predgrupa Duran Duranu na koncertu u zagrebačkom Domu sportova. Kasnije su bili predgrupa i finskom rock sastavu HIM. Flare je, po Anđinim riječima, propao zbog svađe s menadžerom koji ih je prevario za novac.

Nakon Flarea Anđa je jedno vrijeme bila aktivna u elektroničkoj glazbi te je surađivala s raznim DJ-ima, od kojih je najpoznatiji DJ Umek. Bila je angažirana i na nekolicini ambijentalnih projekata na engleskom jeziku, iako se nije toliko medijski eksponirala glazbom.

Kasnije je Anđa bila u grupi Kisha, koju je osnovala s dvojicom vrlo dobrih prijatelja, poznatim slovenskim harmonikašem Janezom Dovčem i producentom Marcom Grabberom. U Kishi je ponekad sviralo i do 15 glazbenika, i to iz različitih dijelova Europe i svijeta. S Kishom je Anđa 2009. godine izdala album A nyár (Ljeto), a pjevala je na mađarskom jeziku. Glazba je bila kombinacija elektronike i mađarskog etna, a na njemu su svirali značajni glazbenici iz slovenske glazbene scene. Mađari su album odlično prihvatili, a on je zapravo svojevrsna posveta Mađarskoj, u kojoj je Anđa provela dio svog djetinjstva.

2009. godine bila je članica žirija zabavno glazbenog RTL-ovog showa Hrvatska traži zvijezdu.

2014. objavila je samostalni singl pod nazivom Mala pauza, kojim je najavila svoj povratak na glazbenu scenu. Iste godine sudjelovala je i u celebrity Masterchefu.

Osim glazbe, Anđa Marić okušala se i kao spisateljica. Već u djetinjstvu voljela je pisati i čitati. Dugi niz godina bila je kolumnistica raznih časopisa i internetskih portala, a također je i jedna od prvih hrvatskih blogerica.

2014. godine objavila je roman za djecu od 10 do 14 godina pod nazivom Tajna zmajskog mosta. Mentor pri pisanju romana bio joj je hrvatski pisac Luko Paljetak.

2015. objavila je drugu knjigu za djecu pod nazivom Afra, koji govori o samopouzdanju. Anđa ga je napisala s namjerom da svom sinu prenese poruke i iskustva koja su bitna za djecu, a nada se da će i sin zavoljeti knjige.

2016. godine postala je zaštitno lice cruise kolekcije Zorana Aragovića.

Najveća postignuća

Najveći uspjeh u manekenskim vodama Anđa je ostvarila kao druga pratilja Miss Hrvatske 1998. godine.

U glazbenoj karijeri najveća postignuća ostvarila je s grupom Flare. Osvojili su dvije nagrade 2001. godine – nagradu “Najveća nada, Tuborgov Crni mačić” za najbolji sastav, te Porin za novog izvođača godine.

Najveće postignuće u privatnom životu zasigurno je dobiveno skrbništvo nad sinom.

Autor: M.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*