Ana Vilenica

Ana Vilenica je hrvatska televizijska, filmska i kazališna glumica. Televizijski gledatelji su Anu mogli gledati kao Lotu Valkovski u sapunici “Ponos Ratkajevih”, mladu udovicu Evu Kralj u “Dolini sunca” i optimističnu Laru u HRT-ovoj šestominutnoj seriji “Dnevnik plavuše”. U kazalištu se prvi put pojavila sa 16 godina u predstavi “Za tri groša”.

Obrazovanje

Ana je nakon srednje škole otišla u Sarajevo gdje je upisala Akademiju scenske umjetnosti. Šest godina kasnije odlazi u London gdje je magistrirala na Central School of Speech and Drama.

Privatni život

Rođena je 16.7.1978. godine u Rijeci. Od 2010. godine je u vezi s Edijem Mužinom, s kojim je u kolovozu 2012. godine dobila sina. Ana i Edi su se upoznali na planinarenju, a oboje dijele ljubav prema rodnoj Rijeci i sedmoj umjetnosti. Par ne razmišlja o braku, ali bi voljeli imati još djece.

Partner joj pomaže u usklađivanju snimanja i majčinskih obaveza jer razumije prirodu glumačkog posla. Kaže da joj je majčinstvo promijenilo prioritete u životu, ali ponekad osjeća grižnju savjesti jer ne provodi dovoljno vremena sa sinom.

Posao

Dok je bila u Londonu privremeno je radila u jednom malom teatru, a zbog nedostatka novca je snimila i kratkometražni film. Smatra da u Engleskoj postoji veća sloboda postojanja i stvaranja, te okruženje u kojemu se uvažavaju svi sudionici bez predrasuda i pretpostavki.

U Sarajevu je s Enisom Bešlagićem vodila natjecanje za Eurosong. Njezin prvi ozbiljniji angažman u Hrvatskoj je bila uloga u sapunici “Ponos Ratkajevih”, a nakon toga je uslijedila dobra suradnja s hrvatskim redateljima.

2009. godine je s prikazivanjem krenula telenovela “Dolina sunca” u kojoj je Ana glumila Evu Kralj, Zagrepčanku koja nakon suprugove smrti doznaje istinu o njegovom dvostrukom životu. U ulozi žene s kojom je njezin suprug vodio dvostruki život pojavila se Bojana Gregorić Vejzović.

2010. godine je dobila angažman u seriji “Dnevnik plavuše” u kojoj je utjelovila mladu poslovnu ženu Laru. Serija se radila u dotad neviđenom formatu, u trajanju od samo šest minuta, a Ani i ekipi je za snimanje jedne epizode bilo potrebno od jednog do tri dana. 2011. godine se pojavila u spotu grupe Elemental za pjesmu “Ljuljaj brod”,a partnerica u spotu joj je bila ovca.

2012. godine je gostovala u New Yorku na Tribeca Film Festivalu s kratkim filmom “Uskršnja jaja” koji je producirala nekoliko godina ranije.

Nakon što je Oliver Frljić krajem svibnja 2016. godine na vlastiti zahtjev razriješen s dužnosti intendanta HNK pl. Zajca u Rijeci, Ana se odlučila predati svoju kandidaturu za intendanticu HNK. Kao najvažniji razlog za svoju kandidaturu navela je to da želi izbaciti politiku iz kazališta jer ono, prema njezinom mišljenju treba ostati u umjetničkoj sferi. U HNK Ivana pl. Zajca je u predstavi “Asfodel”odigrala jednu od svojih prvih uloga.

Bez ikakvog predznanja je producirala kratki film koji je prodan u Japan i idejni je pokretač predstave “Ispovijesti” koja je kasnije preimenovana u “Projekt 12/2”, a tri godine je igrala na nezavisnoj sceni. U monologu u toj predstavi je detaljno opisala kako se osjećala od trenutka kad su počeli trudovi, pa sve do rođenja njezinog sina.

2017. godine se pojavila u ulozi Patricije u RTL-ovoj dramskoj seriji “Prava žena”. Osim televizijskih i kazališnih, ostvarila je i nekoliko filmskih uloga. Riječ je o filmovima “Prvo smrtno iskustvo”, “Gori vatra”, “Poklon za Sanju”, “Žena mušketir”, “Duh u močvari”, “Outlanders” i “Lea i Darija – dječje carstvo”.

20.1.2018. godine svjetlo dana ugledala je dramska predstava Duet za jednoga, a upravo je Ana autorica projekta. Predstava je održana u Centru za mlade Ribnjak, a govori o multiploj sklerozi.

2018. godine Ana je pozvana u televizijski show Nove TV, Tvoje lice zvuči poznato gdje se natječe s još sedam kandidata u transformacijama poznatih domaćih i stranih pjevača.

Najveća postignuća

Ana ima status slobodnog umjetnika pa kaže da joj osim sposobnosti, talenta i predanosti poslu ništa ne garantira sljedeći posao, a svaku ulogu koju dobije i ostvari smatra svojim novim poslovnim uspjehom. Najponosnija je na svoje izlete u producentske i organizacijske vode na kazališnim daskama i filmu. Smatra da je za njih bilo potrebno puno odgovornosti, izlaganja i hrabrosti, a motiviralo ju je to što je za svaki projekt bila nagrađena.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*