Ana Petrović

Ana Petrović je multimedijalna provokativna umjetnica koja se bavi istraživanjem granica medija. Krajem 2017. godine u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku izložila je svoju fotografiju pod nazivom “Pičkin dim” koja je izazvala polemike u javnosti pa čak i potaknula smjenu ravnateljice Muzeja Jasminke Mesarić. Riječ je o fotografiji na kojoj se nalazi vagina iz koje ide dim. Rad je nastao još 2010. godine i ovo je bio prvi put da ga je izložila.

Obrazovanje

Osnovnu školu polazila je u Velikom Grđevcu nakon čega upisuje srednju školu u Osijeku.

Po završetku srednje škole upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku na kojoj je diplomirala 2011. godine pod mentorstvom izv. prof. art. Vladimira Freliha.

Završila je rezident u Grazu, u Austriji na Kulturvermittlung Steiermark.

Privatni život

Ana Petrović je rođena 1985. godine u Bjelovaru. Djetinjstvo je provela u Velikom Grđevcu, a nakon završene osnovne škole odlazi u Osijek gdje i danas živi i radi.

Posao

Nakon što je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, 2011. godine postaje asistentica na kolegijima Fotografija, Multimedija i Video i film.

Svoje radove je prezentirala na samostalnim i grupnim izložbama, a o spektru svog djelovanja održala je i predavanja u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Mađarskoj. Njezini radovi su objavljeni u knjigama, katalozima i novinskim člancima.

U razdoblju između 2011. i 2015. godine bila je fotografkinja za izdavačku djelatnost Galerije Kazamat.

Suosnivačica je POPUP, umjetničke organizacije koja djeluje od 2012. godine. Glavni cilj organizacije je da se proširi svijest o suvremenoj umjetnosti koja se može izložiti u alternativnim prostorima.

Od 2011. do 2017. godine radila je u Osnovnoj školi Josipa Kozarca, u Semeljcima. Unutar pedagoškog okvira bavila se mentoriranjem radova koji su nagrađivani na državnoj i Europskoj razini.

Od 2017. godine u stalnom je radnom odnosu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Krajem 2017. godine izložila je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku fotografiju “Pičkin dim” koja je izazvala brojne polemike u javnosti. Na spomenutoj fotografiji iz vagine ide dim, a kako kaže Ana, na rad ju je potaknulo razmišljanje o tome kako je biti žena i umjetnica koja živi i radi u Osijeku. Fotografija “Pičkin dim” nastala je još 2010. godine kada je Ana studirala, a sada je bila po prvi puta izložena. Na izložbi kojom se slavila deseta obljetnica osnutka studija fotografije u Umjetničkoj akademiji, predstavljena su tri njezina rada. Fotografija je izazvala kontroverze u javnosti u toj mjeri da se priča o smjeni ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, Jasminke Mesarić nakon što je jedan posjetitelj izložbe komentirao kako ga je zasmetala sporna fotografija.

Najveća postignuća

2016. godine dobila je nagradu stručnog žirija izložbe Rovinjske kolonija.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*