Ana Mrčić

Ana Mrčić diplomirana je psihologinja i veteranska prvakinja u troskoku. Svoju je sportsku karijeru morala prekinuti zbog zdravstvenih razloga, a nakon uspješnog oporavka ima samo jednu misiju – potaknuti akcije dobrovoljnog darivanja krvi te upisivanje u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica, zahvaljujući kojemu je i ona sama ostala živa.

Obrazovanje

U Zagrebu je Ana prvo diplomirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu, a potom i psihologiju.

Privatni život

Rođena je u Zagrebu 26.10.1967. godine. Njezini su roditelji, u trenutku kada se Ana rodila, još bili studenti tako da su prvih godinu dana Aninog života živjeli u obiteljskom paviljonu studentskog doma na Laščini. Nakon toga, njezin je otac dobio posao u Gospiću te su se tamo zajedno i preselili. Obitelj se ponovo selila u Omiš pa u Split, a Ana se vratila u rodni Zagreb kako bi nastavila školovanje.

Kada se rodio Anin sin Filip, počeli su njezini problemi sa zdravljem. Naime, imala je velike probleme pri porodu, kako kaže, jedva je ostala živa. Ustanovljen joj je HELLP sindrom, odnosno, smanjen broj trombocita. Porod je tekao pod transfuzijom kako bi Ana uopće i preživjela.

Zbog dijagnoze mijelodisplastičnog sindroma ili preleukemije s kojom se borila od 2010. godine, Ana je u lipnju 2017. godine bila podvrgnuta transplantaciji koštane srži. Transplantaciju je dugo odgađala, no kada se njezin sin Filip vratio s natjecanja sa zlatnom medaljom i kada joj se obratio riječima: “Ja sam pobijedio, sad je na tebi red!”, Ana nije više dvojila oko odluke o transplantaciji. Ubrzo joj je pronađen donor i termin je bio rezerviran u zagrebačkom KBC-u.

Nakon uspješnog oporavka, Ana je progovorila o svojoj bolesti i iskustvu te vlastitoj borbi. Naime, mjesečno je morala odlaziti na transfuzije krvi, a sve joj je to samo dodatno uništavalo organizam. Iako se nalazila u teškome stanju, treninge nije preskakala, sve dok joj nije dogovorena transplantacija u KBC-u.

Sada, priznaje Ana, pokušava potaknuti akcije prikupljanja krvi i upisivanje u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica, što je potaknuto Zakladom Ana Rukavina.

Majka je sina Filipa koji je ujedno i hrvatski juniorski prvak u skoku uvis. Bila je u braku, no razvela se.

Posao

Dok je pohađala osnovnu i srednju školu bavila se atletikom koju je svakodnevno trenirala, a onda se posvetila studiju. Nakon što je diplomirala psihologiju, Ana je dobila posao psihologinje u Osnovnoj školi “Brezovica”.

2009. godine vratila se u svijet atletike, točnije među veterane, kada je ponovno počela osvajati brojna europska i svjetska odličja uz potporu trenera Željka Vrbanca.

Tako je već iduće godine bila “otkriće sezone” jer je svojim povratkom na atletsku stazu oborila hrvatski rekord u troskoku u kategoriji Ž-40 koji je iznosio 10,32 m.

Na Europskom veteranskom natjecanju u San Sebastianu 2013. godine osvojila je brončanu medalju u troskoku.

Na Europskom natjecanju u Nici održanom u listopadu 2015. godine Ana je osvojila dvije zlatne medalje; u troskoku te u skoku u dalj. Već iduće godine, na Svjetskom veteranskom prvenstvu održanom u Australiji, u Perthuu, Ana je ponovo osvojila zlatnu medalju skokom od 10,34 m.

2017. godine nastupila je na Svjetskom veteranskom dvoranskom natjecanju u Koreji, gradu Daegu, gdje je u kategoriji Ž-45 osvojila srebrnu medalju u troskoku skočivši 10,36 m.

Najveća postignuća

U posljednjih osam godina bavljenja sportskom karijerom, Ana je postizala sjajne uspjehe. Tako je na pobjedničkom tronu zasjala u Australiji, Španjolskoj, Brazilu, Italiji, Francuskoj i Turskoj i u brojnim drugim državama, te ukupno broji 158 medalja.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*