Ana Karić

Ana Karić poznata je hrvatska glumica koja je 20. stoljeće itekako obilježila svojim sjajnim kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama u kojima je uglavnom glumila urbane, lijepe i senzualne žene, bilo kao pučka ljepotica ili pak otmjena dama. Glumila je u brojnim nagrađivanim hrvatskim filmovima kao što su “Rusko meso” , “Noćni brodovi”, “Ono što sve znaš o meni” i “Krhotine – Kronika jednog nestajanja”.

Obrazovanje

U Zagrebu je diplomirala 1963. godine na Akademiji dramskih umjetnosti.

Privatni život

Ana je rođena u Perušiću 13.5.1941. godine, a umrla je u Zagrebu 9.10.2014. godine.

Bila je u braku s odvjetnikom Ivanom Thürom s kojim je dobila sinove Petra i Tomu. Ana i Ivan bili su u braku 49 godina, a Ivan je umro godinu dana prije nje. Zajedno su bili od Anine šesnaeste godine, a ona se za njega udala kada joj je bilo 20 godina.

Tijekom svoje glumačke karijere često je surađivala s Borisom Buzančićem, koji je preminuo na isti dan kada i ona.

Posao

Ana je svoje prve filmske uloge ostvarila i prije nego što je diplomirala glumu. Tako je 1961. godine uloge ostvarila u filmovima “Carevo novo ruho” i “Pustolov pred vratima”.

1963. godine glumila je u “Usnulom ratniku”, “Radopolju” te u filmu “U sukobu”. Sljedeće je godine ostvarila filmske uloge u “Pred svakim pragom” i u “Dolutalom metku”. U filmu “Apel” ulogu je ostvarila 1965. godine, a iduće godine u “Pedesetom rođendanu” te u filmu “Nastavak slijedi”.

1967. godine Ana je ostvarila uloge u filmovima “Sjećanje”,”Kroz šibe” i u “Podnevnoj pauzi”, a sljedeće godine u filmovima “Sezona poljubaca”, “Agent iz Vaduza”, “Negdje na kraju”, “Rastrgani”, “Žur u Magdelandu”, dok je iste godine ostvarila i ulogu u seriji “Maratonci”.

Evu je 1969. godine glumila u filmu “Adam i Eva”, a ostvarila je i uloge u filmovima “Ožiljak”, “Slučajni život” i “Neka daleka svjetlost”. Uz to, glumila je i u seriji “Pod novim krovovima”.

U serijama “Fiškal” i “Ljubav na bračni način” ostvarila je uloge 1970. godine, a glumila je i u filmu “Bablje ljeto”.

U filmu “Putovanje na mjesto nesreće” Jelenu je glumila 1971. godine, sljedeće godine ostvarila je ulogu u filmu “U mreži”, a 1973. godine glumila je u filmovima “Seoba duša”, “Allegro con brio” i u televizijskoj seriji “Opasni susreti”.

Doktorovu suprugu glumila je 1975. godine u filmu “Doktor Mladen”, a iste je godine ostvarila uloge u filmovima “U vremenu rasta” i “Kući”. Sljedeće je godine glumila Anu u seriji “Čast mi je upoznati vas”, a u seriji “Nikola Tesla” 1977. godine glumila je Floru Dodge.

1978. godine Ana je glumila u filmu “Oko” i Cicu u seriji “Punom parom”. Martu Secasn glumila je 1979. godine u “Živi bili pa vidjeli”, a ulogu u filmu “Tajna Nikole Tesle” ostvarila je 1980. godine. U “Sitnim igrama” ulogu je ostvarila već iduće godine, dok je u “Samoubojici” glumila 1985. godine.

Hinčićevu majku utjelovila je 1988. godine u filmu “Eksperiment profesora Hinčića”, a iste je godine ostvarila i ulogu u “Nježnim prevarama”. Iduće je godine ostvarila lik Roze Slomović u “Donatoru”, a gospođu Marijetu glumila je 1990. godine u seriji “Tražim srodnu dušu”.

U filmu “Krhotine – Kronika jednog nestajanja” 1991. godine glumila je Anu Mandić, a Pilence u filmu “Čaruga”. 1992. godine ostvarila je ulogu u filmu “Vozačka dozvola”, a 1993. godine u filmu “Roktanje intelektualnih krmača ili Europa danas”.

Madame Blanche bila je 1997. godine u filmu “Pont Neuf”, Ana u “Ruci na kamenu” te gospođa koja unajmi Suzanu u “Ruskom mesu”.

Ulogu gospođe Rudolf ostvarila je 2003. godine u “Infekciji”, 2004. godine ulogu Hane u televizijskoj seriji “Crna kronika”, a lik Ane utjelovila je 2005. godine u filmu “Ono što sve znaš o meni”. Iste je godine ostvarila i ulogu u humorističnoj seriji “Naša mala klinika”.

2008. godine glumila je u filmu “Probe”, lik Helene je utjelovila 2012. godine u filmu “Noćni brodovi”, a sljedeće je godine ostvarila ulogu u seriji “Na terapiji”, u kojoj je glumila psihologinju Anu.

Ana je ostvarila i brojne kazališne uloge u Teatru &TD i u Teatru u gostima.

Najveća postignuća

Dobitnica je nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami 2004. i 2005. godine.

Nagradu Fabijan Šovagović dobila je 2010. godine za veliki doprinos hrvatskome filmu.

Za glavnu ulogu u filmu “Noćni brodovi” 2012. godine dobila je nagradu Zlatna arena na Pulskom filmskom festivalu, a za isti je film ujedno dobila i nagradu za najbolju glumicu na festivalu filma jugoistočne Europe.

Čitatelji Večernjeg lista 2014. godine dodijelili su Ani Ružu 20. stoljeća zbog njezinih brojnih filmskih, kazališnih i televizijskih uloga koje su obilježile prošlo stoljeće.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*