Ana Begić

Ana Begić Tahiri hrvatska je glumica rođena u Zagrebu 27.8.1979. godine. Stalna je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ostvarila je brojne filmske, televizijske i kazališne uloge, kao i sinkronizacije poznatih animiranih filmova.

Obrazovanje

Završila je XII gimnaziju u Zagrebu, a pohađala je i Učilište ZeKaeM-a. Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala je 2003. godine. U Hrvatskom narodnom kazalištu dobila je ulogu već na drugoj godini studija u predstavi Joška Juvančića “Daleka zemlja”, a kasnije je dobila i stalni angažman u HNK-u. Za predstavu “Daleka zemlja” dobila je nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta.

Privatni život

Ana Begić vjenčala se u listopadu 2010. godine za Danijela Tahirija nakon četiri godine veze u crkvi Majke Božje Remetske. Par ima kći Lanu, kojoj je ime odabrao otac. Ana je djevojčicu donijela na svijet u Petrovoj bolnici, u svibnju 2011. godine. Majka Ana ponosna je na kći jer je zanima kazališni svijet. Naime, nadodala je kako Lana ima odličnu koncentraciju budući da je već s dvije i pol godine pogledala “Orašara”.

Ana Begić pomno pazi na svoj izgled. Tako su njezin izgled i vitku figuru svi pohvalili nakon predstave “Kako život”, a ona je priznala da se podvrgla zahvatima abdominoplastike što uključuje odstranjivanje viška kože s trbuha, ali i tretmanu ultrazvučne liposukcije. Kaže, o toj je operaciji razmišljala više od pet godina i sada je konačno sretna i zadovoljna svojim izgledom.

U slobodno se vrijeme bavi vježbanjem, koje zna zaobići par dana, ali pokušava biti što više disciplinirana.

Posao

Ana Begić Tahiri ostvarila je brojne televizijske, kazališne i filmske uloge. Svoju je prvu televizijsku ulogu dobila u humorističnoj seriji “Naša mala klinika” u kojoj je 2005. godine glumila TV novinarku. Koraljku je glumila u HRT-ovoj seriji “Odmori se, zaslužio si” 2006. i 2007. godine, a 2008. godine bila je čuvarica u zatvoru u još jednoj HRT-ovoj seriji, “Bitange i princeze”. Imenjakinju Anu glumila je 2009. godine u “Moja 3 zida”.

Svoju je najpoznatiju televizijsku ulogu ostvarila u humorističnoj seriji “Bibin svijet” koja se prikazivala od 2006. do 2011. godine u kojoj je Ana Begić dobila glavnu ulogu, blagajnicu Biserku “Bibu” Fruk. Ta je serija bila ujedno i jedna od najgledanijih TV serija 2008. godine, a uloga Biserke Fruk bila je da se svakodnevno nosi s problemima koje joj donose šef Piškorić, kao i suprug Martin i djeca. Biserka Fruk majka je dvoje djece, Sandre koju redovito muče ljubavni problemi i Darka, koji ima problema sa školom. U svim tim problemima Bibi je pomagala najbolja prijateljica Đurđa koju je glumila Slavica Knežević.

U seriji “Stipe u gostima” Ana Begić glumila je Marijanu 2011. godine, a godinu dana kasnije glumila je Tanju u “Provodima i sprovodima”. Natjecala se u popularnom showu “Ples sa zvijezdama” 2012. godine.

Moniku je glumila u seriji “Lud, zbunjen, normalan” 2013. godine, u “Vatrama ivanjskim” vedru, veselu i dobronamjernu Veru Lepen, a serija se prikazivala 2014. i 2015. godine, dok je ulogu Klaudije ostvarila u “Horvatovima” 2015. godine.

Prvu je filmsku ulogu ostvarila u filmu “Milostiva smrt” 2000. godine, a godinu dana kasnije Ana je glumila Vlastu u filmu “Kraljica noći”. 2006. godine dobila je ulogu u filmu “Ne pitaj kako!” u kojemu je glumila Dunju, a 2008. godine u filmu “Nije kraj” te “Zapamtite Vukovar”.

U višestruko nagrađivanom hrvatskom filmu “Metastaze” 2009. godine glumila je medicinsku sestru, a Mariju Komišku 2011. godine glumila je u filmu “Bella Biondina”. U filmu “Svećenikova djeca” iz 2013. godine ostvarila je ulogu Verice, a iste je godine glumila u filmu “Drugi” kao i u “Kaubojima”. U filmu “Takva su pravila” glumila je 2014. godine, a godinu dana kasnije u “Ti mene nosiš”.

Ana Begić posudila je svoj glas u brojnim animiranim filmovima. Tako ju se može čuti u “Voljenom doktoru Martini”, “Ed, Edd i Eddyju”, “Kralju lavova”, “Gromu”, “Sammyju na putu oko svijeta” i “Konferenciji životinja”. 2012. godine ostvarila je čak tri sinkronizacije i to u “Zvončici i tajnim krilima” gdje je glas podarila Sigi, “Sammyju 2: Morska avantura”, a smanjenoj glavi podarila je glas u “Hotelu Transilvanija”. 2013. godine ostvarila je sinkronizaciju i u “Kršu i lomu”, a 2014. godine glas je posudila Ljenjivcu u “Rio 2”, “Tvrdom orahu” i “Bijegu s planeta Zemlje”. Posljednje dvije sinkronizacije ostvarila je 2015. godine u “Ups! Noa je otišao”, a 2016. glas je posudila Narednici u “Zootropoli”.

Ana Begić Tahiri stalna je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, no često surađuje i s manjim kazalištima poput Moruzgve u kojoj joj se sviđa raditi s Ecijom Ojdanić i za koju kaže da s njom odlično funkcionira, kao i s Ljubomirom Kerekešom. Upravo je s ovim kazalištem radila na predstavi “Kako život”. Osim s kazalištem Moruzgva, surađuje i s Kerekesh Teatrom.

U HNK-u Ana Begić glumila je i u sljedećim predstavama: “Kolumbo”, “Očevi i sinovi”, Octopussy”, “Nevjesta od vjetra”, “Kralj umire”, “Trilogija o ljetovanju”, “Tri sestre”, “Dundo Maroje”, “Ljudi od voska” , “Vučjak”, a s predstavom “Višnjik” putovala je čak do Rusije gdje je imala premijeru.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupala je s predstavama “”Ingropani interesi”, “Don Quijote”, “San ljetne noći”, za koju je dobila nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku sporednu ulogu i “Orestija”, a u Gavelli “Popcorn” i “Opasne veze”.

Najveća postignuća

Ana Begić Zahiri ponosna je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina koju je 2003. godine dobila za ulogu Wande u kazališnoj predstavi “Nevjesta od vjetra” izvedenoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

2006. godine dobila je Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Maše u Čehovljevoj predstavi “Tri sestre” koja je također bila izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

2008. godine dobila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za odigranu žensku ulogu tinejdžerice u predstavi “Debela” na 11. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade.

Uz to, Ana Begić Tahiri dobila je pohvalu da je izvrsna za utjelovljenje hrvatske Bridget Jones zbog neodoljivog scenskog temperamenta koji je u ovoj predstavi posebno došao do izražaja dok je igrala ulogu Lade.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*