Amela Čilić

Amela Čilić je novinarka, urednica i voditeljica na RTL televiziji. Novinarsku karijeru je započela kao dopisnica na HTV-u, a nakon toga na RTL-u gdje je poznata kao voditeljica informativnog programa. Rođena je u Dubrovniku, 23.2.1974. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu i prva tri razreda srednje škole Amela je završila u Dubrovniku. Nakon završenog trećeg razreda srednje škole odlazi na studentsku razmjenu u Ameriku. Na državnom sveučilištu u Michiganu je dobila stipendiju za studij glume, ali se zbog rata vratila u Dubrovnik kako bi se pridružila obitelji.

Ubrzo nakon povratka je pokušala upisati glumačku akademiju, ali joj nije pošlo za rukom. Na Filozofskom fakultetu u Zadru je završila Francuski jezik i književnost te Povijest umjetnosti. Tijekom studija je bila članica Zadarskog kazališnog ansambla.

Privatni život

Od 2005. godine u braku je sa suprugom Vladom. Vlado je po zanimanju akademski slikar i kipar, a kao grafički dizajner radi na RTL televiziji.

Bračni par ima dva sina, starijeg Maksa koji je rođen 2006. godine te mlađeg sina Vala koji je rođen 2010. godine.

To što ona i suprug rade zajedno, Amela smatra prednošću zato što on zna kakav je to posao i najbolja joj je utjeha kada na poslu nešto krene po zlu. S obitelj živi u Zagrebu, a slobodne dane i praznike provode u Dubrovniku ili u Metkoviću odakle je Amelin suprug.

Njezini hobiji su skijanje i odlazak na Sljeme s prijateljicom Marom Bratoš, a kada bi imala dovoljno vremena opet bi se priključila nekom amaterskom kazalištu jer joj nedostaje gluma.

Posao

Iako ju novinarski posao nije privlačio i nije se vidjela u toj ulozi, poslije diplome se okušala na audiciji za novinare u dubrovačkom studiju Hrvatske radio-televizije. Nakon što su je primili planirala je baviti se tim poslom samo dok ne nađe nešto u struci ali od tada je prošlo više od 15 godina, a ona i danas radi kao novinarka.

Na HTV-u je provela četiri godine, a nakon toga je došla ponuda s RTL-a. 2006. godine počinje raditi na RTL televiziji kao voditeljica informativnog programa. Jedna je od novinarki koje prate zdravstvo i medicinu te surađuju s Hrvatskom donorskom mrežom. Upravo tom suradnjom i posredovanjem između transplantacijske medicine i javnosti, novinari pridonose uspjehu te vrste medicine u Hrvatskoj što je dovodi na sam vrh svjetske transplantacijske uspješnosti.

Ne žali previše za tim što nije uspjela upisati glumačku akademiju. Smatra da je uz strane stručnjake koji su često gostovali u Zadru te uz glumce Vilija Matulu i Natašu Lušetić u kazalištu naučila mnogo više nego što bi naučila na akademiji. Iako voli posao koji radi smatra da postoji još mnogo formi u kojima se može dokazati te ističe kako je umjetnička duša i bila bi zadovoljna kada bi samo mogla ići na probe u kazalište.

Najveća postignuća

Amela je sa suprugom 2012. godine stvorila brand CROaTIE. Namjera im je bila ispričati cijelom svijetu priču o kravati i prikazati Hrvatsku ne samo kao lijepu turističku zemlju bogatu kulturom, poviješću i običajima, nego kao i zemlju sa stilom. Prvotna ideja je bila napisati pripovijetku ili strip ali nakon dužeg razmišljanja došli su na ideju s magnetima za hladnjak u obliku kravate.

Budući da je Amelin suprug likovni umjetnik, kipar i slikar, nije bilo teško pretočiti ideju u djelo. Brand CROaTIE se može pronaći kao promotivni materijal u nekim turističkim zajednicama, a neke od hrvatskih institucija ga poklanjaju svojim suradnicima i partnerima.

2011. godine je nagrađena nagradom Rodino pero koju udruga Roda dodjeljuje novinarima i redakcijama koji su svojim djelovanjem i praćenjem tema vezanih uz roditeljstvo pomogli prenijeti ideje i aktivnosti udruge široj javnosti.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*