Amar Bukvić

Amar Bukvić je popularni hrvatski glumac, jedan od najtraženijih glumačkih imena današnjice, koji uspješno gradi svoju karijeru u kazalištu, na televiziji i filmu. Važnije uloge u njegovom dosadašnjem radu su u TV serijama “Najbolje godine” (2009.-2011.), “Ponos Ratkajevih” (2007.-2008.) i “Zora dubrovačka” (2013.-2014.). Ovaj mladi talentirani umjetnik je mnogo puta nagrađivan za svoja glumačka ostvarenja. Stalni je član glumačkog ansambla kazališta Gavella od 2011. godine, a odigrao je mnoge kazališne uloge i u drugim kazalištima.

Obrazovanje

Amar Bukvić nakon osnovne škole, srednju školu je započeo pohađati u britanskoj međunarodnoj školi u Kuala Lumpuru, a nakon povratka u Hrvatsku školovanje nastavlja i završava XV. gimnaziju-program Međunarodne mature (International Baccalureate) u Zagrebu. Kao srednjoškolac bio je i polaznik studija ZekaeM-a.

Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirao je glumu 2006. u Zagrebu.

Privatni život

Amar Bukvić rođen je 10.6.1981 u Zagrebu u umjetničkoj obitelji. Njegov otac Amir Bukvić je hrvatsko-bosanski glumac, dramatičar i scenarist, a majka Hasija se do udaje bavila glumom, no radni vijek je provela u računovodstvu.

Ima stariju sestru Aidu Bukvić koja je redateljica i izvanredna profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Brat i sestra surađuju na mnogim zajedničkim glumačkim projektima.

Još kao dječak, Amar Bukvić je svoje slobodno vrijeme rado provodio u kazalištu, no svoj glumački talent je otkrio tek na kraju srednje škole kada mu je profesorica hrvatskoj jezika predložila da pripremi monolog iz drame Glembajevi. S tim monologom Amar je pobijedio na državnom natjecanju “Lidrano” i skupio samopouzdanje da polaže prijemni ispit na Akademiji dramskih umjetnosti.

Premda je ostvario brojne uloge na filmu i u TV serijama, ovom glumcu prva ljubav je i dalje kazalište i raduje ga što u svakoj novoj sezoni ima barem po jednu novu predstavu.

Amar Bukvić je bio u sedmogodišnjoj vezi s bivšom voditeljicom rubrike “Navodno” u Red Carpetu Ivanom Hranjec, no par se rastavio nakon jedne godine zajedničkog života.

Svoju suprugu Almu Vukičević, PR stručnjakinju, s kojom je u braku od lipnja 2014. godine, upoznao je na rođendanskoj večeri zajedničkog prijatelja, košarkaškog reprezentativca Damjana Rudeža. Prije vjenčanja bili su u vezi godinu i pol, a Amar je Almu zaručio na njezin 26. rođendan.

Par je 8.3.2015. godine dobio sina Amana.

Amar je veliki filmofil koji voli pogledati sve novitete filmske industrije, a posebno je obožavatelj skandinavske kinematografije. Bavi se sportom, odnosno trčanjem, plivanjem, biciklizmom i teretanom. Najčešće ljetuje na Braču i iznimno mu je važno da je okružen ljudima koji zrače pozitivnom energijom.

Posao

Za vrijeme studija Amar Bukvić igrao je u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta i dječjeg kazališta Smješko te Edukativnog kazališta Marka Torjanca.

Glumačka iskustva stekao je i na Učilištu ZekaeM-a, a u ZekaeM-u je ostvario prvu veću ulogu u predstavi “Veliki bijeli zec” u režiji Ivice Kunčevića. Na samom početku glumačke karijere igrao je u više od dvadesetak kazališnih predstava, a među najznačajnijim je predstava “Kako misliš mene nema” u režiji Ivice Bobana u Teatru Exit i “Djeca sa CNN-a” u režiji Aide Bukvić u teatru Histrionski dom. Zapaženu ulogu je ostvario u studentskom filmu “Svršetak igre” u režiji Petra Oreškovića.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupa u predstavama “Radionica za pričanje, šetanje i izmišljanje” Bobe Jelčića i Nataše Rajković, te u predstavi “Otok na kojemu je vrijeme stalo” Vanje Matujec.

Sa svojom sestrom Aidom Bukvić radio je predstavu u kazalištu Kerempuh “Ništa nas ne smije iznenaditi”, “Krajolik pod oružjem” u Osijeku i “predstavu “Pluća” u Exitu.

U svom matičnom kazalištu Gavella igrao je u mnogim predstavama: “Nosi nas rijeka” (2011.), “Dundo Maroje” (2011.), “Prolazi sve” (2012.), “Antigona” (2012.), “Push Up 1-3” (2013.), “Hrvatski bog Mars” (2014.), “Romeo i Giulietta” (2014.) “Othelo” (2015.), “komet” (2017.) i mnogim drugima.

Ostvario je mnoge televizijske uloge: “Zabranjena ljubav” (2005.), “Bitange i princeze” (2007.), “Bibin svijet” (2006.-2011.), “”Stipe u gostima” (2010.), “Najbolje godine” (2009.-2011.), “Stella” (2013.), “Zora dubrovačka” (2013.2014.), “Horvatovi” (2015.), “Prava žena” (2016.-2017.)…

Amar Bukvić je ostvario i filmske uloge: “Svjedoci” (2003.), “Pjevajte nešto ljubavno” (2007.), “The Show Must Go On” (2010.) i “Fleke” (2011.)

Svoj glas posudio za sinkronizaciju mnogih filmova i crtića kao što su “Pepeljuga” (2005.), “Pčelica Maja” (2014.), “Tarzan 3D”…

Bio je nekoliko puta zaštitno lice poznatih hrvatskih brendova kao što su brend satova Lorus i za muški dio kolekcije brenda Jet lag.

Najveća postignuća

Amar Bukvić je za ulogu u predstavi “Kako misliš mene nema” nagrađen Zlatnim smijehom na festivalu Dani satire, nagradom Zlatni lav za glavnu mušku ulogu na festivalu u Umagu, nagradom za najboljeg mladog glumca na festivalu u Vinkovcima, te nagradom hrvatskog glumišta 2007. za najboljeg mladog glumca do 28 godina.

Za predstavu “Djeca sa CNN-a” nagrađen je 2009. za najbolju mušku ulogu na Festivalu Marulićevi dani, nagradom Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu, nagradom Najhistrion, te nagradom hrvatskog glumišta.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*