Alis Marić

Alis Marić diplomirana je pravnica, jedna od najpoznatijih hrvatskih blogerica te jedna od omiljenih hrvatskih, ali i regionalnih Influencerica koju na Facebooku prati više od pola milijuna ljudi. Nakon što joj je u 50-oj godini uručen otkaz, Alis je odlučila svoju strast prema knjigama pretvoriti u posao. Osnovala je Facebook stranicu Čitaj knjigu preko koje je od lijepih riječi i misli te na promicanju kulture čitanja izradila brend i uspješan posao za koji danas govori da je njezin posao iz snova.

Obrazovanje

Alis je diplomirala pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Alis Marić rođena je 24.12.1961. godine. Još u djetinjstvu voljela je puno čitati. Počela je čitati s 5 godina, intenzivno sa 6 te izrazito intenzivno u dobi od 9 do 15 godina. Više od svega voljela je provoditi vrijeme u knjižnici, čitajući, mirišući i dodirujući knjige. Maštala je da će i sama jednog dana imati knjižaru.

Udana je i majka je troje djece.

Posao

Budući da su je roditelji poticali da je jedino ispravno završiti “pošteni fakultet” koji je za njih bio studij medicine ili prava, Alis se odlučuje na studij prava iako je odmah znala da nije za nju.

Nakon što je završila fakultet, dobila je posao odmah nakon prve poslane zamolbe i to u predstavništvu avio kompanije Air France. Posao nije bio povezan s njezinom strukom, a dobila ga je na temelju poznavanja stranih jezika. Naime, Alis je voljela učiti strane jezike pa je tako osim njemačkog jezika, francuski jezik bio drugi jezik kojeg je jako voljela. Inače, tečno govori četiri strana jezika i naglašava kako je učenje stranih jezika jako bitno jer otvara sva vrata.

U Air Franceu je provela deset godina i to na raznim pozicijama: administracija, financije, prodaja te marketing i odnosi s javnošću.

Nakon toga, počinje raditi u Magmi, tvrtki koja je imala Turbo limač trgovine. U Magmi je vodila ured predsjednika uprave i s tim poslom je bila jako zadovoljna.

Poslije toga radila je godinu dana u državnoj upravi kao šefica kabineta ministra gospodarstva nakon čega daje otkaz te slijede zaposlenja u Simensu, u Zagrebačkoj pivovari, u Metrou te u Diokiju.

U tvrtki Dioki bila je voditeljica ureda predsjednika uprave nakon čega je on 2010. godine završio u zatvoru, a ona je dobila otkaz. To je ujedno bio i njezin posljednji posao na kojem je bila nečija zaposlenica.

2011. godine bila je spremna prvi puta u životu odvojiti se od obitelji i otići u München, u Njemačku zbog posla. No, laptop joj je pao na stopalo i slomio palac te je fizički spriječio da pođe na put Njemačke.

U to vrijeme, otkrila je Facebook te je zamolila djecu da joj otvore korisnički račun. Počela je objavljivati recenzije i preporuke knjiga, a pošto je dobivala mnogo upita o tome kako posjetitelji ne mogu naknadno pronaći objave, odlučila je da mora izraditi i internetsku stranicu. Otišla je do agencije za izradu stranica i zakupila online prostor pod nazivom Čitaj knjigu. U samo jednom danu prikupila je 2000 pratitelja.

Nakon što je u 50-oj godini dobila otkaz odlučila je svoju strast prema knjigama pretvoriti u posao. Nakon što je pokrenula Facebook stranicu Čitaj knjigu, istoimeni blog te dvije godine nakon bloga i Instagram stranicu, Alis je uskoro svjedočila nevjerojatnom iskustvu.

Njezinu stranicu prati više od pola milijuna ljudi, a brojka raste svakoga dana. Alis na svom blogu piše recenzije knjiga koje dijeli na Facebook stranici s inspirativnim citatima. Organizira nagradne igre u kojima su nagrade uvijek knjige, a budući da čita sve književne vrste i žanrove na njezinoj stranici inspiraciju za čitanjem pronalaze knjigoljupci svih profila.

U prve dvije godine nije ostvarivala nikakvu zaradu, ali s vremenom, što se više povećavao broj ljudi koji su pratili stranicu, Alis je počela sama pronalaziti tvrtke koje su prepoznale njezinu platformu idealnom za marketing. Kako je rasla popularnost, tako se i povećavao broj oglašivača.

Bazu stranice čine najvećim djelom knjige, ali Alis je počela i putovati u poslovne svrhe te tako promovirati razne lokacije u Hrvatskoj i inozemstvu. Gdje god išla, Alis uvijek nosi knjige i posjećuje lokalne knjižare i knjižnice.

A s obzirom na to da je od strasti pokrenula posao koji voli, a koji je preko društvenih mreža i javan, Alis je odlučila biti i društveno korisna. Pokrenula je velik broj projekata kroz koje je bolnicama, vrtićima, školama i zatvorima pomogla u opremanju knjigama. Radila je i na projektu uvođenja javnih polica kroz koje se mogu razmjenjivati knjige i to u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Splitu i drugim gradovima. Nakon što je Gunju zadesila velika elementarna nepogoda zbog poplava, Alis je pomogla u organizaciji da se dostave knjige kako bi se nadomjestio dio onih stradalih u poplavi.

Kroz projekt “Okreni novu stranicu”, Alis je s drugim motivatorima sudjelovala u jednosatnom druženju i radu sa zatvorenicima u Remetincu te im je poklonila 120 knjiga.

Alis Marić članica je koalicije Pametno + Unija Kvarnera.

Najveća postignuća

Osim što je svoju strast pretvorila u posao i tako kroz svoju Facebook stranicu i blog Čitaj knjigu postala inspiracija mnogima, Alis je pokrenula i Biblioteku Čitaj knjigu u društvu izdavačke kuće Illyrica. Tim projektom postala je mali izdavač u Hrvatskoj, a godišnje izdaje četiri do šest knjiga koje nisu prevedene na hrvatski jezik.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*