Alen Bokšić

Alen Bokšić je jedan od najboljih napadača u svijetu tijekom 90-ih godina, a pored toga što je ostvario zapažene rezultate kao nogometaš igrajući za reprezentaciju i klub, Alen je neko vrijeme bio dio stožera hrvatske nogometne reprezentacije.

Obrazovanje

Alen Bokšić je ubrzo nakon završetka osnovne škole “Spinut” u Splitu počeo igrati nogomet, pa je tako karijeru počeo u lokalnom klubu Zmaj da bi 1987. počeo igrati za Hajduk.

Privatni život

Alen Bokšić rođen je 21. Siječnja 1970. godine u gradu na jugu Hrvatske, Makarskoj. Iz prvog braka sa ženom Aidom ima troje djece, dva sina Tonija i Alena te kćer Stellu, a iz drugog braka sa suprugom Jadrankom kćer Lauru.

Posao

Alen Bokšić je nogometnu karijeru započeo u Makarskoj da bi nakon toga prešao u veliki klub Hajduk, nakon čega je krenula bogata domaća i inozemna karijera. Prvi zabilježeni nastup za Hajduk bio je 1987. godine kada je Hajduk izgubio protiv Čelika 3:1.

S Hajdukom za koji je igrao do 1992. osvojio je 1991. godine Kup maršala Tita u utakmici protiv Crvene Zvezde u Beogradu.  Upravo je on dao pobjednički gol u utakmici koja je Hajduku značila puno više od samo jedne nogometne utakmice.

Dok je igrao za Hajduk postigao je 60 golova i odigrao 174 utakmice. Nakon Hajduka krenuo je u Francusku gdje je igrao za Marseille i Cannes s kojima je osvojio Ligu prvaka i osvojio prvenstvo u Francuskoj.

Sezona 1992./1993. smatra se najboljom godinom u njegovoj karijeri jer je s dva trofeja postao i najbolji strijelac Europe i Francuske, kada je zabio sveukupno 23 gola. Nakon što je za vrijeme igranja u Francuskoj postao najbolji igrač lige, Alen 1993. godine odlazi u Rim gdje je tri godine igrao za Lazio.

Jednu sezonu je igrao za Juventus te opet za Lazio do 2000. godine. Nakon više godina provedenih u Italiji Alen je zaigrao i u Engleskoj za klub Middlesbourgh. Tamo se zadržao sve do 2003. godine.

Alen Bokšić je pored impresivne karijere u klupskom igranju velike rezultate ostvarivao igrajući za reprezentaciju. Tako je za Europsko prvenstvo u Rusiji 1990. godine pozvan da se pridruži reprezentaciji. Mlada reprezentacija Jugoslavije tada je osvojila impresivno drugo mjesto.

Nakon mlade reprezentacije dobio je poziv da se pridruži seniorima. Alen Bokšić bio je dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koje se 1990. održavalo u Italiji, ali nije nastupio ni na jednoj utakmici.

Nakon što se Hrvatska osamostalila krenuli su i odlični rezultati na natjecanjima. Alen je igrao na kvalifikacijama za Euro 1996., Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj te za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Nažalost nije bio na prvenstvu u Francuskoj zbog ozljede, ali je jedan od najzaslužnijih igrača za plasman Hrvatske na prvenstvo u Francuskoj.

Godine 2007. odlučio je sa Slavenom Bilićem, Aljošom Asanovićem i Igorom Štimcem pomoći Hajduku, pa su tako sva četvorica dala novac.  Iste godine Alen je postao dopredsjednikom kluba sve dok klub nije napustio Branko Grgić kada je i Alen odlučio da će otići. Kratko vrijeme je bio dio stručnog stožera reprezentacije nakon što ga je u tim pozvao Igor Štimac.

Najveća postignuća

Godine 1993. u Francuskoj je proglašen najboljim stranim igračem. Iste godine dobio je priznanje za najboljeg strijelca Francuske lige. Priznanje je uslijedilo i od strane Večernjeg lista koji ga je 1993. godine proglasio igračem godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*