Aleksandar Stanković

Aleksandar Stanković je hrvatski televizijski voditelj poznat po vođenju kultne političke “talk-show” emisije, koja se već godinama, svake nedjelje u dva sata, prikazuje na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, “Nedjeljom u dva”. Pažnju gledatelja je privukao jedinstvenim, ponekad i kontroverznim, vođenjem emisije.

Obrazovanje

Nakon što je izgubio oca kao sedmogodišnjak, s obitelji 1977. godine, iz rodnog mjesta Subotice, seli u Karlovac. U Karlovcu završava osnovnu školu, nakon čega odlazi u Zagreb gdje upisuje srednju školu Centar za Upravu i pravosuđe, koju završava 1989. godine.

Godine 1995. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu s temom “Stvaranje Jugoslavije 1918. godine”. Pravo je upisao jer se oduvijek želio baviti diplomatskim poslovima. Ratna zbivanja u zemlji utjecala su da odustane od te ideje jer, kako sam kaže, za njegovo ime nikada neće biti mjesta u diplomaciji. Aleksandar nikada nije radio u struci.

Privatni život

Rodio se 8.4.1970. godine u Subotici, sjevernom gradu u Republici Srbiji. Otac Dobroslav, rodom je iz Stuble kod Leskovca, a majka Vera iz Hrvatskog Zagorja. Kako mu je otac bio vojno lice, često su selili iz jednog mjesta u drugo.

Otac mu je preminuo dok je imao sedam godina pa s majkom odlazi u Hrvatsku, u grad Karlovac. Svoga djetinjstva se najviše prisjeća kroz školske praznike, kada je često odlazio u rodno mjesto svoga oca, kod bake i tetke.

Kao tinejdžer pjevao je u raznim zborovima, iste godine kada je i diplomirao, gotovo je ušao u profesionalni HNK zbor.

Svoje slobodno vrijeme voli provoditi u teretani, gdje je aktivan već dugi niz godina, a jedno vrijeme je trenirao i boks, ali je prestao s tim kada se iz Zagreba preselio u Sv. Nedelju, jer mu je daleko.

Svoju sadašnju suprugu, četrnaest godina mlađu Željku Crnogaj, upoznao je u vlastitoj emisiji, 2006. godine, kada je gostovala sa skupinom studenata. Jedno vrijeme su skrivali svoju vezu od očiju javnosti, dok se nisu zajedno pojavili na dočeku Nove 2007. godine u Budimpešti.

Godine 2009. Željka i Aleksandar su dobili kćer Unu. Željku je zaprosio 2012. godine na srednjovjekovnom dubrovačkom brodu “Karaka”, a nedugo nakon što je pristala, pridružio im se i matičar kako bi ceremoniju vjenčanja obavili još istu večer.

Posao

Nakon što je odustao od želje da se bavi diplomatskim poslovima, jer je nakon završenog studija dvije godine morao volontirati ili biti pripravnik na minimalcu, a kako je živio s majkom, želio je novčano pridonijeti, Aleksandar se 1993. godine prijavio za spikera na radiju, ali nije dobio posao. Godine 1995. počinje raditi na programu Hrvatskog radija u informativno-političkoj redakciji.

Po prvotnoj zamisli Dubravka Merlića, emisiju “Nedjeljom u dva” je trebao voditi Damir Matković, ali spletom okolnosti to se nije moglo realizirati, stoga su mjesto voditelja ponudili Aleksandru, na što je on pristao.

Godinu dana je vodio radio emisiju “Poligraf” i “Nedjeljom u dva”, ali se na kraju, zbog vremena koji posao zahtjeva, odlučio za vođenje “Nedjeljom u dva”.

Emisija se počela prikazivati 8. listopada 2000. godine, prvi gost je bio dr. Ivo Sanader, tadašnji predsjednik HDZ-a.

Stanković je iz emisije u emisiju povećavao popularnost među gledateljima, pozivajući aktualne ljude s političke i kulturne scene i postavljajući intrigantna pitanja na koja su gosti, što zbog vlastite reputacije ili pak prisutnosti kamera, dosljedno odgovarali.

Aleksandar se isticao jedinstvenim načinom vođenja te emisije, znao je na pomalo agresivan način postaviti pitanje gostu, i tako napraviti atmosferu koja impresionira gledatelje.

Pokazao je da ga ni pojedine društvene konvencije ne mogu zaustaviti u vođenju te emisije. Tako su gledatelji imali mogućnost vidjeli u potpunosti otkriven torzo Stankovića, kada je u gostima imao poznatog fotografa Stephana Lupina, ali je i prekidao emisiju kada bi se gosti počeli ponašati neprilično za televizijski prijenos, kao što je bio slučaj s poznatom grupom Let 3. Neke je on prekidao, a pojedine emisije su prekidali gosti, kada bi Stanković postavljao pitanja koja im se nisu svidjela, odnosno na koja nisu željeli dati odgovore ili su s druge strane odustajali zbog provokacija.

“Nedjeljom u dva” bilježi stalni porast gledanosti što zapravo dokazuje koliko je Stanković, kao voditelj i novinar popularan među gledateljima.

U slobodno vrijeme se bavio pisanjem. Objavio je tri knjige poezije. Godine 2001. izdao je knjigu poezije “Jutra Pobijeđenih”, 2010. godine izdaje zbirku pjesama “Igor Mandić na mjesecu”, a 2011. godine, također je izdao zbirku pjesama “Uglavnom su me voljele starije gospođe”.

Kako je iz emisije u emisiju prepoznao što privlači publiku, napisao je knjigu “Sto faca i Aca”, koja je kompilacija kratkih anegdota pojedinih gostiju emisije “Nedjeljom u dva” koji su netom prije emitiranja ili nakon, s Aleksandrom dijelili zanimljive priče ili osobne stavove. Objavio ju je 2013. godine.

Najveća postignuća

Godine 1999. dobio je nagradu Hrvatske radiotelevizije za radijsku emisiju “Poligraf”. Da je “Nedjeljom u dva” bila popularna od samoga početka svjedoči i nagradu Hrvatskog novinarskog društva za najbolji talk-show koju je dobio 2001. godine, samo godinu dana nakon prvog prikazivanja.

Vrijedi istaknuti nagradu iz 2010. godine. Dobio je nagradu HND-a “Novinar godine”, u izboru 450 novinara iz svih hrvatskih novinskih redakcija.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*