Tomislav Mamić

Tomislav Mamić je u javnosti poznat kao hrvatski poduzetnik, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik jedne od najvećih i najuspješnijih dalmatinskih trgovina, splitskog trgovinskog lanca Tommy. Jedan je od najbogatijih i najmoćnijih Hrvata. Sve je započelo malim biznisom koji je pretvorio u jednu od najuspješnijih tvrtki u Dalmaciji. Tommy je 2017. godine uložio u Franck te je tako sudjelovao u restrukturiranju Francka i postao suvlasnik zagrebačke tvrtke. Krajem te iste godine Tommy je kupio i tvrtku Željka Keruma, trgovački centar Koteks. Tommy u vlasništvu ima i splitsku tvrtku Bobis, a radi se i na njezinom proširenju. Tomislav Mamić ne krije i da je jako zainteresiran za preuzimanje Konzuma, a s čime se slažu i veći vjerovnici Konzuma. Dokapitalizacijom tvrtke, Tommy će postati većinski vlasnik Konzuma.

Obrazovanje

Tomislav Mamić je u Vojvodini završio srednju školu, a nakon toga odlazi u Hrvatsku gdje završava Višu tehničku školu u Splitu.

Privatni život

Tomislav Mamić rođen je 1959. godine u Sremskim Karlovcima, u predgrađu Novog Sada. 1956. godine, tri godine prije nego što se rodio, njegovi roditelji su doselili u Vojvodinu iz Mijakova Polja kod Tomislavgrada. No ubrzo odluče nastaviti život u Njemačkoj gdje su na kraju skupili čak 50 godina rada dok djeca ostaju u Vojvodini pa kasnije sele u Split. Tomislav još ima dvije sestre i jednog brata.

Nakon što su roditelji odselili u Njemačku, majka se povremeno vraćala u Vojvodinu sve dok Tomislav 1977. godine nije završio srednju školu i postao punoljetan. Mamićevi roditelji su se jednog dana željeli vratiti iz Njemačke pa su djeca između Zagreba i Splita odabrala Split kako bi bili bliže rodbini. Bio je blizu Mijakova Polja, a i sva rodbina se nalazila u blizini. Naime, Tomislavov djed je još 1969. godine izgradio kuću na Kmanu u Splitu. Odluka obitelji Mamić je bila da se ipak za početak presele u Kaštel Lukšić, da bi na kraju Tomislav Mamić kupio kuću na Visokoj, rubnom naselju Splita.

Mamić je oženjen i ima dvoje djece, sina Zorana i mlađu kći Ivonu. Zoran je diplomirao ekonomiju, na kojoj je odabrao smjer financije te je postao jedan od članova Uprave Tomislavove tvrtke Tommy, a kći Ivona je također diplomirala ekonomiju.

Mamić je u slobodno vrijeme volio igrati tenis, ali zbog problema s upalom zglobova, morao je od toga odustati. Sada planinari i šeće, a voli se opustiti i uz dobar dokumentarni film.

Posao

Nakon što je doselio u Split, Tomislav Mamić je prvo radio u Jugoplastici u Muću, a nakon toga u galanteriji Jugoplastike u Splitu kao konstruktor naprava i alata.

Svoje carstvo počeo je graditi od nule i to u maloj privatnoj trgovini Kike koja je otvorena 1989. godine u garaži njihove obiteljske kuće u Kaštel Lukšiću. Spomenutu trgovinu prvo je vodio Tomislavov brat Miroslav, a u trgovini je radila i Tomislavova supruga nakon što je izgubila posao.

Dvije godine kasnije u kući u Visokoj otvoreno je prvo skladište u sklopu veleprodajne tvrtke, ponovo u garaži. Sve ovo bio je početak budućeg velikog biznisa. Tomislav je u to vrijeme još bio zaposlen u Jugoplastici te se školovao uz posao.

Tomislav je 1992. godine ušao u biznis otvorivši trgovinu Tommy. Njegova sestra koja je rješavala papirologiju za tvrtku, dala je tvrtki ime Tommy, koje je stiglo kao ideja od skraćenice Tomislavovog imena.

Posao je jako brzo rastao pa je već 1995. godine Tommy posao maloprodajni brend. Te iste godine je u Solinu otvoren veliki prodajni centar.

Vrlo brzo posao je narastao pa je Tomislav otkupio trgovine Kike od brata kojih je do 2000. godine bilo čak šest i uklopio ih u lanac Tommy trgovina.

Tomislav je dobio priliku surađivati s Franckom tako što je postao njegov ekskluzivni distributer.

Deset godina od osnutka, Tommy se mogao pohvaliti s 40 maloprodajnih poslovnica i više od tisuću zaposlenih ljudi.

2014. godine završio je na sudu zbog utaje poreza u iznosu od 1,5 milijuna kuna jer je kućni namještaj otpisivao kao poslovni trošak. No, iznos je u cijelosti podmirio rekavši da se radilo o raznim tumačenjima knjigovodstvenih dokumenata.

Bio je na nekoliko sastanaka Inicijalnog odbora Velog Mista, ali je odlučio od toga odustati jer nije saznao koji su glavni ciljevi i strategije. Isto tako bio je u Nadzornom odboru Hajduka od kojeg je također izašao, a odustao je i od članstva u Rotary klubu te iz NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca u kojeg je bio ušao s Kerumom, Presoflexom i Plodinama da bi ostvarili bolje uvjete na tržištu. Mamiće se želio posvetiti samo svom poslu.

U Kaštel Štafiliću Mamić je od Srđana Mladinića kupio 105 hektara šume i pašnjaka te osnovao svoj OPG na kojem se uzgajaju masline, voće i rade vinogradi jer Mamić smatra da je budućnost ulaganje u zdravu prehranu.

2015. godine Tommy se mogao pohvaliti s dvije milijarde zarade te godine te 40 milijuna kuna dobiti i 800 milijuna kuna imovine. Isto tako, te godine je u Tommyju bilo zaposleno 2500 ljudi.

Tomislav Mamić ušao je i kao vlasnik u tvrtku Bobis koja se bavi proizvodnjom kruha i kolača.

2017. godine Mamić je uložio u Franck tako što je sudjelovao u njegovom rekonstruiranju, a čime je postao i njegov suvlasnik nakon 25 godina poslovanja.

Krajem 2017. godine Mamić je od Keruma otkupio trgovački centar Koteks.

Mamić voli pomagati pa je tako sponzor NK Hajduka te financijski pomaže KK Split, malonogometni klub Split, NK Solin te druge manje sportske klubove.

Najveća postignuća

Tomislav Mamić stekao je bogatstvo svojim trudom, radom i talentom krenuvši od nule s malim obiteljskim biznisom. Njegova tvrtka Tommy jedna je od najuspješnijih tvrtki u Dalmaciji, a u svom vlasništvu ima i tvrtke Bobis i Koteks te suvlasništvo u tvrtki Franck. Tomislav Mamić često se naziva i jednim od najvećih poslodavaca u Dalmaciji.

2012. i 2013. godine Tommy je tvrtka s najvećim prihodima u Dalmaciji.

2017. godine Tommy je dobio priznanje Zlatna kuna koju dodjeljuje Županijska komora Split – HGK

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*