Tomislav Ivčić

Tomislav Ivčić je jedan od najvećih hrvatskih pjevača svih vremena zabavne glazbe i skladatelj mnogih pjesama koje su uvijek rado slušane i izvođene na zabavama. Od 1990. godine bio je aktivan u politici i na Parlamentarnim izborima 1993. godine te izabran za saborskog zastupnika. Njegova slavna glazbena karijera je tragično prekinuta 4.3.1993. godine u prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Obrazovanje

Tomislav je gimnaziju završio u Zadru, a u Zagrebu je upisao ekonomski fakultet, smjer vanjska trgovina na kojem nikada nije diplomirao jer je već u to vrijeme imao brojne nastupe i bio posvećen skladanju svojih pjesama.

Privatni život

Tomislav Ivčić je rođen 6.1.1953. godine u Zadru, u obitelji majke Nele i oca Šime iz Novigrada, brata Vedrana Ivčića, sestre Pine i starijeg polubrata po majci Đani Maršana. Njegova braća su također poznati pjevači. Tomislav je odgojen kao veliki vjernik, a vjeru mu je prenijela majka Nela koja je svoj težak život izdržala upravo zahvaljujući vjeri. Naime, kao jedanaestogodišnjakinja je ostala siroče, a bila je najstarija od desetero djece i dva puta ostala udovica.

Pjevača su zbog vjere ondašnje jugoslavenske vlasti optuživale, onemogućili su mu nastupanje u mnogim glazbenim programima, a u Zadru mu je bio zabranjen nastup.

Glazbom se počeo baviti još od srednjoškolskih dana svirajući gitaru, a bavio se i nogometom i bio je dobar nogometaš. Volio je s prijateljima kartati. Bio je jednako omiljen i u privatnom životu, kao i javnom, a bliski prijatelji i suradnici su ga zvali Braco.

Vjenčao se sa Slavicom 1980. godine u crkvi Sv. Lorete u Zadru i u braku dobio troje djece: dvije kćeri Izabelu i Kristinu, te sina Ivana.

Tomislav Ivčić je bio vlasnik medijske agencije i diskografske kuće Zlatna palma.

Govorio je tri strana jezika: engleski, talijanski i njemački.

Godine 1990. počinje se baviti politikom i postaje član HDZ-a. U veljači 1993. godine kandidira se za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje na izborima i osvaja.

Tragično je stradao 4.3.1993. godine u centru Zagreba u prometnoj nesreći. Upravljajući Mercedesom Ivčić je pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s drugim autom. U toj nesreći osim njega, stradali su još suvozačica iz drugog auta i pješakinja koju nije uspio izbjeći.

Posao

Tomislav Ivčić je 70-ih godina prošlog stoljeća bio jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj prepoznatljivi autor i izvođač kojem je uvijek na prvom mjestu bili glazba, napisao je 250 pjesama, od kojih su mnoge postale hitovi, te su i danas rado slušane i pjevane. Izdao je 24 albuma, 22 zlatne ploče i nekoliko platinastih ploča za milijunske naklade svojih izdanja. Svoju vječnu inspiraciju pronalazio je u dalmatinskom folkloru, talijanskim kanconama, francuskim šansonama, a volio je mnogo i američki folk rock.

Najpoznatije su mu pjesme: “Najljepša si (Crna ženo)”, “Kalelarga”, “Večeras je naša fešta”, “Gdje si sad, moj anđele”, “Otrov s tvojih usana”, “Tamo gdje sam rođen”, “Zapivajmo noćas u konobi”, “Sve moje ljubavi”, “Gorka rijeka”, “Voljena vrati se”, “Ima dana za nas dvoje”, “Posljednji valcer”, “Pjesma Međugorja”, “Tata vozi polako” i mnoge druge. Snimio je desetak albuma.

U razdoblju od početka karijere do svoje smrti nastupao je na brojnim festivalima i održao stotine koncerata. Za kantautora Festivala Zagreb proglašen je 1978. s pjesmom “Najljepša si”. Na samostalnim turnejama od 1974. pa nadalje sedam puta je nastupio u SAD-u, četiri puta u Australiji i Novom Zelandu, jednom u Južnoj Americi i više puta po cijeloj Europi.

Sa svojom braćom, Vedranom Ivčićem i Đani Maršanom, nastupio je na Splitskom festivalu sa skladbom “Bepo Bagulin” 1980. Kao trio, braća skupa izdaju dva albuma: “Pisme iz konobe” (1982.) i “Dalmatinske noći” (1981.). Godine 1983. izdaje album “Talijanska ploča” vol. 1 i 1984. “Talijanska ploča” vol. 2 s obradama talijanskih kancona, a album “Francuska ploča” izdaje 1985. S Mladenom Grdovićem, koji mu je ujedno bio i dobar prijatelj, Tomislav je nastupao i snimio album “Duo pegla” 1987., na kojoj je popularna pjesma “Mi imamos mnogos problemos”, a kaseta se prodala u rekordnih 400 000 primjeraka.

Autor je poznate domoljubne pjesme “Stop the war in Croatia” koja je u eter puštena 12.08.1991. i postala sinonim hrvatskog Domovinskog rata. Ova pjesma je izvedena na mnogim radijskim postajama i malim ekranima cijelog svijeta sa slikama ratnih stradanja u Hrvatskoj.

U spomen na ovog pjevača bogate pjevačke i skladateljske karijere objavljen je CD “The platinum collection” (2011.) na kojem se nalazi njegovih 40 hitova i “The best of Collection” (2015.) s njegove 22 pjesme.

Najveća postignuća

Tomislav Ivčić je posthumno 2001. dobio nagradu Domagoj koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe, s naglaskom na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe.

U spomen na Tomislava Ivčića u njegovom rodnom Zadru je jedna ulica nazvana po njemu, a u Zagrebu njegovo ime nosi park u Dubravi jer je pjevač u naselju Trnava živio dugo godina. Uspomena na Tomislava Ivčića će se vječno čuvati jer on živi u svim svojim lijepim pjesmama koje je skladao i otpjevao.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*