Nela Kocsis

Nela Kocsis poznata je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica rođena u Osijeku 16.9.1970. godine. Proslavila se ulogama u filmovima Zagreb Cappuccino, tv-serijama Stipe u gostima, Mamutica i najviše RTL-ovom uspješnicom Prava žena. Nelu prati titula jedne od najzgodnijih hrvatskih glumica.

Obrazovanje

U rodnom je Zagrebu upisala jezični smjer u Ekonomskoj školi gdje je naučila engleski, talijanski, latinski i njemački jezik te, uz sve to, mnogo književnosti.

Nakon što je završila srednju školu, Nela upisuje Akademiju dramske umjetnosti i to dislocirani studij glume u Osijek te na istom studiju diplomira 1997. godine.

Privatni život

Odrastala je u poznatom osječkom kvartu Jug 2 te je tamo provela mirno i sretno djetinjstvo jer se nitko nije isticao po materijalnim stvarima, već su se cijenile vještine, znanje i rad. Budući da je njezin otac radio na aerodromu, Nela je oduvijek sanjala da će postati stjuardesa. Kao djevojčica, bila je odlična u gimnastici, ali je nakon ozljede kralježnice morala odustati.

2010. godine Nela iz rodnog kraja seli u Zagreb jer joj je trebala nova okolina i neka drukčija energija kako bi mogla ostati kreativna u poslu koji to od nje iziskuje svaki dan.

2008. godine Nela je prohodala s našim poznatim glumcem Vedranom Mlikotom, ali je ta veza nakon dvije godina prekinuta zbog razdvojenosti i činjenice da Mlikota ima izvanbračno dijete koje ne želi viđati. Iako je par već praktički bio pred oltarom, Nela je naglasila da se neki problemi nisu mogli ignorirati, ali da će vezu s ovim glumcem pamtiti po dobrome.

2011. godine Nela se ponovo zaljubljuje u svog kolegu i to 3 godina mlađeg Aleksandra Bogadnovića. Ipak, ni ova ljubav nije uspjela te je par mirno prekinuo 2014. godine te su ostali u dobrim i prijateljskim odnosima.

Posao

U sklopu HNK Osijek ostvarila je mnoge značajne uloge u predstavama Događaj u mjestu Gogi, Hedda Gabler, Pidžama za šestero i Paralelni svjetovi. Članica je i ansambla Histrioni te je s tom glumačkom skupinom igrala cijelo ljeto u predstavama Štefica Cvek u raljama života, Gospodsko dijete, Hrvatska antigona i mnogim drugima. 2011. godine prelazi u kazalište Gavella i glumi u predstavama Komet, Priče iz Bečke šume, U registraturi, Kolovoz u okrugu Osage, Fine mrtve djevojke i klasicima poput Antigone i Zločina i kazne.

Proboj do filmskog platna za Nelu je bio nešto teži jer na dislociranom studiju u Osijeku nema scenarista i redatelja pa je trebalo duže vremena da ju oni zamijete. Ipak, 2003. godine ostvarila je značajniju ulogu u proslavljenom filmu Tu iz 2003. godine, pa kasnije u Duhu u močvari 2006., Mostu na kraju svijeta i Zagreb Cappuccino 2014.

Najplodnije su za nju ipak bile televizijske serije pa je tako već 1998. glumila u seriji Naša kućica, naša slobodica pa je nakon nekoliko godina pauze ostvarila ulogu 2006. u Zabranjenoj ljubavi, 2008. u Hitna 94 i Mamutici, u Stipe u gostima i Zakon! 2009. godine. 2011. glumi u seriji Pod sretnom zvijezdom, 2015. u Nemoj nikome reći te 2016. u hvaljenom RTL-ovom projektu Prava žena gdje je imala jednu od važnijih uloga.

Najveća postignuća

Za ulogu Laure Lenbachove u kazališnom komadu U agoniji Lena je 2016. osvojila nagradu za najbolju glumicu na međunarodnom Festivalu malih scena u Rijeci te u Vinkovcima i Županji na Festivalu glumaca. Za istu ulogu osvojila je i prestižnu nagradu Hrvatskog glumišta koja joj je zapravo najveće priznanje za tu ulogu života.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*