Domagoj Ivan Milošević

Domagoj Ivan Milošević hrvatski je poduzetnik i političar rođen 5. siječnja 1970. godine. Bio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i saborski zastupnik u tri saziva Hrvatskog sabora. Poznat je kao dugogodišnji direktor Pastor grupe koja je pod njegovim vodstvom postala vodećom u području zaštite od požara na prostoru jugoistočne Europe.

Obrazovanje

Domagoj Ivan Milošević stekao je osnovnoškolsko obrazovanje je u Zagrebu. 1984. godine upisao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu koju je završio s prosjekom ocjena 5.0. Po završetku gimnazije, studirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je stekao zvanje liječnika opće medicine diplomiravši 1996. godine s odličnim uspjehom.

2004. godine je s pohvalom magistrirao na IEDC školi menadžmenta u Bledu sa završnim radom PASTOR – Distribucijska mreža u bivšoj Jugoslaviji i time postao MBA (Master of Business Adminisration). Osim toga, 2013. godine se obrazovao na J.F. Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard na programu Leading economic growth.

Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja pokazivao je interes za grčki i latinski jezik, a uz dobro poznavanje engleskoga, služi se i ruskim i njemačkim jezikom.

Privatni život

Milošević je rođen u Zagrebu 5. siječnja 1970. godine. Njegova majka Ljerka je rodom iz Like, iz mjesta Ribnika pokraj Gospića, dok mu je otac Radenko porijeklom iz Zagreba. Radenko Milošević bio je član Hrvatske demokratske zajednice od njenog osnivanja i jedan od direktora tvornice vatrogasnih aparata Pastor, koju će kasnije preuzeti njegov sin Domagoj.

Domagojeva supruga Sandra Anić-Milošević doktorica je dentalne medicine. Trenutno radi kao izvanredna profesorica na Zavodu za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u Poliklinici Imed, koju je i osnovala 2009. godine. U braku su od 1998. godine i imaju dvoje djece, sina i kćer.

Posao

Svoj interes za poduzetništvo, Domagoj Milošević pokazivao je još za vrijeme studija medicine, a tada se, između ostalog, bavio distribucijom aparata i hladnjaka za osvježavajuća pića te uvozom drvne građe, papira i papirnatih proizvoda.

2000. godine preuzeo je tvrtku Pastor TVA d.d. koja se tada bavila proizvodnjom aparata za gašenje vatre, a s vremenom je, pod vodstvom Domagoja Miloševića, proširila obujam svog rada. Akvizicijom nekoliko tvrtki s područja bivše Jugoslavije, poput slovenske Gasilske opreme d.o.o., srpskih Gasop d.o.o. i Vatrosprem a.d. i hrvatskog Pastor-inženjeringa d.d između 2002. i 2006. godine, Milošević je stvorio Pastor grupu d.d. koja se uz proizvodnju bavila i servisiranjem i distribucijom protupožarnih aparata. S Miloševićem kao predsjednikom uprave, Pastor grupa postala je vodeća tvrtka za zaštitu od požara u jugoistočnoj Europi poslujući u svim zemljama bivše Jugoslavije, a ubrzo se proširila i na područje Rusije i Rumunjske.

Milošević se bavio i nekretninama, graditeljstvom i logistikom. U sklopu tvrtki Sigma center d.o.o. i Sigma stan, izgradio je brojne poslovne stambene prostore u Zagrebu, a sudjelovao je i u realizaciji izgradnje prvog intermodalnog logističkog centra u Hrvatskoj.

Uspješna poslovna karijera Miloševiću je otvorila vrata u svijet politike. U vladi Jadranke Kosor od 2010. do 2011. godine bio je potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske zadužen za investicije, podršku stranim i domaćim ulagačima, poboljšanje poslovne i investicijske klime te zakonodavnog okvira u Hrvatskoj.

Tri puta je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a kao HDZ-ov zastupnik kandidirao se u sedmoj izbornoj jedinici. U svom prvom mandatu, koji je trajao od 2011. do 2015. godine, bio je članom više odbora: Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za gospodarstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i Odbora za međuparlamentarnu suradnju. U drugom mandatu, od 2015. do 2016. napredovao je do mjesta predsjednika Odbora za gospodarstvo, dok u 9. sazivu Hrvatskog sabora obavlja dužnosti predsjednika Odbora za europske poslove.

Milošević je član HDZ-a od 2010. godine, a već 2012. godine se, na iznenađenje mnogih, kandidirao za predsjednika te stranke. Ipak, na stranačkim izborima te je godine Tomislav Karamarko odnio pobjedu. Za vrijeme svog članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Milošević je koordinirao nekoliko nacionalnih odbora, a u 2016. godini postao je glavnim tajnikom stranke.

Milošević je član nekolicine poslovnih organizacija u kojima vrši razne funkcije. Osnivač je udruge Hrvatski izvoznici i član njenog Upravnog odbora, koju i predstavlja u Ekonomskom vijeću predsjednika Vlade. Osim toga, predsjednik je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, član je Young President’s Organization i Vijeća za regionalnu suradnju.

Najveća postignuća

Domagoj Ivan Milošević je preuzeo tvornicu vatrogasnih aparata Pastor TVA i s vremenom je proširio akvizicijom nekoliko specijaliziranih tvrtki u najvećeg proizvođača, servisera i distributera aparata za gašenje požara u jugoistočnoj Europi.

Izabran je za saborskog zastupnika tri puta zaredom, u 7., 8., i 9. sazivu Hrvatskog sabora, a u 2011. godini je bio i jedan od potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Autor: L.L.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*